علت اضطراب در کودکان
اضطراب یکی از اختلالاتی است که مشکلات زیادی را برای کودک ایجاد می کند ، تاثیر اضطراب در زندگی ، درس خواندن و سلامت روانی کودکان کاملا مشهود است و همه این موارد را دچار مشکل می کند و به همین دلیل است که درمان کودک مضطرب تا این حد اهمیت دارد زیرا زیربنای مشکلات بیشتر است .
مسئله ای که سوال برانگیز است این است که شاید به ذهنتان برسد کودک که هنوز درگیر مشکلات بزرگسالی نیست پس چرا دچار اضطراب می شود و علت اضطراب در کودکان چیست ؟ در ادامه این مقاله به بیان دلیل اضطراب در کودکان و اینکه چرا کودک شما مضطرب است می پردازیم اما قبل از آن لازم است از نشانه های اضطراب در کودکان آگاه باشید .
نشانه های اضطراب در کودکان
کودکان نیز مانند بزرگسالان می توانند دچار اختلالات اضطرابی شوند که برای تشخیص آن لازم است کودک علائم اضطراب را در بیشتر روزها تجربه کند که این نشانه ها عبارت اند از : بی قراری ، خستگی ، مشکل در تمرکز ، تحریک پذیری ، تنش عضلانی و مشکلات در خواب ( از جمله بی خوابی ) .
به عنوان بخشی از تشخیص اختلال اضطراب فراگیر ( GAD ) ، کودک باید به مدت شش ماه یا بیشتر یکی از علائم بالا را داشته باشد و این نشانه ها باید در بیش از یک موقعیت از قبیل اضطراب در مدرسه و دوستان برانگیخته شوند . همچنين كودك مبتلا به اختلال اضطراب فراگير ، در كنترل احساس نگراني خود مشكل خواهد داشت و اين امر باعث ناراحتي او و نوعي اختلال خواهد شد .
به عنوان مثال ، کودک ممکن است به خاطر نخوابیدن کافی آنقدر در طول روز تحریک پذیر باشد که در نگه داشتن دوستانش مشکل ایجاد کند و یا نمرات او در حال افت باشد زیرا نمی تواند تمرکز کند . این کودکان ممکن است نشانه های جسمی اضطراب را نیز تجربه کنند از جمله : سر درد ، دل درد و دردهای عضلانی .
علت اضطراب در کودکان
اضطراب در کودکان نسبتاً شایع بوده و حدوداً 13 درصد از کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد و تعداد بیشتری از این رقم ، نشانه های اضطراب را با درجه کمتری تجربه می کنند که اگر می خواهید در مورد علت اضطراب در کودکان اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد می کنیم ادامه مقاله را بخوانید .
افکار منفی
افکار منفی یک علت اضطراب در کودکان است ، وقتی کودکی مضطرب است و یک سبک شخصیتی حساس دارد طرز تفکر و رفتار او بخش بسیار مهمی در حفظ اضطرابش می باشد و در واقع این افکار و رفتارها کلید فهم اضطراب کودک بوده و از طریق آن می توانید متوجه شوید چرا کودک شما مضطرب است .
کودکان مضطرب به طور ذهنی بر هر خطر احتمالی در دنیا متمرکز می شوند مثلا پدر و مادر من خواهند مرد ، بچه ها به من خواهند خندید و ... کودکان بر این باورها متمرکز می شوند و رویدادهای مبهم را خطرناک تفسیر می کنند ، تمام چیزهای بد را به خاطر می سپارند و چیزهای خوب را اکثرا فراموش می کنند و این طرز تفکر باعث ادامه اضطرابشان می شود چون برای آن ها دنیا همیشه یک مکان خطرناک است !
عوامل استرس زا
وقتی کودکی توسط یک سگ گاز گرفته می شود برای مدتی از سگ می ترسد . وقتی والدین طلاق می گیرند کودک تا مدتی اعتمادش را از دست می دهد ، این تجربه های سخت در زندگی کودک در همه موارد اضطراب شناخته نمی شوند ولی در آشکار سازی اضطراب دراکثر کودکان نقش مهمی دارند . وقتی همه این عوامل را در کنار یکدیگر بگذارید متوجه خواهید شد که چرا کودک شما مضطرب است .
اجتناب
کودکان مضطرب از همه چیز فرار می کنند ، فرار کردن یک بخش اساسی و خودکار شخصیت آنان است که ممکن است شامل اجتناب آشکار مانند امتناع از مدرسه رفتن یا مهمانی رفتن باشد یا اجتناب مخفی تری باشد مثل سخت کار کردن روی تکالیف مدرسه تا هرگز اشتباهی مرتکب نشوند و این اجتناب کردن کلید زنده نگه داشتن اضطراب آن هاست .
اجتناب افکاری را که در بالا توضیح دادیم را برای کودک زنده نگه می دارد و این باعث می شود کودکان درس های مثبتی مانند " من می توانم با آن مقابله کنم یا این به من آسیب نمی رساند " یاد نگیرند .
ژنتیک
افرادی که مضطرب هستند اغلب می توانند در اطرافیانشان افرادی را نام ببرند که اضطراب دارند و تا حدی شایع است که حداقل پدر یا مادر کودکان مضطرب نیز تا حدی اضطراب داشته باشند ، این سطح اضطراب در والدین ممکن است کم یا زیاد باشد ولی اگر سطح اضطراب والدین بالا باشد در فرزندان نیر همینطور است و کودک مشکلات بیشتری دارد .
شخصیت کلی کودک از پدر و مادرش به ارث می رسد ، شخصیت کودکان مضطرب هیجانی تر از سایر افراد است که این موضوع جنبه مثبت هم دارد ولی از دید منفی به آن معنی است که احتمال دارد بیشتر نگران شوند ، در فکر فرو بروند و خلق پایین داشته باشند . شما نمی توانید شخصیت ارثی یک کودک را تغییر بدهید ولی باید تلاش کنید کنترل برخی جنبه های منفی را که تاثیر زیادی روی زندگی اش دارد را به او یاد بدهید .
تاثیر والدین بر اضطراب کودکان
علاوه بر اینکه ژنتیک و عوامل استرس زا در زندگی کودک می توانند تاثیر بسیار زیادی بر روی بروز اضطراب در کودکان داشته باشند ، نحوه فرزندپروری والدین و شیوه رفتار آن ها با کودک نیز می تواند در این زمینه به شدت تاثیرگذار باشد که در ادامه به تاثیر والدین بر اضطراب کودکان ، با جزئیات بیشتری پرداخته شده است .
بازخورد والد
عکس العمل شما نسبت به ترس ها و اضطراب های فرزندتان در حفظ اضطراب کودک نقش دارد . برخی والدین با روشی بیش از حد حمایت کننده به کودک مضطرب پاسخ می دهند ، این رفتار کاملا قابل درک میباشد ؛ والدین فرزندشان را دوست دارند و به طور طبیعی وقتی با کودکی که ترسیده یا مضطرب و آسیب پذیر است رو به رو می شوند برای کمک به او عجله می کنند .
در ارتباط با ترس در کودکان ، برخی موارد کمک رسانی های والدین باعث اجتناب بیشتر کودک می شود و اگر خود والد مضطرب باشد این کمک رسانی شدید تر است . اگر این کار ادامه پیدا کند کودک مجبور نیست تا با ترس هایش رو به رو شود و در نتیجه شروع به یادگیری این نکته می کند که " دنیا واقعا خطرناک است " و " من نمی توانم از عهده آن برآیم " .
الگودهی والد
رفتارهای والدین یکی از دلایل اضطراب در کودکان است . حتما شما هم می دانید که کودکان از والدین خود تقلید می کنند . فقط کافی است دختر کودچکی را که آرایش کرده و کفش پاشنه بلند پوشیده و از اتاق مادرش بیرون می آید را تصور کنید این برای اثبات الگوگیری از والدین کافی است .
اگر یک والد مضطرب است و با اجتناب از موقعیت ها با اضطراب خود مقابله می کند پس کودک ممکن است یاد بگیرد که این روش مدیریت کردن استرس می باشد . ما نمی خواهیم بگوییم که شما کاملا مسئول اضطراب فرزندتان هستید ولی اضطراب شما تاثیر بسیار زیادی روی اضطراب کودکتان دارد.
نکته نهایی
بیشتر اوقات ، اختلالات اضطرابی کودکان با درمان شناختی رفتاری (CBT) درمان می شوند . این نوعی رویکرد درمانی است که به خانواده ها ، کودکان و نوجوانان کمک می کند تا نگرانی ، ترس و اضطراب را مدیریت کنند . CBT به بچه ها می آموزد که آنچه فکر می کنند و انجام می دهند بر احساس آنها تأثیر می گذارد .
همچنین ، در روش های کاهش اضطراب کودکان ، والدین یاد می گیرند که در هنگام اضطراب کودک چگونه به بهترین وجه پاسخ دهند و آن ها یاد می گیرند که چگونه به بچه ها کمک کنند تا با ترس خود روبرو شوند . از سوی دیگر ، بچه ها مهارت مقابله ای را می آموزند تا بتوانند با ترس و نگرانی روبرو شوند .
بنابراین ، برای کمک به فرزند خود در کاهش اضطراب لازم است به یک روانشناس کودک مراجعه کرده و از راهکارهای او استفاده کنید . همچنین می توانید با خواندن مقاله ای که در ادامه مطرح شده ، در مورد درمان اضطراب در کودکان ، اطلاعات بیشتری کسب کنید .
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی در مورد علت اضطراب در کودکان داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ نشانه های اضطراب در کودکان چیست ؟
✔️ بی قراری ، خستگی و مشکلات خواب برخی از نشانه های اضطراب در کودکان است که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
2- ✔️ چه عواملی باعث اضطراب در کودکان می شوند ؟
✔️ در این زمینه عواملی مثل ژنتیک ، اجتناب و مسائل استرس زا مطرح است که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
3- ✔️ آیا والدین بر اضطراب کودک تاثیرگذارند ؟
✔️ بله ، الگودهی والدین و بازخورد آن ها برخی از عوامل موثر بر اضطراب کودکان هستند که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |