نحوه آماده کردن کودک برای به دنيا آوردن فرزند جدید
امروزه با توجه به تغییرات شرایط زندگی و به دنبال آن تغییر سیستم های خانوادگی ، روز به روز بر تعداد خانواده های تک فرزند افزوده می شود . تک فرزندی در برخی از خانواده ها ممکن است به دلیل عدم وجود شرایط برای تولد فرزند دوم یا ناتوانی والدین ، بهترین گزینه باشد اما به دلیل منفعتی که خواهر و برادر برای کودک دارد در صورت وجود شرایط ، بهتر است فرزند دیگری هم به خانواده اضافه شود .
از سوی دیگر ، به دنیا آمدن فرزند جدید در خانواده برای فرزند اول بسیار مشکل است و این موضوع خانواده را به چالش کشیده و دچار مشکل می کند . معمولاً فرزندان اول نسبت به آمدن یک کودک جدید حسادت کرده و ممکن است تغییرات زیادی در رفتار آن ها ایجاد شود .
به همین دلیل قبل از تولد فرزند دوم ، فرزند اول باید کاملا آماده به دنیا آمدن فرزند جدید باشد . در این صورت شرایط نه تنها برای کودکان راحت تر می شود بلکه استرس های دوران بارداری و زایمان نیز برای والدین کاهش می یابد . در ادامه مقاله به نحوه آماده کردن کودک برای به دنيا آوردن فرزند جدید می پردازیم .
نحوه آماده کردن کودک اول در هنگام بارداری
در جهت نحوه آماده کردن کودک اول در هنگام بارداری لازم است مادر از اواخر حاملگی ، کودک را برای تولد فرزند دوم آماده کند . اگر کودک سه یا چهار ساله باشد بهتر است مادر از ماه هفتم حاملگی که تغییرات جسمی او مشهود است و زمان کمی تا تولد نوزاد باقی مانده است کودک را آماده کند ، اما برای کودکی که بزرگتر باشد ، می توان زودتر نیز اقدام کرد .
برای اطلاع دادن به فرزند اول ، سطح رشدی او و راحتی خودتان را در نظر بگیرید . به عنوان مثال ، پیش دبستانی ها ممکن است مفاهیم زمان را به خوبی درک نکنند بنابراین اگر به آن ها بگویید که فرزند دوم چند ماه دیگر به دنیا می آید ممکن است کاملاً متوجه آن نشود اما می توانید توضیح بیشتری بدهید مثلا بگویید که کودک در کدام فصل به دنیا می آید .
پاسخ به سوال بچه ها از کجا میان نیز در این میان مهم است . چقدر باید در این زمینه جزئیات را توضیح دهید ؟ اجازه دهید سوالات کودک راهنمای شما باشد . به عنوان مثال ، یک کودک چهار ساله ممکن است از شما بپرسد " بچه ها از کجا می آیند ؟ " بر خلاف آنچه به نظر می رسد کودک از شما نمی خواهد در مورد رابطه جنسی توضیح بدهید اما احتمالاً به معنای واقعی کلمه می خواهد بداند کودک از کجا آمده است توضیح کافی می تواند این باشد که " کودک از رحم که درون شکم است بیرون می آید " . داشتن اطلاعات در مورد چگونگی تربیت جنسی نیز در این زمینه به شما کمک می کند .
برای آماده کردن کودک اول برای تولد فرزند جدید ، والدین با خواندن کتاب ها و بیان قصه هایی از خواهر یا برادر شدن می توانند کودک را آماده کنند . هم چنین نشان دادن عکس های دوران شیرخوارگی می تواند به وی کمک کند تا تصویری را از آنچه که با آن روبه رو خواهد شد در ذهن بپروراند .
همچنین خوب است مادر نظر کودک را در تهیه وسایل نوزاد بپرسد و همراهی او را جلب کند مثلا بگوید " بیا بریم برای خواهرت لباس بخریم " یا " بیا با هم اتاق خواهرت رو بچینیم . اون حتما سلیقه تو رو بیشتر میپسنده تا سليقه ما رو... " این کار باعث می شود که کودک شوق بیشتری برای تولد فرزند دوم داشته باشد .
از جمله اقدامات دیگری که می تواند به نحوه آماده کردن کودک اول در هنگام بارداری کمک کند ، این است که کودک متوجه شود با تولد بچه دوم ، موقعیت خاصی (خواهر یا برادر شدن) پیدا می کند که بدون وجود او این موقعیت امکان پذیر نخواهد بود . برای این منظور مادر در دوران بارداری می تواند بگوید " تو قبلا خواهر نبودی، اما حالا با به دنیا اومدن اون تو خواهر میشی . اگه اون به دنیا نمی اومد ، این اتفاق نمی افتاد " .
همچنین بهتر است که به مناسبت همین موقعیت جدید کودک ، زمانی که فرزند دوم به دنیا آمد ، مثلا ده روز بعد ، جشنی برای او گرفته و هدیه ای به او داده شود و والدین موقعیت جدید را به او تبریک بگویند .
نحوه آماده کردن کودک اول در هنگام تولد فرزند دوم
اقدامات لازم برای نحوه آماده کردن کودک برای به دنيا آوردن فرزند جدید شامل این موارد می باشد : روزی که مادر زایمان دارد ، حتما باید کودک را در جریان بگذارد و اگر امکانش بود او را به بیمارستان ببرد . مثلا اگر قرار است مادر صبح زود به بیمارستان برود، شب قبل به کودک بگوید " فردا صبح زود باید برم بیمارستان خواهرت رو به دنیا بیارم . خاله پیش تو هست و وقتی خواهرت به دنیا اومد ، بابا میاد دنبالت که تو رو بیاره تا خواهرتو ببینی" . بعد از تولد نیز با عکس انداختن ، در آغوش گرفتن ، صحبت کردن و ... می توان بین دو کودک ارتباط برقرار کرد .
فرزند اول ، ممکن است با تولد بچه دوم احساسات مختلفی از جمله حسادت ، هیجان یا حتی ناراحتی را تجربه کند . کودکان نوپایی که نمی توانند احساسات خود را کلامی کنند احتمالاً به رفتارهای قبلی خود برگشت می کنند برای مثال انگشت شستشان را می مکند یا دوست دارند از بطری شیر خورده یا با کودکانه صحبت کردن سعی کنند توجه شما را به خود جلب کنند .
کودکان بزرگتر ممکن است بخواهند صبر شما را امتحان یا بدرفتاری کنند و قشقرق به راه بیندازند . در این صورت ، اگر به خوبی مراحل آماده کردن فرزند اول را طی کنید ، این رفتارها به صورت موقت وجود دارند و صحبت کردن در مورد احساساتش ، به او کمک می کند سازگاری بهتری با موقعیت جدید پیدا کند .
برای افزایش ارتباط میان فرزندان بهتر است به تدریج به کودک فرصت داده شود که در تغذیه، پوشاندن لباس و ... خواهر با برادرش کمک کند . البته این کمک گرفتن باید همراه با تمایل و علاقه خود او باشد تا او را آزرده نکند . مثلا هنگام بازی از او کاری را نخواهیم که احساس کند مسئولیتی بر دوش اوست که نمی خواهد باشد .
به تدریج که کودک دوم بزرگ می شود باید دقت کرد که کمک کودک بزرگتر مانع از به کارگیری توانایی ها و حس استقلال طلبی کودک کوچک تر نشود . مثلا زمانی که کودک کوچک تر دستش را به اطراف می گیرد تا راه برود و گرفتن دستش ، مانع حرکت مستقل او می شود ، اگر کودک بزرگتر دستش را رها نمی کند ، به او بگوییم " دست خواهرت رو ول کن . چون مانع استقلالش میشی . اینطوری اون نمیتونه مثل تو راه بره . محبت یعنی کمکش کنی تا خودش بتونه راه بره " . کودک باید متوجه شود که کمک کردن با ناتوان کردن فرد نیازمند متفاوت است.
از سوی دیگر ، لازم است زمانی مخصوص برای فرزند بزرگتر در نظر بگیرید . این کار می تواند شامل رفتن به کتابخانه یا فروشگاه های مواد غذایی با یکدیگر و یا کتاب خواندن با هم باشد . در این مواقع ، می توانید فرزند کوچکتر را به همسر ، بستگان یا یکی از دوستانی که به او اعتماد دارید بسپرید .
نکته نهایی
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید ، تولد فرزند دوم نه تنها نیاز به آمادگی در والدین دارد بلکه فرزند اول نیز لازم است برای این تغییر آماده باشد . بارداری و زایمان ، علاوه بر اینکه لذت های خودش را دارد اما به تنهایی می تواند یک مسئله تنش زا نیز در خانواده باشد اما اگر فرایند آن به طور صحیحی پیش برود لذت هایش می تواند برای همه اعضای خانواده دو چندان شود .
مسئله ای دیگر که می تواند بر روی نحوه واکنش فرزندتان به تولد کودک دوم تاثیر داشته باشد ، فاصله سنی میان آن ها است . اگر هنوز برای به دنیا آوردن فرزند جدید تصمیم نگرفته اید و می خواهید در مورد زمان آن فکر کنید می توانید در ادامه و بر روی لینک زیر کلیک کرده و در مورد اختلاف سنی مناسب میان فرزندان اطلاعات کسب کنید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی در مورد نحوه آماده کردن کودک برای به دنيا آوردن فرزند جدید داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی مشاوره روان شناسی جنسی ، زوج و خانواده را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- از چه زمانی باید به کودک اول ، بارداری را اطلاع دهیم ؟
برای کودکان سه یا چهار ساله بهتر است از ماه هفتم حاملگی ، اطلاع داده شود اما برای کودکان بزرگتر ، زودتر هم می توان اقدام کرد . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
2- قبل از تولد کودک ، فرزند اول را چگونه آماده کنم ؟
می توانید برای خرید وسایل کودک جدید ، فرزند اول را همراه خود برده و همچنین در مورد اتفاقی که در راه است برای او کتاب بخوانید که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
3- آیا کودک اول ، لازم است در مورد زمان زایمان اطلاع داشته باشد ؟
بله ، حتماً روز قبل او را آماده کرده و وقتی فرزندتان به دنیا آمد ، بچه بزرگتر را به بیمارستان ببرید تا بتواند کودک جدید را ببینید . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
» رابطه ترتیب تولد و شخصیت فرزندان
» سن و زمان فرزند آوری
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |