تاب آوری چیست
در هنگام طوفان ، برخی درختان برف روی شاخه هایشان سنگینی می کند و خم می شوند اما نمی شکنند و به محض فروکش کردن طوفان و آب شدن برف ها این درخت ها به تدریج استوارتر از گذشته بر می خیزند و رشد می کنند . هم چنین در زندگی برخی افراد با وجود رشد در یک محیط نه چندان مناسب ( مثلاً در خانواده های آشفته و با مشکلات شخصیت با امکانات کم ، جوامعی با میزان بیکاری بالا و فرصت های شغلی اندک و … ) به موفقیت های بزرگی در زندگی خود رسیده اند یا برعکس ، افرادی هم که امکانات زیاد و شرایط ایده آل داشته اند ، موفقیت های کمی را در زندگی به دست آورده اند . در واقع می توان گفت در زندگی روزمره انسان ها ، ماهیت برخی شرایط و تجارب به گونه ای است که افراد خواه ناخواه دچار مشکل می شوند به گونه ای که امکان دارد سلامت روانی آن ها تهدید شود . تاب آوری شامل مجموعه ای از ظرفیت های فردی و روانی است که فرد به کمک آن ها می تواند در شرایط دشوار مقاومت کند و دچار آسیب نشود و حتی در اثر این شرایط بحرانی و سخت ، خود را به لحاظ شخصیتی ارتقا ببخشد . در این مقاله به بررسی تعریف تاب آوری ، آیا تاب آوری آموختنی است و این که چگونه تاب آور شویم می پردازیم .
تعریف تاب آوری
تاب آوری معادل واژه انگليسی Resiliency است . در فرهنگ لغت ، اين كلمه ، خاصيت كشسانی ، بازگشت پذيری و ارتجاعی معنا شده است ، ريشه تاب آوری ( resiliency ) از فيزيک گرفته شده است و به معنی جهيدن به عقب است . در واقع افراد تاب آور می توانند به عقب بجهند . آن ها توانايی زنده ماندن و حتی غلبه بر ناملايمات را دارند . به عبارت دیگر تاب آوری ظرفیتی برای مقاومت در برابر استرس و بحران است روانشناسان همیشه تلاش کرده اند که این توانایی انسان را برای سازگاری و غلبه بر خطر و سختی ها افزایش دهند تاب آوری به این معنی نیست که از این طریق بتوان زندگی بدون استرس و درد داشت در واقع تاب آوری به معنی توانایی مقابله با شرایط دشوار و پاسخ انعطاف پذیر به فشارهای زندگی روزانه است . تاب آوری استرس را محدود نمی کند و مشکلات زندگی را از بین نمی برد بلکه به افراد قدرت می دهد تا با مشکلات زندگی مقابله سالم داشته باشند و بر سختی ها غلبه کنند .
آیا تاب آوری قابل آموزش است ؟
تاب آوری به ظرفیت و توانایی انسان در برخورد با استرس ها و فشارهای سخت زندگی گفته می شود ، اما این توانایی درونی شخص در تعامل با محیط تقویت می شود و به عنوان یک ویژگی مثبت خودش را نشان می دهد . در نتیجه این که تاب آوری مهارتی قابل آموزش است و در هر سن و در هر سطحی رخ می دهد یعنی تاب اوری پدیده ای ذاتی نیست ، بلکه از طریق تمرین ، آموزش ، یادگیری و تجربه حاصل می شود .
چگونه تاب آور شویم؟
عوامل بالا بردن تاب آوری
* داشتن اعتماد به نفس بالا نقش مهمی در کنار آمدن با استرس های زندگی دارد . اگر توانمندی های خود را باور داشته باشید ، در مقابله با مشکلات زندگی ، بسیار مؤثرتر عمل می کنید .
* در زندگی خود معنا و هدف داشته باشید .
* ارتباطات خود را توسعه دهید . داشتن روابط عاطفی و اجتماعی محکم عامل بسیار مهمی در سلامت روان انسان و سبک زندگی سالم او محسوب می شود .
* نسبت به تغییرات انعطاف پذیر باشید ؛ زندگی یعنی تغییر .
* مراقب تغذیه و سلامتی خود باشید . از قدیم گفته اند عقل سالم در بدن سالم است .
* مهارت های زندگی سالم برای مقابله با مشکلات را بیاموزید .
* خوشبین باشید . نگاه واقع بینانه همراه با مثبت اندیشی ، داشتن افکار خوب و امیدوار بودن به آینده را فراموش نکنید .
* دلبستگی های مثبت ایجاد کنید . مشارکت در یک یا چند فعالیت سرگرم کننده سالم ، عضویت در گروه های مذهبی ، حضور در باشگاه های ورزشی ، کلاسهای هنری ، انجمن های علمی و هر فعالیتی که مورد علاقه شما است ، بسیار کمک کننده می باشد .
* معنویت را در خود تقویت کنید ؛ افرادی که ایمان قوی دارند در مشکلات و سختی ها ضمن تلاش و تعقل ، به خداوند توکل می کنند .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |