علت و میزان شیوع صرع
صرع یکی از شایع ترین اختلال های نورولوژیکی است که می تواند در هر سن ، نژاد و هر طبقه اجتماعی بروز کند و بسته به علت ایجاد و نوع صرع بارز شده علائم متفاوتی در بیماران بروز می کند . این بیماری ، به عنوان یکی از اختلال های شایع مغزی ، نوعی آشفتگی متناوب و شدید در سیستم اعصاب است که از تخلیه غیرطبیعی سلول های مغزی ناشی می شود . در ادامه این مقاله به علت و میزان شیوع صرع می پردازیم .
علت صرع
1. علت ایجاد صرع در سه نوع صرع نادر ارثی جهش ژنی یا موتاسیون یک ژن است که به شکل های زیر عمل می کنند :
- در یکی جهش ژن باعث ایجاد اختلال در دریچه های وابسته به ولتاژ یون سدیم می شود و میزان ورود و خروج سدیم را تغییر می دهد .
- در دومی باعث اختلال در دریچه های یون پتاسیم می شود . در این دریچه ها عبور یون پتاسیم 20 تا 40 درصد کاهش می یابد که می تواند باعث تحریک پذیری نورون ها شود .
- در سومی جهش ژنی باعث می شود قابلیت عبور یون های کلسیم در گیرنده های نیکوتینی کولینرژیک کاهش یابد و بنابراین با کاهش فعالیت گاباارژیک باعث افزایش تحریک پذیری نورون ها می شود . افزایش تحریک پذیری در صرع موضعی ممکن است مربوط به یک واکنش ایمنی و یا جوانه زدن بیش از حد آکسون های صدمه دیده باشد . جوانه زدن بیش از حد آکسون های ماسی در هیپوکامپ ر مدل های حیوانی صرع دیده شده است ، همین حالت در هیپوکامپ (قسمتی از مغز که مرکز یادگیری است ) افراد مبتلا به صرع مقاوم به درمان دیده می شود .
2. ضربه مغز یکی از شایع ترین علل بیماری صرع می باشد . در مورد میزان شیوع صرع پس از ضربه آمار دقیقی در دسترس نیست ولی در مورد سربازانی که در زمان جنگ دچار آسیب مغزی شده اند میزان شیوع 25 درصد بوده است . بیشترین زمان بروز صرع پس از ضربه یکی شش ماه پس از ضربه و دیگری دو سال بعد از ضربه بوده است .
علل صرع های موضعی در سنین مختلف
شایع ترین علت صرع های موضعی در سنین مختلف با ترتیب شیوع به شرح زیر می باشد :
- در دوره جنینی : ضربه ، تولد زودرس و نارسی نوزاد ، سرخجه
- دوره نوزادی : نرسیدن اکسیژن هنگام زایمان به نوزاد ، ضربه ، تب
- سن قبل دبستان : ضربه ، تب ، آنسفالیت
- سن مدرسه : ضربه ، تومور مغزی ، آنسفالیت
- میانسالی : ضربه ، تومور مغزی ، سکته مغزی
- پیری : تومور مغزی ، ضربه ، سکته مغزی
شیوع صرع
برای شیوع صرع آمارهای متفاوتی گزارش شده است ولی با توجه به منبع مورد استفاده ، شیوع این بیماری در جوامع مختلف حدود 1 % می باشد و از این میان به طور میانگین 60 % صرع منتشر و 40 % صرع موضعی گزارش شده است .
برای مطالعه مقالات بیشتر در مورد صرع در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید و برای مشاوره درباره صرع با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا بتوانید از مشاوران روانشناسی فیلیا کمک بگیرید .
منبع : مقدمات نوروسایکولوژی ؛ دکتر داود معظمی
» صرع چیست ، ویژگی ها ، سن شروع و انواع آن
» صرع بزرگ ؛ مراحل و نشانه ها
» علائم و درمان صرع روانی حرکتی
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |