مشخصات افراد تاب آور

تاب آوری به فرایند بازگشت فرد به کارکرد عادی پس از یک رویداد استرس زا یا تجربه ناراحتی گفته می شود . در واقع تاب آوری ظرفیتی برای مقاومت در برابر استرس و فاجعه است . روانشناسان همیشه سعی کرده اند که این قابلیت انسان را برای سازگاری و غلبه بر خطر و سختی ها افزایش دهند . چهار ویژگی اصلی افراد تاب آور کفایت اجتماعی ، مهارت های حل مسئله ، خود مختاری ، هدفمندی و خوش بینی به آینده است . آموزش مهارت های زندگی نقش مهمی در ایجاد این خصیصه ها دارد . همچنین این ویژگی ها از شرایط لازم برای خود پنداره خوب ، پیوند اجتماعی و بهزیستی عاطفی محسوب می شوند که از عوامل حفاظت کننده افراد در مقابل آسیب های روانی اجتماعی محسوب می شوند .
در این مقاله به بررسی مشخصات افراد تاب آور و سه عامل محیطی موثر در رشد ویژگی های افراد تاب آور می پردازیم .
مشخصات افراد تاب آور
ایجاد تاب آوری فرایندی است که از طریق آن ، افراد توانایی هیجانی برای برخورد موثر با چالش های زندگی خانوادگی و اجتماعی را کسب می نمایند . روش خاصی برای آموختن تاب آوری وجود ندارد ، زیرا تاب آوری یک مهارت مشخص نیست . تاب آوری شامل مجموعه ای از مهارت ها ، نگرش ها و ارزش ها است که فرد کسب می نماید . از خصوصیات افراد تاب آور می توان به موارد زیر اشاره کرد :
* داشتن بینش : داشتن بینش یعنی توانایی در دیدن اشیا همان طور که هستند نه آن گونه که باید یا می توانند باشند ، پذیرش واقعیت و صادق بودن با خود .
* احساس ارزشمندی : احساس ارزشمندی یعنی توانایی پذیرفتن خود به عنوان فردی ارزشمند ، ایجاد تمایز بین رویدادها ، چیزها و رفتارهای منفی با خود .
* همدلی : همدلی یعنی برقراری رابطه ی توام با احترام متقابل با دیگران که گاهی اوقات به هم پیوستگی اجتماعی نامیده می شود ، یعنی احساس تعلق به افراد ، گروه ها و نهادهای اجتماعی .
* نظم و ترتیب : نظم و ترتیب یعنی حس سازمان یافتگی ، نظم و آیین مندی خاص که ساختار ، ثبات و امنیت در زندگی فرد به وجود می آورد .
* شوخ طبعی : شوخ طبعی یعنی توانایی در دیدن جنبه روشن موقعیت و جدی نگرفتن بیش از حد خود ، که به حفظ یک دیدگاه متعادل تر کمک می کند .
* مهارت های حل مسئله : مهارت های حل مسئله یعنی توانایی در تجزیه و تحلیل واقع بینانه مشکلات شخصی و در نظر گرفتن راه حل های فوری و راهبردهای دراز مدت برای حل و فصل مشکلاتی که به آسانی و سریع حل نمی شوند .
* توانمندی های اجتماعی : توانمندی های اجتماعی یعنی برخورداری از طیف وسیعی از مهارت ها و راهبردهای اجتماعی شامل مهارت های گفت و گو ، جرات مندی و گوش دادن ، همراه با آمادگی گوش دادن به دیگران و احترام گذاشتن به احساسات و عقاید دیگران که در تعاملات اجتماعی بسیار مهم است .
* خوش بینی : خوش بینی یعنی اعتقاد راسخ به اینکه آینده می تواند بهتر باشد ، احساس امید و هدفمندی و این باور که من می توانم زندگی و آینده خود را کنترل کنم .

سه عامل محیطی موثر در رشد ویژگی های افراد تاب آور
تاب آوری در مورد افرادی به کار برده می شود که در برابر فشار روانی مقاوم تر هستند و نسبت به افراد دیگر ، کمتر مستعد بیماری هستند . افرادی که دارای این ویژگی هستند ، معمولاً بر زندگی خود کنترل بیشتری احساس می کنند ، نسبت به آن چه انجام می دهند تعلق خاطر بیشتری دارند ، و در قبال عقاید و تغییرات جدید پذیرا هستند . سه عامل محیطی موثر در رشد ویژگی های افراد تاب آور عبارتند از :
* روابط حمایت گر و توام با توجه ، شبکه ای از افراد که از یکدیگر حمایت می کنند
* معیارها و انتظارات بالا اما معقول خانواده و جامعه در مورد رفتار
* فرصت مشارکت در فعالیت ها و کارکردهای اجتماعی

در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ مشخصات افراد تاب آور چیست؟
✔️ افراد توانایی هیجانی برای برخورد موثر با چالش های زندگی خانوادگی و اجتماعی را کسب می نمایند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ سه عامل محیطی موثر در رشد ویژگی های افراد تاب آور چیست؟
✔️ سه عامل محیطی موثر در رشد ویژگی های افراد تاب آور وجود دارد که در متن مقاله هر سه آن ها به طور کامل مطرح شده است.
3- ✔️ تاب آوری در مورد چه افرادی به کار برده می شود؟
✔️ تاب آوری در مورد افرادی به کار برده می شود که در برابر فشار روانی مقاوم تر هستند که در متن مقاله ارائه شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |