افزایش موفقیت تحصیلی
نکته مهم درباره ی موفقیت انسان در زمینه تحصیلات این است که انسان باید در یک محیط علمی قرار بگیرد تا در زمینه علم پیشرفت کند . اگر هم این محیط وجود نداشته باشد ، انسان باید برای پیشرفت در تحصیل ، این محیط علمی را برای خودش ایجاد کند . دیگر این که در مرحله اول تعیین هدف در زندگی و در مرحله ی دوم اراده و ایمان به آن هدف ، باعث می شود تا انسان طعم موفقیت را بچشد . هم چنین برای دستیابی به موفقیت ، باید از شکست و اشتباه نترسیم زیرا هر شکستی ، اگر با خواستن دوباره ما همراه باشد ، پیروزی همراه دارد . و این پیروزی ، انرژی درونی ما را افزایش می دهد و تحمل ما را در برابر رنج و تلاش بالا می برد . به خود بفهمانیم که می توانیم و این توانایی و قدرت ، خداوند در وجود همه ی انسان ها به ودیعه گذاشته است اراده مان را عزم کنیم و از ناگواری ها ، ناملایمات ترس به دل راه ندهیم . امیدواری را در درون خود زنده کنیم و افق دیدمان ، را به کوره راهها محدود ننماییم . اگر چنین بودیم ، برگ برنده موفقیت در عرصه زندگی را برده ایم .
کارایی میزان موفقیت تحصیلی
برای افزایش کارآیی و میزان موفقیت در هنگام مطالعه باید به موارد زیر توجه کرد :
* محیط مطالعه
* به کار گرفتن تمام حواس
* نوشتن برای کمک به قرار گرفتن
* از حفظ خواندن ( خودآزمایی )
* مرور مطالب
محیط مطالعه
برای این که بتوانیم به خوبی برروی مطالب یک کتاب تمرکز پیداکنید ، ناگریزید مکان مناسبی را برای مطالعه ی خود انتخاب نماید . به عبارت دیگر محیط را به گونه ای فراهم کنید که از عوامل و فاکتور ها ی مخل تمرکز حواس ، به دور باشید . به عنوان مثال محیطی که تلویزیون یا رادیو در آن روشن است و یا اتاقی که بچه ها مشغول بازی و بزرگترها به گفتگو سرگرم هستند . محیط مناسبی برای مطالعه نیست و شما نمی توانید به راحتی و با موفقیت مطالعه کنید و باعث عدم تمرکز حواس می شود . پس برای مطالعه یک اتاق خلوت ، تنها یا با فرد دیگری که او هم مطالعه می کند و یا محیط کتابخانه را ، برای مطالعه انتخاب کنید .
به کار گرفتن تمام حواس
در امر فراگیری ، به کارگیری حواس بینایی ، شنوایی و .... و ضرورت دارد . به عبارتی لازم است حواس گوناگون در راستای هدف که همان مطالعه صحیح و تمرکز بر موضوع می باشد ، هم جهت شوند . برای نیل به این مقصود باید آمادگی ذهنی پیدا کنید و این آمادگی ، زمانی فراهم می شود که شما از لحاظ جسمی و روحی وضعیت مطلوب و مناسبی داشته باشید . به عنوان مثال گرسنه یا تشنه نباشید . غذای سنگین نخورده باشید . بینایی شما خوب باشد و نور کافی در محیط مطالعه باشد . دچار اضطراب ، استرس و یا هیجان شدید نباشید و عوامل و محرک های مداخله گر دیگر در مکان مطالعه نباشید . در کل برای فراگیری بهتر ، " به کار گرفتن چشم و گوش در تمام مطالعات سودمند است ، نام ها ، اصطلاحات ، واژه ها و مطالب با اهمیت را ببینید و تکرار کنید و بگویید تا خوب فرا بگیرید .
نوشتن برای کمک به قرار گرفتن
وقتی مطلبی از یک کتاب را مطالعه می کنید ، زیر نکات مهم خط بکشید و مطالب با اهمیت را با علامت گذاری ، مشخص کنید و اصطلاحات و مفاهیم مهم که برای نخستین بار در کتاب شرح داده شده است . نشانه گذاری کرده و جمله های مهم و با اهمیت را در هر پاراگراف که اصل مطلب را بیان می کنند . از مطالب کم اهمیت و فرعی تفکیک کنید . همچنین برای فهم بهتر برداشت های خود از مطالب مورد مطالعه ، در حاشیه ی کتاب بنویسید . خلاصه این که در هنگام مطالعه ، خود را درگیر مطالب نمایید . قلم و کاغذ در دست داشته باشید و با نوشتن ، خواندن و تکرار کردن ، مطالعه را برای خود لذت بخش نمایید و از این راه نیز کمکی به فراگیری بهتر خود کنید. زیرا نوشتن اگر با تمرکز سایر حواس همراه باشد در یادگیری و فهم مطلب ، تاثیر زیادی دارد .
در کل می خواهیم این توصیه را داشته باشیم که مطالب مورد مطالعه را در کتاب را علامت گذاری کنید و از نکات مهم و با ارزش یادداشت برداری . زیرا این کارها از یک طرف " شما را از نظر ذهنی آماده نگه می دارد و از طرف دیگر در هنگام مرورکردن به شما کمک می کند .
از حفظ خواندن ( خودآزمایی )
از حفظ خواندن نوعی فراگیری هست که در آن هر کس ، حتی یک کودک خرد سال هم لزوم خود آزمایی را احساس می کند ، بدین معنی که باید شعر ، سخن رانی و یا نمایشنامه ای را از حفظ بخواند . در این وضعیت باید دیدکه چیز مورد نظر یاد گرفته شده است یا نه و تنها راه تشخیص این موضوع آن است که از حفظ خوانده شود .
از حفظ خوانی نشان می دهد که کی ، کار یادگیری پایان یافته است . از این راه در وقت و انرژی صرفه جویی می شود زیرا دقیقا آشکار می کند که در کجا احتیاج بیشتری به مطالعه هست . بدین ترتیب میزان یادگیری سریع تر افزایش می یابد ، به علاوه ، از طریق از بر خوانی می توان به اشتباهات و خطاها پی برد و به تصحیح آنها کوشید . موثرترین راه حفظ کردن آن است که هر بخشی از تکلیف را بلافاصله بعد از مطالعه از حفظ بگویید و ان گاه یک بار دیگر ، بعد از آن که تمام تکلیف به پایان رسید ، هر بخشی را تکرار کنید ، با خط کشیدن یا علامت گذاری چیزهایی که فکر می کنید باید به خاطر سپرده شوند می توانید ، هنگام خواندن راه از بر کردن مطالب را پیش از وقت تعیین کنید . هنگام حفظ گفتن ، واژه های کتاب را طوطی وار ردیف نکنید ، زیرا اگر مطلب را فهمیده باشید به راحتی می توانید با جملات خود ، مقصود را بیان کنید .
به طور کلی با تکرار و تمرین ، شما باید مهمترین و کلیدی ترین مطالب کتاب را بفهمید و آنگاه به حافظه خود بسپارید و از دیگران بخواهید، پیرامون آن مطالب از شما سوال بپرسند . حتی خودتان نیز می توانید به طور جدی و صادقانه خود را بیازمایید . برای این کار وقتی متوجه شدید مطلب را یادگرفته اید ، کتاب را ببندید و لب مطلب را بیان کنید .
اگر همه چیز را روشن و واضح شرح دادید و مورد تردیدی وجود نداشت و احساس کردید ، موضوع را خوب یاد گرفته اید و می توانید به سوالات آن پاسخ دهید . آن وقت می توانید به سراغ سایر مطالب و بخش های دیگر کتاب بروید . اما اگر در آن چه خوانده اید ، شک و تردید داشته اید و آن گونه باید و شاید توانایی بیان کردن مطالب را از بر ندارید ، دوباره به خواندن آن همت گمارید و تا آن را نفهمیده اید ، دست از کار نکشید و برای یادگیری و از بر کردن توام با فهمیدن ، سماجت به خرج دهید .
مرور مطالب
برای این که مطالب خوانده شده در ذهن به فراموشی سپرده نشود لازم است ، هنگام مطالعه فصل های جدید ، مطالب فصل های قبلی را دوباره مرور نمایید و اگر ابهام و اشکالی نیست وجود داشت ، با تمرین و تکرار ، برطرف کنید ." یک روش مفید در مطالعه ی کتاب های درسی این است که پیش از آغاز یک واحد جدید ، واحد قبلی را یک دور ، مرور کنیم " .
بهترین زمان برای مرور کردن ، بلافاصله پس از فراگرفتن است . به همین لحاظ اگر شما می خواهید در زمینه ی درس موفقیت حاصل کنید ، دروسی که صبح برایتان تدریس شده ، عصر همان روز مرور کنید و مطالبی را که عصر به شما آموخته اند ، شب دوباره برسی ، تمرین و تکرار نمایید . و از محول کردن آنها به چند روز بعد جداً بپرهیزید ، زیرا کارآیی شما را پایین می آورد و در فهم و یادگیری دچار مشکل خواهید شد . به طور خلاصه مرور کردن مرتب مطالب خواندن شده باعث ماندگاری مدت زمان بیشتری مطالب در ذهن می شوند و از فراموشی جلوگیری می کند و همین طور هرچه فاصله ی مقاطع زمانی بین یادگیری یا مرور کردن افزایش یابد ، پیشرفت درسی شما ، به تدریج روبه کاهش می گذراند .
در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ کارایی میزان موفقیت تحصیلی چیست؟
✔️ برای افزایش کارآیی و میزان موفقیت در هنگام مطالعه باید به برخی موارد توجه کرد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ محیط مطالعه برای موفقیت باید چگونه باشد؟
✔️ برای این که بتوانیم به خوبی برروی مطالب یک کتاب تمرکز پیداکنید ، ناگریزید مکان مناسبی را برای مطالعه ی خود انتخاب نماید که در متن مقاله ارائه شده است.
3- ✔️ به کار گرفتن تمام حواس برای موفقیت تحصیلی چگونه است؟
✔️ در امر فراگیری ، به کارگیری حواس بینایی ، شنوایی و .... و ضرورت دارد که در متن مقاله شرح کامل آن توضیح داده شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |