اختلال شخصیت اجتنابی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی مانند افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید به تنهایی زندگی می کنند و اغلب در انزوا به سر می برند . تفاوت این دو در این است که شخصیت اسکیزوئید تنهایی را دوست دارد ولی شخصیت اجتنابی به دلیل ترس از شرمنده و طرد شدن در موقعیت های اجتماعی به تنهایی پناه می برد . افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی چون حساس هستند معمولاً خیلی خوب با دیگران همدلی می کنند و طرف مقابل را درک می کنند . احساس همیشگی آن ها ناراحتی ، ناآرامی ، و اضطراب است و نسبت به اتفاقات جزئی واکنش بیش از اندازه نشان می دهند . خود را از نظر اجتماعی نالایق ، حقیر و ناشایسته می بینند و همیشه پیشرفت های خود را ناچیز می بینند به خاطر ترس و انتقاد زیاد از خود محیط اجتماعی خود را محدود می کنند و در تنهایی به سر می برند .
در این مقاله به ویژگی های اختلال شخصیت اجتنابی ، سن شروع آن ، شیوع و تشخیص آن در مردان و زنان می پردازیم .
ویژگی های اختلال شخصیت اجتنابی
اختلال شخصیت اجتنابی یکی از انواع اختلالات شخصیت است که در گروه اختلالات شخصیت دسته ج قرار می گیرد . ویژگی اصلی آن بازداری اجتماعی ، احساس بی کفایتی ، و حساسیت مفرط به ارزیابی منفی است در زیر به برخی از ویژگی های اختلال شخصیت اجتنابی می پردازیم .
- این افراد از فعالیت های شغلی که ارتباط میان فردی زیادی دارد به دلیل ترس از انتقاد ، عدم تایید یا طرد دوری می کنند .
- تا وقتی مطمئن نشود دیگران تاییدش می کنند مایل نیست با آن ها معاشرت کند . تا وقتی مطمئن نشود بدون انتقاد پذیرفته خواهد شد از برقراری روابط دوستی اجتناب می کند .
- این افراد چون ترس از شرمنده شدن دارند در موقعیت های اجتماعی و میان فردی خویشتن داری نشان می دهند ، تا احساس امنیت و اطمینان کنند . از دید فرد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی دیگران عیب جو و طرد کننده هستند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود . افراد مبتلا به این اختلال به فعالیت های گروهی ملحق نمی شوند مگر اینکه پیشنهادات مکرر و بخشنده حمایت و مهرورزی از طرف دیگران دریافت کنند . صمیمیت میان فردی اغلب برای این افراد دشوار است . و به خاطر ترس از اینکه شخصیت آن ها افشاء شود ، تمسخر ، یا شرمنده شوند جلوی احساسات صمیمانه را می گیرند .
- فرد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی دلمشغولی زیادی به مورد انتقاد شدن ، یا طرد شدن در موقعیت های اجتماعی دارد .
- اگر کسی طرد کننده یا عیب جو باشد ممکن است به شدت آزرده شوند . آن ها خجالتی ، و ساکت هستند زیرا می ترسند هر گونه توجهی تحقیر آمیز یا طرد کننده باشد . آن ها انتظار دارند صرف نظر از آنچه بگویند ، دیگران آن را اشتباه در نظر خواهند گرفت و بنابراین ممکن است اصلاً چیزی نگویند . آن ها به نشانه های جزئی تمسخر واکنش تند نشان می دهند . در کل در موقعیت های اجتماعی و بین فردی احساس بی کفایتی می کنند و عزت نفس پایینی دارند .
- در هنگام تعامل با غریبه ها در مورد شایستگی اجتماعی و جذابیت شخصی خود تردید دارد ، این افراد معتقدند از نظر دیگران و از لحاظ اجتماعی بی عرضه ، ناخوشایند یا حقیر هستند .
- افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی به طرز غیرعادی مایل نیستند به هیچ فعالیت تازه ای بپردازند زیرا ممکن است موجب شرمندگی آن ها شود . مثلاً فردی که به این اختلال مبتلا است ممکن است مصاحبه شغلی را به خاطر ترس از شرمنده شدن یا بر تن نداشتن لباس مناسب لغو کند .
سن شروع و شیوع اختلال شخصیت اجتنابی در مردان و زنان
رفتار دوری جویی اغلب در کودکی همراه با کمرویی ، انزوا ، ترس از غریبه ها و موقعیت های جدید شروع می شود . اختلال شخصیت اجتنابی در اوایل بزرگسالی یعنی حداقل در سن 18 سالگی شروع می شود . شیوع آن در افرادی که مصرف الکل دارند 2.4 درصد گزارش شده است . شیوع اختلال شخصیت اجتنابی در زنان و مردان برابر است .
تشخیص اختلال شخصیت اجتنابی
اگر فردی 4 مورد یا تعداد بیشتری از ویژگی های مطرح شده در بالا درباره اختلال شخصیت اجتنابی را داشته باشد و این 4 ویژگی را حداقل برای مدت یک سال داشته باشد تشخیص اختلال شخصیت اجتنابی در مورد او مطرح می شود . برای اطلاع بیشتر از انواع اختلالات شخصیت در مردان و زنان و ویژگی آن ها در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی
اصول مصاحبه بالینی ترجمه دکتر مهدی نصر اصفهانی
آسیب شناسی روانی ترجمه مهدی گنجی
راهنمای سنجش روانی روانی ، ترجمه حسن پاشا شریفی ، و محمد رضا نیکخو
» اختلال شخصیت پارانوئید
» اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
» اختلال شخصیت اسکیزوئید
» اختلال شخصیت مرزی
» اختلال شخصیت خودشیفته
» اختلال شخصیت نمایشی
» اختلال شخصیت ضد اجتماعی
» اختلال شخصیت وابسته
» اختلال شخصیت وسواسی جبری
پاسخ مشاور:
سلام .
درمان اختلالات شخصیت شامل روان درمانی است و نیاز به زمان طولانی دارد .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیر این مسئله هم یک اختلال شخصیت است و چون مدام از مردم کناره گیری می کنند و ترس از طرد شدن دارند خیلی باعث آزار همسر و فرزندان خود می شوند
پاسخ مشاور:
سلام .
آمار اختلال شخصیت اجتنابی در مردها و زن ها برابر است . این مشکل شخصیتی با وجود این که رابطه اجتماعی با دیگران را دوست دارد ولی معمولاً از آن ها دوری می کند چون از طرد شدن می ترسند .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله اختلال شخصیت پارانوئید که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
بهترین کار برای تشخیص اختلال شخصیت اجتنابی مراجعه به روانشناس است و صرفاً با داشتن چند نشانه از این بیماری نمی توان گفت فرد این مشکل شخصیتی را دارد .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیر اختلال شخصیت اجتنابی نیاز به قرص و درمان دارویی ندارد و بهترین کار برای درمان آن مراجعه به روانشناس و روان درمانی است .
پاسخ مشاور:
سلام .
صرفاً داشتن چند علامت از نشانه های مشکل شخصیت نشانه اختلال شخصیت نیست برای تشخیص حتماً باید به روانشناس مراجعه شود .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله مشکل اصلی اختلالات شخصیت این است که بقیه مشکل دارند و نه آن ها به همین علت حاضر به درمان نیستند و باعث آزار بقیه می شوند . مثلاً در شخصیت اجتنابی این افراد مدام از دیگران دوری می کنند و باعث می شوند همسر آن ها به مرور دچار افسردگی شود .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله اختلال شخصیت اسکیزوئید که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه کنید .
پاسخ مشاور: با سلام اگر منظورتان از تیپ های شخصیتی اختلالات شخصیتی است می توانید کتاب های آسیب شناسی که بر مبنای اخرین ویراست کتاب راهنمای تشخیصی وآماری اختلالات روانی یا DSM5 نوشته شده اند را مطالعه کنید مانند کتاب کاپلان وسادوک.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |