صرع بزرگ ؛ مراحل و نشانه ها
از نظر بالینی بیماری صرع انواع و علل مختلفی دارد و شایع ترین تقسیم بندی ها تقسیم صرع به نوع موضعی و عمومی است ، نوع موضعی مربوط به منطقه خاصی از مغز است و نوع عمومی شامل کل مغز می باشد . صرع بزرگ یا همان صرع تشنجی از شایع ترین انواع صرع است که شدیدتر نیز می باشد و در این مقاله نشانه ها و مراحل صرع بزرگ را بیان می کنیم .
پیش اگهی های صرع بزرگ یا صرع تشنجی
صرع بزرگ با تشنجات همراه با بیهوشی مشخص می شود و در بین عوام به " حمله غش "معروف است . ممکن است علائم خبر دهنده داشته باشد یا نداشته باشد ، فقط شاید برخی بیماران بگویند که " یک جوری می فهمم که حمله می خواهد شروع شود " یا می گویند " سرم گیج می رود " ؛ ولی صرع بزرگ اغلب بدون پیش آگهی شروع می شود .
صرع بزرگ یک مرحله خبرکننده دارد که " اورا " نامیده می شود ؛ مرحله " اورا " یا "خبرکننده " مربوط به محل ضایعه مغزی است و 5 نوع دارد که نشانه های آن شامل موارد زیر می باشد :
- اورای حرکتی : پیدایش حرکات غیرارادی مانند دویدن ، گرفتن چیزی ، به دنبال چیزی گشتن ، مزه مزه کردن ، پرش عضلات ، تکرار کلمات
- اورای حسی : احساس درد به خصوص درد شکم ، سوزش ، احساس سرما و گرما ، مورمور شدن ، خارش و گزگز و بی حسی
- اورای حواسی : توهمات بینایی ، چشایی و بویایی
- اوراری روانی : وحشت ، ترس ، فراموشی ، منگی و بهت ، از دست دادن حافظه
- اورای احشایی : دردهای شکمی ، اسهال ، تنگی نفس و سرفه
مراحل صرع بزرگ
با شروع حمله صرع بزرگ فرد بر خلاف صرع کوچک به زمین می خورد و بیمار هوشیاری خود را از دست می دهد و سه مرحله انقباضی ، تشنجی و اغما را طی می کند :
- مرحله انقباضی : این مرحله تشنج تونیک نیز نامیده می شود . در مرحله انقباضی بیمار به زمین می افتد ، عضلات بدن کشیده شده ، سر به عقب می افتد و بدن سفت شده و تنفس قطع می شود ، دست ها خم شده و پاها منبسط و شل می شود . این مرحله کوتاه است و 15 تا 50 ثانیه طول می کشد و اگر طولانی شود منجر به خفگی خواهد شد . در این مرحله ممکن است زبان بیمار بین دندان هایش گیر کند و زخم شود .
- مرحله تشنجی : این مرحله تشنج کلونیک نیز نامیده می شود . در این مرحله عضلات صورت ، تمام بدن و دست ها دچار حرکت و تکان شدید می شود که با گاز گرفتن زبان ، کف کردن دهان ، کبودی رنگ صورت و گاهی دفع ادرار همراه است . این مرحله 1 تا 3 دقیقه طول می کشد .
- مرحله اغما : در این مرحله تمام عضلات بدن بیمار شل هستند ، بیمار به خواب عمیقی فرو می رود و با صدای بلند و به صورت عمیق تنفس می کند . مدت زمان به خواب رفتن در بیماران مختلف متفاوت است . در صورتی که بیمار پس از صرع بزرگ به خواب نرود پس از به هوش آمدن تا مدتی گیج و منگ است و اختلال در حافظه و سایر عملکردهای ذهنی نشان می دهد . حملات پشت سر هم صرع بزرگ وضعیت بسیار خطرناکی را ایجاد میکند که ممکن است باعث مرگ شود .
برای مطالعه انواع دیگر صرع در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید و برای مشاوره درباره صرع بزرگ و مراحل آن با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا بتوانید از مشاروان روانشناسی فیلیا کمک بگیرید .
منابع : مقدمات نوروسایکولوژی ؛ دکتر داود معظمی
روانناسی کودکان و نوجوانان استثنایی ؛ دکتر بهروز میلانی فر
» صرع چیست ، ویژگی ها ، سن شروع و انواع آن
» درمان صرع
» علائم و درمان صرع روانی حرکتی
» علت و میزان شیوع صرع
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |