سن شروع و اهمیت تقلید در کودکان و نوزادان
تقلید رفتاری است که نوزاد از طریق آن رفتار فرد دیگری را مشاهده می کند ، تکرا می کند و یاد می گیرد ؛ تقلید امکان انتقال اطلاعات در چند نسل را به وجود می آورد . تقلید کردن در کودکان مقدمه ای برای تجسم و تخیل است و اهمیت آن از این لحاظ است که پایه ای برای یادگیری های بعدی کودک است .
دانشمندان سلول های تخصصی به نام " نورون های آینه ای " را در قشر مخ کشف کرده اند که زیربنای این توانایی هستند ؛ نورون های آینه ای زیربنای توانایی های اجتماعی پیچیده از جمله تقلید ، همدلی و درک کردن دیگران هستند.
در ادامه این مقاله به مباحث سن شروع و اهمیت تقلید در کودکان و نوزادان پرداخته می شود .
سن شروع تقلید در نوزادان
نوزادان از ابتدا با توانایی یادگیری از طریق تقلید به دنیا می آیند ، به عقیده پیاژه ( روانشناس معروف حوزه کودک ) توانایی تقلید در نوزادان از تولد تا دو سالگی (مرحله حسی حرکتی) شکل می گیرد . نوزادان در ابتدا به تقلید حرکات صورت از بزرگسالان و پس از آن به تقلید حرکات سر و بدن می پردازند .
اهمیت تقلید در کودکان ونوزادان
در ادامه اهمیت وجود تقلید در کودکان بیان می شود :
- یادگیری از طریق تقلید : تقلید وسیله قدرتمندی برای یادگیری است به عنوان مثال : یادگیری زبان تا حد زیادی تابع تقلید است و کودک قبل از اینکه شروع به صحبت کند بارها از صداهایی که به صورت کلمات ادا می شوند تقلید می کند .
- همدلی : اهمیت دیگر تقلید ،همدلی در ابراز هیجانات است .
- نقش تقلید در تجسم و تخیل : ابتدا تقلید در کودک شکل می گیرد سپس تجسم به وجود می آید و در مرحله آخر تخیل به وجود می آید ، به عبارتی تقلید زیربنای تجسم و تخیل است .
- خودآگاهی در کودکان : هنگامی که بچه ها به شباهت بین اعمال خودشان و دیگران توجه می کنند ، از درستی و نادرستی اعمال خودشان آگاه می شوند یعنی کودک متوجه می شود ، آیا حرکتی که تقلید کرده درست بوده یا نه ؟
- بزرگسالان با استفاده از تقلید می توانند کودکان را تشویق کنند کارهای درست انجام دهند .
منابع :
روانشناسی رشد؛ تالیف لورا برک، ترجمه یحیی سیدمحمدی
روانشناسی ژنتیک؛ تالیف محمود منصور