درمان خودزنی و آسیب به خود
خودزنی و آسیب به خود یک روش مقابله ناسازگارانه به شکل وارد کردن درد به خود است بدون اینکه هدف آن خودکشی باشد . این کار معمولاً به شکل های بریدن خود با استفاده از هرچیزی از جمله تیغ یا ناخن، سوزاندن خود یا جلوگیری از بهبود زخم های قبلی انجام می شود .
دلایل زیادی وجود دارد که افراد به خودزنی روی می آورند که از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد : برای مقابله با هیجانات شدید ، روشی برای احساس کردن در فردی که دچار بی حسی عاطفی است و همچنین به عنوان روشی برای کنترل کردن.
اگر شما به خودتان آسیب می رسانید یا خودزنی می کنید ، مهم است بدانید که این کار ، مشکلی را حل نمی کند و راه مقابله ی مؤثری در بلندمدت نیست . احساس رهایی موقتی ناشی از این کار باعث می شود که شما بخواهید دوباره خودزنی کنید و در متوقف کردن این رفتار احساس ناتوانی کنید .
لازم است بدانید با دریافت حمایت مناسب و استفاده از راهکارهای مقابله ای سالم ، می توانید از خودزنی دست بکشید . اگرچه ، فرایند بهبودی نیاز به تلاش ، اشتیاق و صبر دارد اما امکان پذیر است . در ادامه با راهکارهای درمان و ترک خودزنی و آسیب به خود آشنا می شوید .
درمان خودزنی و آسیب به خود
افرادی که به خودشان آسیب می زنند قصد خودکشی ندارند و در واقع می خواهند خود را از شر پریشانی های عاطفی نجات دهند . اگرچه این رفتار ، نشان دهنده درد روانشناختی عمیقی است که می تواند منجر به خودکشی نیز بشود . خودزنی رفتاری به شدت خطرناک است که می تواند در برخی موارد منجر به آسیب جدی ناخواسته به فرد و مشکلات پزشکی بشود . به همین دلیل یادگیری روش های ترک خودزنی و آسیب به خود ، حل این مسئله و انجام اقدامات عملی بسیار ضروری است .
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد خودزنی و آسیب به خود
راهکار اول: با یک نفر درد دل کنید .
اگر آماده اید تا برای درمان خودزنی و آسیب به خود اقدام کنید ، اولین قدم اعتماد کردن به شخصی دیگر و درد دل کردن با او است . صحبت کردن درمورد رفتاری که تمام تلاشتان را کرده اید تا آن را مخفی کنید ترسناک است اما در کنار آن می تواند رهایی بسیار زیادی را برای شما به همراه داشته باشد تا در نهایت از راز خود خلاص شوید و درمورد آنچه درون شما می گذرد صحبت کنید .
تصمیم گرفتن درمورد اینکه با چه کسی در مورد مسائل شخصی خود صحبت کنید بسیار دشوار است . کسی را انتخاب کنید که نخواهد پشت سر شما بدگویی کند ، باج گیری عاطفی کند یا کنترل شما را به دست بیاورد . از خودتان بپرسید که در زندگی تان چه کسی به شما احساس مورد پذیرش بودن و حمایت شدن می دهد . این فرد می تواند یک معلم ، دوست ، مشاور یا یکی از بستگان باشد . لزوماً قرار نیست فردی نزدیک را انتخاب کنید . گاهی اوقات صحبت کردن با کسی که به او احترام می گذارید راحت تر است مثل معلم یا مشاور که فاصله بیشتری از شرایط شما دارد و می تواند دیدگاه بی طرفانه تری داشته باشد .
وقتی درمورد خودزنی یا آسیب به خود صحبت می کنید :
بر روی احساسات خود متمرکز شوید . به جای اینکه گزارش مفصلی از خودزنی های خود بدهید بر احساسات و شرایطی که باعث شده به این رفتار روی بیاورید تأکید کنید . این کار به فرد قابل اعتماد کمک می کند که شرایط شما را بهتر درک کند . همچنین به او کمک می کند که متوجه شود چرا این حرف ها را به او می گویید . آیا نیاز به راهنمایی یا کمک دارید ؟ یا تنها می خواهید رازتان را با فردی دیگر در میان بگذارید تا از آن راز خلاص شوید ؟
به هر روشی که با آن راحت تر هستید ارتباط برقرار کنید . اگر برای صحبت حضوری بیش از حد عصبی هستید می توانید مکالمه را با نوشتن نامه یا چت کردن شروع کنید ( البته مهم است که در نهایت صحبت حضوری داشته باشید ) . برای در میان گذاشتن چیزهایی که برای آن آماده نیستید خود را تحت فشار نگذارید . لازم نیست آسیب های ناشی از خودزنی را به فرد مقابل نشان دهید یا به هر سؤالی که با آن راحت نیستید پاسخ دهید .
به فرد مقابل فرصت بدهید تا آنچه گفته اید را پردازش کند . همانطور که درد دل کردن برای شما دشوار است ممکن است برای فرد مقابل نیز شنیدن این مسائل دشوار باشد به خصوص اگر یکی از دوستان نزدیک یا از اعضای خانواده تان باشد . گاهی اوقات ممکن است واکنش طرف مقابل را دوست نداشته باشید . به یاد داشته باشید که واکنش هایی مثل شوکه شدن ، خشم یا ترس فرد مقابل به دلیل نگرانی او درمورد شما است . می توانید درمورد علل خودزنی مطالبی را به فرد مقابل بدهید تا او بتواند شما را بهتر درک و از شما حمایت کند .
صحبت کردن درمورد خودزنی و آسیب به خود می تواند به شدت استرس زا باشد و هیجانات زیادی را در شما به وجود بیاورد . اگر احساس کردید بعد از درد دل کردن برای مدت کوتاهی ، شرایطتان بدتر شده است ناامید نشوید . مقابله با عادت های قدیمی و تغییر آن ها راحت نیست اما به محض اینکه از این چالش های اولیه گذر کنید ، احساس بهتری خواهید داشت .
راهکار دوم : محرک های خودزنی یا آسیب به خودتان را شناسایی کنید .
دانستن آنچه باعث می شود شما به خودزنی روی بیاورید یک گام اساسی در میان روش های ترک خودزنی و آسیب به خود است . اگر بتوانید متوجه شوید خودزنی چه کارکردی برای شما دارد می توانید این نیاز خود را با راه های دیگری برآورده کنید که به نوبه خود باعث شود کمتر بخواهید به خودتان آسیب بزنید . خودزنی در بیشتر موارد راهی برای مقابله با درد عاطفی است . چه احساساتی باعث می شود به خودتان آسیب بزنید ؟ غم ؟ اضطراب ؟ خشم ؟ تنهایی ؟ شرم ؟ توخالی بودن ؟
اگر برایتان دشوار است که احساسات منجر به خودزنی را شناسایی کنید لازم است بر روی آگاهی هیجانی خود کار کنید . آگاهی هیجانی به این معنی است که بدانید چه احساسی دارید و چرا . این یک توانایی برای شناخت و ابراز هیجانات لحظه به لحظه و فهم ارتباط میان احساسات و رفتارها است .
احساسات بخش مهمی از اطلاعاتی هستند که بدن هایمان به ما می دهند اما نیازی به انجام رفتارهایی مانند خودزنی و آسیب به خود نیست . این فکر که بخواهید به جای فرار کردن از احساساتتان از طریق خودآزاری ، به این احساسات توجه کنید می تواند برای شما ترسناک باشد . ممکن است نگران باشید که این کار شما را در هم بشکند یا در درد عاطفی خود گرفتار شوید . اگر سعی کنید به خاطر این احساسات ، خود را قضاوت نکنید و خودزنی نکنید ، خواهید دید که این احساسات به زودی کم رنگ می شوند و جای خود را به احساسی دیگر می دهند . فقط زمانی که روی احساساتتان وسواس دارید ، آن ها دوام پیدا می کنند .
راهکار سوم : راه های جدیدی برای مقابله پیدا کنید .
خودزنی و آسیب به خود راهی برای سر و کار داشتن با هیجانات ناخوشایند و موقعیت های دشوار است . اگر می خواهید این کار را متوقف کنید لازم است راه های جایگزینی برای مقابله پیدا کنید که بتوانید به جای خودزنی ، به احساساتتان به صورت متفاوتی واکنش نشان دهید .
اگر برای ابراز درد و هیجانات شدید ، به خودتان آسیب می زنید، می توانید :
-
با رنگ قرمز و بر روی یک کاغذ بزرگ ، نقاشی بکشید .
-
دفترچه خاطراتی داشته باشید که در آن هیجانات خود را ابراز کنید .
-
شعر یا ترانه ای بنویسید که از طریق آن احساسات خود را بیان کنید .
-
هیجانات منفی خود را بر روی کاغذ بنویسید و کاغذها را پاره کنید .
-
به موسیقی هایی گوش دهید که احساسات شما را بیان می کنند .
اگر برای آرامش پیدا کردن ، خودزنی می کنید می توانید :
-
دوش بگیرید .
-
یک حیوان خانگی را نوازش کنید .
-
خود را در یک پتوی گرم بپیچید .
-
بدنتان را ماساژ دهید .
-
به موسیقی آرامش بخش گوش بدهید .
اگر به دلیل بی حسی و گسستگی ، خودزنی می کنید ، می توانید :
-
با یک دوست تماس بگیرید ( لازم نیست درمورد خودزنی صحبت کنید ) .
-
دوش آب سرد بگیرید .
-
چیزی را بجوید که طعم قوی ای داشته باشد مثل فلفل دلمه ای ، قرص نعناع یا پوست گریپ فروت .
-
به یک وبسایت خودیاری ، اتاق گفتگو یا تالار گفتگو سر بزنید .
اگر برای رهایی از تنش یا برون ریزی خشم ، خودزنی می کنید ، می توانید :
-
ورزش شدید انجام دهید برای مثال ، دویدن ، رقصیدن ، طناب زدن یا مشت زدن به کیسه بوکس .
-
به یک بالشت مشت بزنید یا در بالشت فریاد بزنید .
-
یک توپ استرس را فشار دهید یا با خمیر یا شن بازی ، خودتان را سرگرم کنید .
-
کاغذ یا مجله ای را تکه تکه کنید .
-
سر و صدا ایجاد کنید برای مثال با نواختن یک ابزار موسیقی یا با وسایل خانه مثل قابلمه .
تا اینجا با راهکارهای مؤثر برای درمان خودزنی و آسیب به خود آشنا شدید . هر فردی که به خودش آسیب می زند ممکن است راه های مقابله ای متفاوتی را برای ترک این رفتار انتخاب کند . شناسایی محرک های خودزنی ضروری است و به شما کمک می کند که یک برنامه خودمدیریتی مخصوص به خودتان داشته باشید، از روش های سالم کنترل استرس استفاده کنید و از این طریق خودزنی را متوقف کنید .
اگر شما اقدام به خودزنی نمی کنید اما در اطرافیانتان کسی را می شناسید که این کار را انجام می دهد می توانید با انجام راهکارهایی که در لینک زیر آمده است به او کمک کنید آسیب به خود را کنار بگذارد .
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی درمورد روش های ترک خودزنی و آسیب به خود داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- آیا راهکاری برای ترک خودزنی وجود دارد ؟
بله ، اگرچه درمان خودزنی دشوار است ، راهکارهای مفیدی در این زمینه مطرح شده است که مهم ترین آن ها جایگزین کردن روش های مقابله ای سازگارانه تر است . به جزئیات بیشتر این راهکارها در مقاله پرداخته شده است .
2- چرا ترک خودزنی بسیار سخت است ؟
اگرچه فرد پس از انجام خودزنی ، احساس رضایت می کند اما این احساس موقتی است و بعد از آن دچار احساس گناه می شود که نتیجه آن تکرار رفتار خودزنی است . در مقاله می توانید اطلاعات بیشتری در این مورد بخوانید .
3- آیا لازم است در مورد اینکه خودزنی می کنم به کسی بگویم ؟
بله ، گام اول برای ترک خودزنی ، کمک گرفتن از یک فرد قابل اعتماد و در میان نهادن این مسئله با اوست . این کار برای کسی که خودزنی می کند بسیار دشوار است اما با انجام راهکارهایی که در مقاله مطرح شده می تواند راحتتر این کار را انجام دهد .
» انواع اختلالات اخلالگر ، کنترل تکانه و سلوک
» روشهای ترک اعتیاد به مواد مخدر
پاسخ مشاور: سلام ، بله حتماً
پاسخ مشاور: سلام ، علاوه بر انجام این راهکارها ، مراجعه به روانشناس توصیه میشه تا روش های کنترل استرس رو یاد بگیرید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |