حسادت چیست
حسادت وقتی به وجود میآید که شخص احساس کند آنچه دارد ، کمتر از آن چیزی است که باید داشته باشد . هیچچیزی وجود ندارد که باعث حسادت نشود ؛ مادی یا غیرمادی ! بهطور کلی ، وقتی انسان حسودی میکند که آنچه دیگری دارد ، برایش ارزش داشته باشد؛ مثلا کسی که حوصله کار با کامپیوتر را ندارد ، به کسی که این کار را میکند ، حسودی نخواهد کرد . حسادت یک احساس آزار دهنده است و باید آن را کنترل کرد در غیر این صورت در فرد باعث احساس بی کفایتی و بی ارزش بودن می شود ؛ بناربراین ضروری است که ریشه های ان را پیدا کرد و در جهت رفع آن اقدام کرد . در این مقاله به بررسی حسادت از دو دیدگاه روان شناسی و جامعه شناسی می پردازیم . برای مطالعه بیشتر در این مورد در کانال تلگرام روان شناسی اجتماعی عضو شوید.
حسادت از دیدگاه روان شناسی
حسادت نتیجه آن است که فرد احساس آشفتگی ، ضعف و ناتوانی ، پوچی ، آسیب پذیری و ترس شدید می کند . انسان حسود ، علاوه بر این که آنچه دیگری دارد می خواهد ، آرزو و خواسته او این است که طرف مقابلش اصلاً آن چیز را نداشته باشد و از ناراحتی و نداری شخص مورد نظرش احساس رضایت می کند . انسان حسود پشت سر دیگران ، حرف می زند ، با غیبت از فرد ، او را ترور شخصیت می کنند . حسادت رفتار و عملی است که فرد در مقابل عدم موفقیت در رقابت با دیگران ، از خود نشان می دهد . گاه این رقابت های خواسته یا ناخواسته در کنار نقص تربیتی در کودکان و نوجوانان باعث به وجود آمدن حسادت شده و در درون آنها ریشه می دواند و همه ی عمر آنان را آزار می دهد .
در خانواده هایی که بین فرزندان خود تبعیض قائل می شوند و در این کار زیاده روی می کنند ، فرزندان آنان به آسیب پذیری حاد دچار شده و به حسادت شدید می رسند ، آنان حالتی جبران کننده و تلافی جویانه می گیرند و علاقمند هستند آنچه دیگری دارد از او بگیرند و او را از داشتن آن چیز یا موقعیت محروم کنند . حسادت یکی از آن احساساتی است که در شکاف های تاریک قلبمان کمین کرده و در نامناسب ترین موقعیت ها ظاهر می گردد . حسادت ریشه در احساس ناامنی دارد و اصولاً در نتیجه ترس از دست دادن ایجاد می گردد ، مثلا ، حسادت وسواس گونه یک مرد به علت ترس از دست دادن همسر و یا دوستش . ریشه حسادت ترس و ریشه ترس ، نا امنی است .
انسان همواره علاقهمند به پیشرفت و تکامل بوده و هست . ضمیر ناخودآگاه انسانهایی که روان آنها پرورش کامل نیافته است ، به این نقص آگاه بوده و برای پوشاندن آن تلاش مینماید و چون در اثر ضعف و خود کم بینی قادر به تکمیل خود نیست ، پیشرفت و موفقیت اطرافیان را مورد حمله قرار میدهد و تمام توان خود را برای از بین بردن آن به کار میگیرد . حسادت به خود فرد و هم به اطرافیانش آسیب می رساند . هم چنین برای مطالعه مقالات بیشتر در کانال تلگرام روانشناسی اجتماعی عضو شوید .
حسادت از دیدگاه جامعه شناسی
در این مبحث دلایل زیاد به همراه شواهد زیادتری برای اثبات وجود این روحیه ی مخرب در جامعه می توان ارائه کرد . کمی دقت و تامل بیشتر در رفتار خودمان و تعدادی از اطرافیانمان ما را به زودی با این واقعیت تلخ رو به رو خواهد کرد . هرگاه کمبودی در خود احساس کنیم سعی را بر این می گذاریم که آن را رفع کنیم . حالا اگر به هر دلیل نتوانستیم این کمبود را برطرف کنیم (که البته ملاک درک این کمبود مقایسه با دیگران است) ، یکی از راه های مقابله ی منفی با آن جلوگیری از رفع کمبود های دیگران است . این است که اگر بخواهیم ارضا شویم و فرقی نمی کند در هر زمینه ای که موفق نشدیم ، چون معیار موفقیت معمولا از معدل موفقیت های جامعه ساخته می شود ، اگر دیگران کم بیاورند ، مفهوم دیگرش این است که من زیاد آورده ام !!
هر یک نفری که از دور و اطراف من وضع مالی اش خوب شود ، وضع اجتماعی اش خوب شود ، بلافاصله بعد از خو و خانواده اش من شاد می شوم ؛ چون حتی اگر سهمی از آن مستقیما به من نرسد دیگر خیالم راحت است که از من پول قرض نخواهد کرد و یا به علت شرایط اجتماعی بهترش اگر به من کمکش نرسد دیگر نباید دلواپس بیچارگی های خود و زن و بچه اش باشم ، که این خودش آرامش کمی نیست . آرزو می کنم یک روزی بشود که اکثریت ما بتوانیم با این استدلال ریاضی بسیار ساده خود را قانع کنیم که اگر دوستمان، آشنایان و شهروندان ما وضعشان بهتر بشود، مطمئنا سودش غیر مستقیم و حتی اندک به ما هم می رسد و ضررش هرگز !
این بحث ، بحث فردی قضیه است ولی وقتی در سطح جامعه نگاهی وسیع تر بیندازیم ، می بینیم حسودی تبعات بزرگ تر و وحشتناک تری از خود به جا می گذارد که تبعات آن همه جا را فرا می گیرد . اگر حسادت جمعی بستر مناسب را ایجاد نکند حسادت های فردی هرگز نمی توانند در این سطح و با این قدرت اثرگذار باشند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حسادت در ایران میتوانید با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا بتوانید از مشاروان روانشناسی فیلیا کمک بگیرید .
منبع : جامعه شناسی خودمانی ؛ حسن نراقی
برای مشاوره حسادت و حسودی کردن
از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور با شماره .......... تماس بگیرید
پاسخگویی از ۸ صبح تا ۱ شب حتی ایام تعطیل
سوالات متداول
1- ✔️ حسادت چیست؟
✔️ حسادت وقتی به وجود میآید که شخص احساس کند آنچه دارد کمتر از آن چیزی است که باید داشته باشد که در متن توضیح داده ایم.
2- ✔️ حسادت از دیدگاه روان شناسی چیست؟
✔️ حسادت نتیجه آن است که فرد احساس آشفتگی ، ضعف و ناتوانی ، پوچی ، آسیب پذیری و ترس شدید می کند که در متن مطرح شده است.
3- ✔️ حسادت از دیدگاه جامعه شناسی چیست؟
✔️ در این مبحث دلایل زیاد به همراه شواهد زیادتری برای اثبات وجود این روحیه ی مخرب در جامعه می توان ارائه کرد که در متن می توانید مشاهده کنید.
پاسخ مشاور: بله کمبودهای عاطفی از جانب به خصوص والدین تاثیر زیادی روی حسادت ما در آینده داره .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |