فرایند سوگ
روانشناسان قبلاً تصور می کردند که افراد داغدیده ( بزرگسالان و کودکان ) چند مرحله سوگواری را می گذرانند که هریک با مجموعه پاسخ های متفاوتی مشخص می شود . اما در واقع ، افراد از نظر رفتار و زمان بندی بسیار تفاوت دارند و اغلب بین این واکنش ها پس و پیش می روند . فوران گاه و بی گاه سوگ امکان دارد یک عمر ادامه یابد و پاسخ متداولی به از دست دادن همسر ، فرزند یا دوست بسیار عزیز است . فرایند سوگ را به جای مراحل می توان به صورت مجموعه واکنش هایی در نظر گرفت . که در افراد مختلف تا حدودی تفاوت دارد . اعمالی که باید انجام شوند تا فرد بهبود یابد و به زندگی ارضا کننده بر گردد : 1 – پذیرفتن واقعیت فقدان ، 2 – پایان دادن به عذاب سوگ ، 3 – سازگار شدن با دنیای بدون فرد عزیز ، 4 – برقرار کردن پیوندی درونی با متوفی و ادامه دادن .
در این مقاله به فرایند سوگ در افراد می پردازیم .
فرایند سوگ
در ادامه این مقاله فرایند سوگ بیان می شود :
- اجتناب
- مواجهه
- ترمیم
- برقرار کردن پیوندی نمادی با متوفی و ادامه دادن زندگی
مرحله اجتناب سوگ
فرد بازمانده بعد از شنیدن خبر ، دچار شوک و بعد ناباوری می شود که به این مرحله اجتناب سوگ گفته می شود . که ممکن است چند ساعت تا چند هفته ادامه یابد . احساس خونسردی یا بی حسی باعث می شود فرد از لحاظ هیجانی بی هوش شود و این در حالی است که فرد اولین تکلیف سوگواری را شروع می کند . و به طور دردناکی از این فقدان آگاه می شود .
مرحله مواجهه سوگ
هنگامی که فرد سوگوار با واقعیت مرگ مواجه می شود ، اندوه او بسیار شدید است . فرد اغلب دچار واکنش های هیجانی شدید می شود که از جمله آن ها می توان به اضطراب ، غم ، اعتراض ، خشم ، درماندگی ، ناکامی ، دست کشیدن از فعالیت ، و حسرت کشیدن برای عزیز از دست رفته اشاره کرد .
برای متن کامل مقاله روی مرحله مواجهه سوگ کلیک کنید .
مرحله ترمیم سوگ
فرد داغدیده باید به عوامل استرس زایی که پیامد ثانوی مرگ هستند نیز بپردازد مانند غلبه کردن بر تنهایی با رفتن به سراغ دیگران ، تسلط یافتن بر مهارت هایی مانند ( امور مالی یا آشپزی ) که متوفی انجام می داد . بازسازی کردن زندگی روزمره یا مرحله ترمیم سوگ بدون فرد عزیز ، و تجدید کردن در هویت خویش از همسر به بیوه یا از والد به والد فرزند متوفی .
برای متن کامل مقاله روی مرحله ترمیم سوگ کلیک کنید .
مرحله برقرار کردن پیوندی نمادی با متوفی و ادامه دادن زندگی
هنگامی که سوگ فروکش کرده و فرد راه غلبه بر احساس گناه را یاد می گیرد ، انرژی فرد به سمت برقرار کردن پیوندی نمادی با متوفی و ادامه دادن زندگی از طریق بر آورده کردن مسولیت های روزمره ، پرداختن به فعالیت ها و هدف های جدید ، تقویت کردن پیوندهای قدیمی و برقرار کردن روابط جدید امکان پذیر می شود .
برای متن کامل مقاله روی مرحله برقرار کردن پیوندی نمادی با متوفی و ادامه دادن زندگی کلیک کنید .
منبع :
روانشناسی رشد تالیف لورا برگ ترجمه یحیی سید محمدی
کلام آخر
در حال حاضر با توجه به همه گیری کرونا در ساسر جهان، همدلی و کمک به افراد سوگوار بسیار دشوار شده و افراد نمی توانند ارتباط نزدیک با هم برقرار کنند. همین امر منجر به افزایش برخی اختلالات روانی مانند افسردگی و PTSD در افراد سوگوار می شود. بنابراین از طرفی ترس و اضطراب ناشی از بیماری کرونا وجود داشته و از طرفی شرایط خاص اپیدمی کووید ۱۹ ایجاب میکند که فرد در انزوا بماند و فرصت ارتباط و نزدیکی از طرف آشنایان و دوستان را از دست بدهد.
پاسخ مشاور:
سلام .
فرایند سوگ شامل اجتناب ، مواجهه ، ترمیم و برقرار کردن پیوندی نمادی با متوفی و ادامه دادن زندگی است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |