انواع اختلالات عصبی رشدی
اختلالات عصبی رشدی مجموعه ای از بیماری ها هستند که در دوره رشد یعنی از کودکی شروع می شوند . و اغلب قبل از این که کودک وارد دبستان شود ، مشخص می شوند . و مشکلاتی را در عملکرد شخصی ، اجتماعی ، تحصیلی ، یا شغلی ایجاد می کنند . اختلالات عصبی رشدی اغلب با هم روی می دهند ، مثلاً افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم اغلب عقب ماندگی ذهنی هم دارند .
در این مقاله به انواع اختلالات طیف عصبی رشدی و علائم هر کدام آن ها پرداخته می شود .
انواع اختلالات عصبی رشدی
در ادامه مقاله انواع اختلالات عصبی رشدی توضیح داده می شود .
- ناتوانی عقلانی (اختلال عقلانی رشدی) یا عقب ماندگی ذهنی یا ناتوانی عقلانی
- اختلالات ارتباط
- اختلال طیف اوتیسم
- اختلال بیش فعالی –کم توجهی
- اختلال یادگیری خاص
- اختلالات حرکتی
برای اطلاع بیشتر از انواع اختلالات عصبی رشدی و علایم آن ها در کانال تلگرام روان شناسی جنسی ، زوج و خانواده عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
ناتوانی عقلانی (اختلال عقلانی رشدی) یا عقب ماندگی ذهنی
علائم ناتوانی عقلانی (اختلال عقلانی رشدی) یا عقب ماندگی ذهنی با کمبودهایی در توانایی های عقلانی کلی ، مانند استدلال ، حل مسئله ، برنامه ریزی ، تفکر انتزاعی ، قضاوت ، یادگیری تحصیلی و یادگیری از طریق تجربه مشخص می شود . این کمبودها باعث می شوند فرد نتواند معیارهای استقلال شخصی و مسولیت اجتماعی را در یک یا چند جنبه از زندگی روزانه ، مانند مشارکت اجتماعی ، عملکرد تحصیلی ، یا شغلی در موقعیت های اجتماعی برآورده کند .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی ناتوانی عقلانی (اختلال عقلانی رشدی) یا ناتوانی عقلانی کلیک کنید .
اختلالات ارتباط
علایم اختلالات ارتباط با کمبودهایی در رشد و استفاده از زبان ، گفتار و ارتباط اجتماعی مشخص می شوند . اختلالات این بخش شامل اختلال زبان ، اختلال صدای گفتار ، اختلال فصاحت با شروع کودکی ( لکنت زبان ) ، و اختلال ارتباط اجتماعی ( عملی ) است . در اختلال زبان فرد در بیان و درک زبان مشکل دارد . در اختلال صدای گفتار فرد مشکل در ادای واج ها دارد . در لکنت فرد کلمات را بریده برید ادا می کند . در اختلال ارتباط اجتماعی فرد در ارتباط اجتماعی نمی تواند ارتباط کلامی و غیر کلامی مناسبی برقرار کند .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی اختلالات ارتباط کلیک کنید .
اختلال طیف اوتیسم
علائم اختلال طیف اوتیسم با کمبودهای مداوم و زیاد در ارتباط اجتماعی ، و تعامل اجتماعی در موقعیت های متعدد ، از جمله کمبودهایی در عمل متقابل اجتماعی ، رفتارهای ارتباط غیر کلامی ، برقرای ارتباط ، درک کردن و حفظ روابط اجتماعی مشخص می شود .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی اختلال طیف اوتیسم کلیک کنید .
اختلال بیش فعالی –کم توجهی
علائم اختلال بیش فعالی –کم توجهی شامل بی توجهی ، بی نظمی ، ناتوانی در تمرکز کردن بر تکالیف ، گم کردن وسایل ، فراموشکاری ، گوش نکردن به نظر رسیدن ، آرام نگرفتن ، ناتوانی در نشستن ، ایجاد مزاحمت برای فعالیت های دیگران ، و ناتوانی در منتظر ماندن است .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی اختلال بیش فعالی –کم توجهی کلیک کنید .
اختلال یادگیری خاص
علائم اختلال یادگیری خاص در طول سال های مدرسه مشخص می شود ، و با مشکلات مداوم و زیاد در زمینه خواندن ، نوشتن ، و ریاضی مشخص می شود . این اختلال حتی در افرادی که باهوش هستند هم ممکن است دیده شود . این اختلال بسته به شغل فرد ممکن است اختلال عملکرد ایجاد کند .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی اختلال یادگیری خاص کلیک کنید .
اختلالات حرکتی
علائم اختلالات حرکتی با مشکلاتی در یادگیری ، و انجام مهارت های حرکتی مشخص می شود . اختلالات این بخش شامل اختلال حرکت قالبی ، تیک و اختلال هماهنگی مربوط به رشد است . در اختلال هماهنگی مربوط به رشد فرد دستخط بد دارد ، مدام وسایل را به زمین می اندازد به اصطلاح کودک بی دست و پایی است . در اختلال حرکت قالبی فرد تکان دادن سر یا دست و گاز گرفتن خود دارد . در تیک فرد تیک حرکتی یا آوایی مانند بالا انداختن شانه ، و صاف کردن گلو دارد .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی اختلالات حرکتی کلیک کنید .
منابع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی
آسیب شناسی روانی ترجمه مهدی گنجی