اعتماد به نفس چیست
اعتماد به نفس اصطلاحی است که در بسیاری از زمینه ها خود را نشان می دهند از بهبود سلامت تا روان تا کمک به افراد در رسیدن به اهداف شغلی و موارد دیگر . این اصطلاح ، بیشتر از یک کلمه بوده و مفهومی است که با سلامت روان ، رفاه و روشی مثبت برای زندگی در جهان ارتباط دارد و هم احساس و هم انجام دادن را دربر می گیرد .
این مفهوم فرایندی است که شامل چگونگی فکر کردن فرد در مورد خود و دیگران و همچنین شامل نحوه عملکرد او علی رغم چالش ها و عدم قطعیت ها می شود . اعتماد به نفس هم در دنیای درونی و شخصی فرد کاربرد دارد و هم در مورد دنیای بیرونی اطراف او صدق می کند و تقریباً با همه عناصر زندگی شاد و رضایتمند ارتباط دارد .
افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند کسانی هستند که از ظرفیت خود برای انجام کاری آگاه شده و سپس آن را انجام می دهند . این افراد نیاز به تأیید دیگران ندارند و مهم ترین چیز برایشان این است که بدانند ظرفیت و پتانسیل انجام چه کاری را دارند و از فرصت هایی که در جلوی راهشان قرار می گیرد استفاده می کنند . در ادامه با تعریف اعتماد به نفس بیشتر آشنا می شوید .
اعتماد به نفس چیست ؟
اعتماد به نفس نگرشی است که در مورد مهارت ها و توانایی های خود دارید . این بدان معناست که به خودتان اعتماد داشته و حس می کنید بر زندگی کنترل دارید . از نقاط قوت و ضعف خود آگاهید و احساس مثبتی در مورد خودتان دارید . انتظارات و اهداف واقع گرایانه تعیین کرده ، جرئتمندانه ارتباط برقرار می کنید و می توانید با انتقادات مواجه شوید .
بنابراین ، این مهارت یکی از شاخص های مهارت های زندگی بوده و به معنی شجاعت شناخت خود ، باور به خود و رفتار کردن بر اساس این باورها است . اعتماد به نفس یعنی :
-
خودتان را فارغ از اشتباهات و کارهایی که انجام داده یا انجام نمی دهید ارزیابی می کنید
-
در مورد خودتان احساس خوبی دارید
-
فارغ از نقص هایتان برای خودتان ارزش قائلید
-
به اندازه کافی شجاع هستید تا جرئت مند باشید
-
می دانید که شایسته احترام و دوستی دیگران هستید
-
خود و نقاط قوت و ضعفتان را می شناسید و می پذیرید
چه چیزهایی نشان دهنده اعتماد به نفس نیست ؟
برای اینکه بهتر مفهوم این مهارت را درک کنید لازم است بدانید اعتماد به نفس شامل چه چیزهایی نیست . اعتماد به نفس شامل موارد زیر نمی شود و لازم است آن ها را در نظر داشته باشید :
-
باور به اینکه بی نقص و کامل هستید یا فکر می کنید باید بی نقص باشید
-
خود را در معرض انتظارات و استانداردهای غیر واقع گرایانه قرار می دهید
-
داشتن یک زندگی بدون درد و مشکلات ( اما اعتماد به نفس به شما کمک می کند که با درد ها و مشکلات زندگی مقابله کنید )
-
خودخواه بودن ( اعتماد به نفس کاملاً برعکس خودخواه بودن است ، زیرا وقتی باور دارید چه کسی هستید و چه کارهایی می توانید انجام دهید احتمال بیشتری دارد که با دیگران ارتباط برقرار کنید )
آیا اعتماد به نفس همان عزت نفس است ؟
اعتماد به نفس و عزت نفس اصطلاحاتی بسیار مشابه بوده اما یکسان نیستند . اعتماد به نفس را می توان به عنوان احساسات مثبت نسبت به خود و جهان تعریف کرد که بر عملکرد افراد تأثیر می گذارند . عزت نفس در بعضی موارد به عنوان درجه ای که شخص برای خود ارزش قائل است تعریف می شود . همچنین مفهوم دیگری به نام خودکارآمدی وجود دارد که به معنای اعتقاد شخص به توانایی انجام یک کار است .
این سه مفهوم با یکدیگر یکسان نیستند اما با هم مرتبط اند . عزت نفس بر احساس فرد نسبت به خودش تأکید دارد . خودکارآمدی بر درجه ای که فرد باور دارد می تواند کاری را انجام دهد تأکید می کند . تعریف مهارت اعتماد به نفس به معنای تأکید بر پذیرش خود و چگونگی رفتار در جهان به خاطر این پذیرش بوده و احتمالاً ترکیبی از عزت نفس وخودکارآمدی است .
چرا به اعتماد به نفس نیاز داریم ؟
بدیهی است که این مهارت ، مزایای متعددی برای افراد دارد به خصوص در مسیر شغلی آن ها . برخی اشخاص و موقعیت های شغلی به افرادی نیاز دارند که اعتماد به نفس بالایی داشته باشند برای مثال شغل هایی مانند وکالت و قضاوت ، روزنامه نگاری ، مدیریت ، روابط عمومی ، بازیگری ، معلم بودن ، مدیریت بازاریابی ، پرسنل فروش و غیره . در واقع ، مهارتی است که همه به آن نیاز دارند .
-
افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند می توانند آزادانه خود را ابراز کنند و در مصاحبه های شغلی ، تصویری ماندگار از خود در نزد کارفرما ایجاد کنند .
-
به دلیل رابطه مستقیم میان اعتماد به نفس و شایستگی ، افراد به کسانی اعتماد می کنند که اعتماد به نفس بالایی دارند به همین دلیل معمولاً پروژه های اساسی و قراردادهای ارزشمند اغلب به این افراد می رسد .
-
اعتماد به نفس عامل محرکی است که کارآفرینان و پیشگامان را به شروع پروژه های جدید ترغیب می کند .
-
اگر اعتماد به نفس بالایی داشته باشید می توانید تصمیم گیری های مستقل اما عالی ای در سازمان یا حوزه کاری خود داشته باشید و دائماً نگران دستورات ناظر خود نیستید .
چقدر با اعتماد به نفس به نظر می رسید ؟
سطح اعتماد به نفس شما از راه های متعددی نشان داده می شود برای مثال از طریق زبان بدن ، چگونگی صحبت کردن ، آنچه می گویید و غیره . فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد باور دارد آنچه انجام می دهد درست است حتی اگر دیگران به خاطر این رفتار از او انتقاد کنند . دوست دارد ریسک کند و برای رسیدن به چیزهای بهتر تلاش می کند . این فرد اشتباهاتش را می پذیرد و از آن ها یاد می گیرد و همچنین تعریف و تحسین شدن از طرف دیگران را می پذیرد . همچنین زبان بدن و شکل بدن او نیز نشان می دهد که اعتماد به نفس دارد .
در مقابل ، فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد بر اساس آنچه دیگران تأیید می کنند رفتار می کند و به دلیل ترس از شکست ، ریسک نمی کند . او سخت تلاش می کند که اشتباهاتش را بپوشاند و امیدوار است که مشکل را قبل از اینکه کسی از آن با خبر شود حل کند . همچنین این فرد علاوه بر اینکه ارزش های درونی خود را نمی بیند تحسین شدن از طرف دیگران را رد می کند .
کلام آخر
همانطور که تا اینجا مطالعه کردید ، اعتماد به نفس پایین می تواند به شدت مخرب باشد و اغلب پیامدهای منفی دارد . افرادی که از این مهارت برخوردارند عموماً مثبت تر هستند ، آن ها به خود و توانایی های خود اعتماد دارند و باور دارند که زندگی را باید به صورت کامل زندگی کنند .
مهارت اعتماد به نفس به شما کمک می کند تا در مواقع مشکلات زندگی ، شجاع باشید و بتوانید از پس مواجهه با آن ها بربیایید چه این مشکلات شخصی باشند چه شغلی . فرد با اعتماد به نفس ، محدودیت های خود را درک می کند و می داند چگونه جرئت مندانه با این محدودیت ها روبرو شود و بتواند مسئولیت های زندگی خود را به صورت موثری انجام دهد .
اگر با خواندن این مقاله ، متوجه شدید اعتماد به نفس پایینی دارید و نگران پیامدهای آن هستید می توانید در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر با روش های تقویت اعتماد به نفس آشنا شوید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی در مورد تعریف اعتماد به نفس داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- اعتماد به نفس چیست ؟
این مفهوم به معنی داشتن نگرشی مثبت در مورد خود و آگاهی از توانایی های خود و پذیرش آن ها است که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
2- آیا اعتماد به نفس با عزت نفس متفاوت است ؟
بله ، اگرچه این دو مفهوم به هم شبیه اند اما یکسان نیستند . عزت نفس به این معنی است که فرد برای خودش چقدر ارزش قائل است . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
3- چگونه بفهمم اعتماد به نفسم پایین است ؟
اگر بر اساس آنچه دیگران تأیید می کنند رفتار می کنید و ریسک پذیری پایینی دارید . همچنین ، اشتباهات خود را نمی پذیرید و سعی می کنید آن ها را بپوشانید اعتماد به نفس پایینی دارید . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |