بازتاب مورو در نوزاد
نخستین شکل حرکات انسان حرکات بازتابی هستند، در طول چهار ماه آخر دوره جنینی و شش ماه پس از تولد بیشتر حرکات نوزاد بازتابی است.
برخی رفلکس های نوزاد قبل ازشش ماهگی از بین می رود مثل بازتاب مورو ؛ ولی برخی از انواع بازتاب های نوزاد به حرکات ارادی تبدیل می شوند و تا آخر عمر باقی می مانند مثل بازتاب گام برداری که تبدیل به راه رفتن می شود. اگر حرکات ارادی جایگزین بازتاب های اولیه نشوند و این بازتاب ها باقی بمانند، رشد طبیعی کودک دچار اختلال می شود.
در ادامه این مقاله به نحوه مشاهده بازتاب مورو و عملکرد آن ، آسیب ها و سن شروع و پایان این بازتاب در نوزادان می پردازیم .
نحوه مشاهده، عملکرد و سن شروع و پایان بازتاب مورو
شما می توانید برای مشاهده بازتاب مورو در نوزاد، کودک را به حالت طاقباز قرار دهید، وی را از زیر شانه دوطرف بلند کرده و به طور ناگهانی ولی نرم مقدار کمی زیر شانه او را خالی کنید به طوری که سر به عقب بیفتد. نوزاد در پاسخ ابتدا بازوهای خود به دو طرف باز می کند و دست هایش نیز از حالت مشت خارج شده و باز می شود، پس از چند لحظه دوباره بازوهای خود را به طرف داخل جمع می کند و به حالت اول برمی گردد. مانند حالت در آغوش کشیدن .
در گذشته وظیفه رفلکس مورو درانسان، این بود که به بچه كمك مي كرده تا به مادر آويزان شود. ولی در حال حاضر مشخص نشده که به چه اهدافی کمک میکند. بازتاب مورو در شش ماهگی از بین می رود.
آسیب های بازتاب مورو
بازتاب مورو یکی از مفیدترین بازتاب ها برای تشخیص اختلال عصب شناختی کودک می باشد. بازتاب های نوزاد اغلب در هنگام تولد ایجاد می شود و تقریباً تا سن شش ماهگی ادامه می یابد.
آسیب های بازتاب مورو شامل موارد زیر است :
- ناتوانی در کسب بازتاب مورو می تواند نشان دهنده ی بد کار کردی دستگاه عصبی مرکزی (مغز و نخاع) باشد.
- ادامه این بازتاب بعد از شش ماهگی نشان دهنده ی مشکل حسی -حرکتی است.
- ادامه یافتن بیش از زمان این بازتاب، نشستن، کنترل سر و سایر نقاط مهم حرکتی را به تأخیر می اندازد.
- این رفلکس به صورت دو طرفه است اگر به صورت یک طرفه مشاهده شود می تواند به دلیل شکستگی استخوان بازو ، کشیدگی و پارگی عصب بازوی و یا کلاً آسیب یک طرفه مغز باشد.
اگر بازتاب مورو در نوزاد به وجود نیامده باشد و یا بیشتر از شش ماهگی ادامه داشته باشد برای تشخیص دقیق تر باید به پزشک مراجعه کنید .
برای اطلاع بیشتر در مورد انواع بازتاب در نوزادان در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید .
منبع : روانشناسی رشد تألیف لورا برگ
» بازتاب چنگ زدن نوزاد
» بازتاب پلک زدن نوزاد
» بازتاب مکیدن نوزاد
» بازتاب بابینسکی نوزاد
» بازتاب گام برداری نوزاد
» بازتاب خزیدن نوزاد
» بازتاب تونیک گردنی نوزاد
» بازتاب گونه نوزاد
» بازتاب شنا کردن نوزاد
» بازتاب کف دستی - چانه ای نوزاد
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |