انواع تیزهوشی
تیزهوش به افرادی گفته می شود که در آزمون های هوش نمره هوشبهر 130 به بالا کسب کنند . کودکان تیزهوش نیروی ذهنی عالی ، خلاقیت و انگیزه های خاص و با ارزشی دارند که آنها را از سایر همسالانشان جدا می کند و این توانایی را دارند که سهم قابل قبولی در اجتماع خودشان داشته باشند . هوش هم می تواند ارثی باشد و هم از طریق یادگیری و محیط غنی افزایش پیدا کند . محیطی که کودک در آن رشد می کند ، استعداد ذاتی وی و ارتباطش با والدین همه می توانند در شکل گیری و نوع نبوغ کودک اثر بگذارند . در ادامه این مقاله انواع تیزهوشی شامل تیزهوش های خلاق ، درس خوان ، حرفه ای و کم پیشرفت و ویژگی های مربوط به هر کدام را بیان می کنیم . برای مطالعه مطالب بیشتر در مورد تیزهوشی در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید .
تیزهوش های خلاق
افراد تیزهوش خلاق هوش زیادی دارند و علاوه بر آن با استعداد و آماده خلق کردن و ایجاد مسائل هنری هستند . برای حل مسائل از پا نمی نشینند . به تمرین و تکرار ادامه می دهند و اغلب مسائلی برایشان اهمیت دارد که برای دیگران مهم نیست .
تیزهوش های درس خوان
- به مفاهیم مجرد توجه بیشتری دارند و بهتر و سریع تر از دیگران مطالب کتاب را یاد می گیرند .
- علاقه به خواندن کتاب : تعداد کتاب هایی که خوانده اند به مراتب از افراد دیگر بیشتر است ، خستگی خود را با خواندن کتاب برطرف می کنند و از کتاب خواندن لذت زیادی می برند .
- حل مسائل برایشان لذت بخش است
- در نویسندگی مهارت دارند : در این افراد تعداد نوشته ها و رونویسی ها زیاد است و اوقات فراغت خود را با نوشتن می گذرانند .
- باعث به کار انداختن استعدادها و قدرت کودک می شود .
- برنامه ها طوری تنظیم می شود که کودک احساس خستگی نکند .
تیزهوش های حرفه ای یا مکانیک
- در این کودکان یادگیری اعداد بهتر است
- علاقه زیادی به ساختن اشیا ، کارهای دستی ، اندازه گیری و وزن کردن دارند
- به ریاضیات علاقه دارند و اشکال هندسی را زودتر از همسالان خود یاد می گیرند
- به مسائل فنی ، عینی و واقعی علاقه دارند و در کارهای حرفه ای پیشرفت فوق العاده ای دارند
- گاهی به دلیل بی علاقگی به تحصیل از مدرسه اخراج می شوند و به کارهای حرفه ای خصوصی و صنعتگری می پردازند و اکثرا صنعتگران قابلی نیز می شوند
تیزهوشان کم پیشرفت
- برخی عقیده دارند که تیزهوشان کم پیشرفت به سرعت درس ها را یاد می گیرند ولی مانند دیگران تمرین نمی کنند . بیشتر آنها قبل از ورود به مدرسه درس ها را یاد گرفته اند و توضیحات معلم باعث خستگی و بی حوصلگی آنها می شود و در نتیجه رابطه دانش آموز و معلم به هم می خورد .
- بی علاقگی ناشی از مسائل خانوادگی : گاهی اوقات گرفتاری والدین باعث می ود کودک به ناچار در جایی کار کند و مخارج زندگی خود و خانواده اش را تامین کند به همین دلیل در کلاس درس خسته است و اغلب رابطه خوبی با والدینش ندارد . والدین این کودکان اغلب سواد ندارند و به تحصیل کودک نیز اهمیت نمی دهند . در این مواقع است که آموزگار عاقل باید جانشین خوبی برای کمبود های کودک باشد .
- گاهی اختلالات بسیار کم مغزی و دیسلکسیا که باعث مشکل در خواندن و نوشتن می شوند موجب بی دقتی در یادگیری می شود .
مثال هایی از نوابغی که پیشرفت تحصیلی نداشته اند
- انیشتین دیر به حرف آمد و او را به مدرسه پلی تکنیک زوریخ راه ندادند .
- چرچیل مشکل زبان داشت و نتوانست وارد دانشگاه شود
- ناپلئون قادر به نوشتن انشا نبود
- نیوتون جزء شاگردا تنبل کلاس بود
- آدلر و یونگ روان پزشکان معروف در ریاضی ضعیف بودند .
اگر در مورد تیزهوشی و انواع ان و کودکان تیزهوش می توانید با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا بهره مند شوید .