بلوغ جنسی در دختران
نوجوانی یکی از مهم ترین و پرارزش ترین دوران زندگی دختران محسوب می شود و بلوغ بارزترین تغییر و تحول این دوره است . زیرا ، بلوغ روانی ، اجتماعی و بلوغ جسمی دختران در آن اتفاق می افتد . این دوره که با بلوغ جنسی شروع می شود طی آن نوجوان از مرز بین کودکی و جوانی عبور می کند . بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت از هر 5 نفر در جهان یک نفر در سن نوجوانی است و از 1.2 میلیارد جمعیت جهان در سن نوجوانی ، 85 درصد آن ها در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند . در ایران طبق سر شماری سال 1385 ، حدود 25 درصد کل جمعیت را گروه سنی 11 تا 14 سال تشکیل می دهند . هم چنین توجه به سلامت دختران نوجوان به لحاظ مسئولیت و ایفای نقش مادری اهمیت موضوع را بیشتر می نمایاند . توجه به سلامت دختران نوجوان به دلایل متعدد بهداشتی ، فرهنگی و اجتماعی در مقایسه با بلوغ پسران از اهمیت بیشتری برخوردار است .
در این مقاله به بلوغ جنسی در دختران می پردازیم .
تغییرات هورمونی هنگام بلوغ جنسی در دختران
رشد جنسی در افراد را هورمون های جنسی کنترل می کنند . استروژن ها را هورمون های زنانه می گویند . استروژن ها که تخمدان های دختر آن ها را ترشح می کند ، باعث می شوند که پستان ها ، رحم ، و واژن رشد کنند ، بدن خصوصیات زنانه به خود بگیرد ، و چربی متراکم شود . استروژن ها به تنظیم چرخه قاعدگی نیز کمک می کنند . آندروژن های فوق کلیوی که از غدد فوق کلیوی در بالای هر کلیه ترشح می شوند ، بر جهش قد دختران تأثیر می گذارند ، و رشد موی زیر بغل و زهار را تحریک می کنند .
ترتیب رشد بلوغ جنسی هنگام بلوغ در دختران
بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دختران مقطع سوم راهنمایی شهر ایلام در زمینه سلامت بلوغ در سال تحصیلی 93-92 نرگس نیسی و همکاران
نگرشی روان شناختی به بلوغ دختران شیوا خلیلی و آمنه بختیاری