ویژگی های هیجانی نوجوانان
زمانی که یک کودک به دوره نوجوانی وارد می شود تحولات بسیار بزرگی در خودش ، در والدینش و در تعامل والدین با وی به وجود می آید . شاید شما به عنوان پدر یا مادر احساس کنید فردی که در میان شماست یک غریبه است و با آن فرزندی که چندی پیش در کودکی می دید خیلی متفاوت است کودکی که قبلا شاد بود اکنون افسرده و گوشه گیر شده است ، کودکی که قبلا مطیع شما بود اکنون در حال پرخاشگری به شما و گستاخی است و از این دست تغیرات . شما باید از این تغیرات آگاه باشید و راه رفتار درست با آن ها را بیاموزید تا هم خودتان و هم فرزندتان آسیب محفوظ بمانند . نوجوانی دوره ای است که سرشار از هیجان و تغیرا ت جدید است و شما به عنوان والدین فرزندتان باید یاد بگیرید که در این موقعیت حساس رفتار درستی با فرزندتان داشته باشید. شما باید سطح آگاهی و اطلاعاتتان را افزایش دهید تا راه درست را پیدا کنید و شناخت هیجانی در این راه کمک زیادی به شما می کند . در این مقاله به خصوصیات بارز هیجانی نوجوانان می پردازیم .برای مطالعه مقالات بیشتر درباره دوران نوجوانی در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید .
تغیرات غیر قابل پیش بینی
دوران نوجوان پر از چالش و تغییر است . تغییرات دوران بلوغ باعث سخت شدن این دوره هم برای والدین و هم برای نوجوان می شود . این تغییرات بزرگ و کوچک هم والدین و هم خود نوجوان را دچار سردرگمی و تعارض می کند .
تغییرات خلق و خو
خلق و خوی کودکان از بدو تولد مشخص است و هر کودکی ویژگی ها و رفتارهای خاص خودش را دارد ولی تجربیات عاطفی زندگی بر شکل گیری خلق و خو تاثیر دارند . شخصیت و خلق فرد در بروز ویژگی های هیجانی خاص نوجوانی در آن فرد بسیار تاثیر دارد مثلا اگر نوجوانی بسیار پرخاشگر است حتما در کودکی نیز خلق خیلی آرامی نداشته است .
وجود هیجانات شدید
برخی کودکان خیلی شدید و برخی آرام تر با هیجانات خود رو به رو می شوند . نوجوانانی که آرام هستند و با آرامش بیشتری با هیجانات خود رو به رو می شوند کمتر برای والدین مشکل ساز هستند و دوره نوجوانی شان بهتر می گذرد . ولی نوجوانانی که هیجاناتشان را خیلی زیاد و مشکل ساز بروز می دهند کنار آمدن را برای والدین سخت می کنند . برخی والدین عکس العملی نسبت به این هیجانات نشان نمی دهند که این امر می تواند باعث گسترش بروز مشکل شود . ویژگیهای خلقوخو تا حدی ارثی هستند و معمولاً والدین دارای شدت هیجانی مشابه فرزندانشان هستند و این باعث میشود همدلی بیشتری با آنها پیدا کنند و از سوی دیگر میتواند باعث افزایش بروز هیجانات بشود .
نحوه عکس العمل به وضعیت و شرایط جدید
برخی نوجوانان به راحتی با شرایط جدید وفق پیدا می کنند ولی برخی دیگر در سازگاری با این همه تغییر مشکل دارند . هردوی این سبکها مشکلاتی برای والدین ایجاد میکنند. اگر نوجوان شما بدون اینکه درک چندانی از وضعیت داشته باشد ، مشتاق انجام فعالیتهای جدیدی باشد ، ممکن است درخطر این باشد که بیاختیار اعمالی را انجام دهد که شمارا نگران بکند مانند مصرف مواد
اگر شما بیشازحد به نوجوان خود هشدار بدهید ، ممکن است او منزوی بشود و هیچ فعالیتی را شروع نکند یا در آن مشارکت نداشته باشد. ممکن است شما بیشتر در مورد بخش کوچکی از زندگی او و در اندازهی کمتر در مورد پیامدهای خطرناک کاری که انجام میدهد ، هشدار بدهید.
حساس شدن
در این دوران نوجوان ممکن است به دلیل تغییرات بیولوژیکی نسبت به مسائل حساس می شود حتی ممکن است حواس پنجگانه اش نیز حساس تر شده باشد و نسبت به بعضی پاچه ها ، مارک لباس ، نور کم یا زیاد و ... واکنشی نشان دهد که به نظر شما عجیب است .
پذیرش تغییر
به وجود آمدن تغییرات گوناگون یکی از خصوصیات هیجانی دوارن نوجوانی است و عادت به تغییر ، حتی تغییر مثبت ، سخت است حال کودکی را در نظر بگیرید که به نوجوانی می رسد و با این همه تغیرات روبه رو می شود . برخی از نوجوانان خیلی راحت این تغییرات را قبول میکنند و درنتیجه کار برای والدینشان راحتتر میشود. نوجوانانی که دیرتر تغییر را قبول میکنند ، معمولاً دوران نوجوانی سختتری دارند و برای والدینشان مشکلات بیشتری ایجاد میکنند .
تغییرات جسمی
دوره نوجوانی دوره تغییرات بزرگ جسمی است و حتی بیشتر تغییرات مغزی نیز روی می دهد ، در این دوره حوزهای از مغز که مسئول پاسخهای استراتژیک و منطقی فرد است ، در حال شکلگیری است ، درحالیکه مراکز هیجانی مغز به شکل بیحدواندازهای در حال فعالیت هستند . والدینی که شاهد هستند که معمولاً فرزندانشان با فوران هیجانات واکنش نشان میدهند و پاسخهایشان غیرمنطقی و غیرعقلانی است ، با این موضوع آشنایی دارند .
بی نظمی هیجانی
برخی کودکان به طور ذاتی با هیجان پذیری و شدت هیجان بالاتری به دنیا می آیند و نسبت به دیگران واکنش های تندتری نشان می دهند . ممکن است شما تصور کنید که کودک شما اغراق میکند و وقتی هیجانات او شدید باشد ، برگشت او به سطح احساسات معمولی خود ، بسیار کند خواهد بود . این کودک قادر به کنترل هیجانات خود نیست و بنابراین با تجربه کسب کردن ، روشهای دوری از آنها را یاد خواهد گرفت . برای اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی های هیجانی و عاطفی نوجوانان با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید و از کمک مشاوران روانشناسی فیلیا بهره مند شوید .
منبع : فرزندپروری برای نوجوان با هیجانات شدید
» بزهکاری نوجوانان ؛ دلایل و زمان شروع و ادامه
» فواید دوستی با همسالان در نوجوانی
» بحث کردن درباره مرگ با نوجوانان
» بلوغ جنسی و جسمی در پسران
» بلوغ جسمی در دختران
» بلوغ جنسی در دختران
» نشانه ها و عوامل بلوغ زودرس
» بلوغ و تغییرات همراه آن
» زمان بلوغ
» بلوغ زودرس چیست
» بلوغ دیررس چیست
پاسخ مشاور: شما باید تا حد امکان سعی کنید جای پدرش رو براش پر کنید ولی این کافی نیست و با توجه به حساس بودن این دوره حتما با همسرتون به روانشناس مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: ممنون از توجه شما
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |