دروغگویی در کودکان
از نظر روانشناسی دروغ تغییر اگاهانه واقعیت و بیان مطلبی است که مطابق با واقعیت و حقیقت نیست و دروغگو کسی است که به قصد گول زدن دیگران خلاف چیزی را بیان کند . تمایل به تکذیب حقیقت یا همان دروغگویی موضوعی است که کودک به طور مستقیم یا غیر مستقیم با آن آشنا می شود و بعدها در شرایط مختلف از آنها استفاده می کند . 96 تا 98 درصد کودکان می گویند که دروغگویی از نظر اخلاقی نادرست است ولی تحقیقات نشان می دهد که 96 درصد کودکان به والدین خود دروغ می گویند ! درروغ هایی که کودکان زود شروع می کنند اهمیت زیادی دارد و واکنش والدین در آنها موثر است .
این کار والدین را نارحت و نگران می کند ولی سوالی که به وجود می آید این است که چرا کودکان دروغ می گویند و چگونه می توان از ادامه دروغگویی آنها جلوگیری کرد ؟ در مقالات بعدی به این سوالات پاسخ خواهیم داد . در این مقاله دروغگویی در سن 2 تا 7 سالگی در کودکان را بیان می کنیم .
دروغگویی در2 سالگی
تحول مفاهیم در کودکان به صورت مرحله ای و پیش رونده اتفاق می افتد و مفاهیم در کودکان با افزایش سن تغییر می یابند .
در دو سالگی کودکان مرز بین خیال و واقعیت را تشخیص نمی دهند و به دلیل عدم درک و عدم مهارت کودک در پی بردن به حقایق است که امکان دارد چیزی بگوید که به نظر ما درست نیست و از آن به دروغ تعبیر می کنیم ؛ کودک در این سن نمی داند دروغ چیست و چون خزانه لغات کمی دارد نمی تواند آنچه را که دیده است به درستی و عینا بیان کند ، بنا بر دلایل گفته شده در سن 2 سالگی گفته های نادرست کودکان را نمی توان به حساب دروغگویی گذاشت .
دروغگویی در 4 تا 5 سالگی
در 4 تا 5 سالگی دروغگویی کودکان اغلب جنبه تخیلی دارد و کودک به شرح زندگی و تصورات و افکار خلاقانه ولی خام و غیر دقیق کودکانه و خیالی خود می پردازد ، گفتن این تصورات به دیگرای به طوری که انگار واقعیت دارند به این منظور نیست که بخواهد دیگران را فریب دهد بلکه فقط می خواهد تصورات خیالی خود را که از آنها لذت می برد با دیگران در میان بگذارد . بعد از شنیدن داستان های تخیلی و دیدن فیلم های افسانه ای این نوع دروغ گفتن در بچه ها افزایش می یابد و اگر از آنها بپرسی که راست می گویند غیرواقعی بودن این حرف ها را تایید می کند . اما بعد از سن 5 سالگی بر اثر تربیت نادرست و عوامل محیطی دروغگویی در کودکان شکل می گیرد و گاهی تا آنجا پیش می رود که به یک معضل و بی بند و باری تبدیل می شود .
دروغگویی در 7 سالگی
در 7 سالگی کودک به تشخیص میان خیال و واقعیت می رسد و به دروغ گفتن نیز به درستی پی می برد و متوجه می شود که این عمل در هر شرایطی نادرست است . در 7 سالگی کودک نسبت به دروغگویی حس بدی پیدا می کند حتی اگر کسی متوجه دروغ گفتنش نشود . کودک در این سن مفهوم کار بد ، مجازات ، تنبیه و جنایت را درک می کند و امکان دارد بترسد که حتی اگر والدینش او را تنبیه نکنند خدا مجازاتش کند . برای مطالعه مقالات بیشتر درباره دروغگویی در کودکان در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید . برای راهنمایی درباره دلایل دروغگویی کودکان با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید و از کمک مشاوران روانشناسی فیلیا بهره مند شوید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |