دلایل دروغگویی در کودکان
دروغگویی به عنوان یک عمل زشت تلقی می شود و همه ما می دانیم که این یک عمل زشت است ولی همه ما در طول روز بارها پیش می آید که به دلایل گوناگون دروغ بگوییم حتی کوچک . دروغگویی مربوط به سن خاصی نیست و از کودکی در افراد به وجود می آید . دروغگویی در کوکان مشکلی نگران کننده است که بیشتر والدین با آن دست و پنجه نرم می کنند و دوست ندارند فرزندشان به آنها دروغ بگوید ولی شاید خودشان یکی از عوامل دروغ گفتن کودکشان باشند ، در حال حاضر درمان های رفتاری برای درمان دروغگویی کودکان وجود دارد و می توان این مشکل کودکان را با کمک پدر و مادر برطرف کرد که در مقاله های بعدی به آنها می پردازیم . در ادامه این مقاله دلایل دروغگویی کودکان را بررسی می کنیم که به شرح زیر می باشد .
ترس از تنبیه شدن
کودکان اولین بار برای فرار از تنبیه شدن دروغ می گویند ، هر وقت که به نظرشان ممکن است تنبیه شوند ممکن است دروغ می گویند . یک کودک 3 ساله ممکن است بگوید " من خواهرم را کتک نزدم " در حالی که پدر و مادرش او را در حال کتک زدن خواهرش دیده اند . وقتی از کودکان می پرسید چرا دروغ گفتن اشتباه است هر کدام به نوعی به تنبیه شدن اشاره می کنند . تنبیه اولین عامل دروغ گفتن در کودکان است . تحقیقات نشان داده اند که بیش از 70% دروغ های کودکان به علت ترس از تنبیه شدن است . شما به عنوان پدر و مادر باید به کودک اطمینان بدهید اگر به شما راست بگوید تنبیه نخواهد شد ؛ زمانی که کودک برای راستگویی تنبیه می شود حتما در آینده هم برای نجات دادن خودش از تنبیه دروغ خواهد گفت.
تقلید کردن
الگو برداری از دلایل مهم دروغگویی در کودکان است زیرا کودکان در سنین یادگیری هر چیزی را که می بینند یاد می گیرند و پدر و مادر مهم ترین الگوی یادگیری فرزندان هستند ، زمانی که تلفن زنگ می خورد و پدر به فرزندش می گوید که " بگو خونه نیست " . کودک از همینجا دروغگویی را یاد می گیرد و با خودش می گوید اگر پدرم دروغ می گوید پس من هم مجاز هستم تا دروغ بگویم .
نحوه برخورد والدین
گاهی اوقات نحوه برخورد والدین با کودک باعث شروع و یا ادامه پیدا کردن دروغگویی در کودکان می شود . مثلا وقتی که کودک کار اشتباهی می کند و والدینش می گویند " نه تو اینکارو نکردی " ، " دوستای خیالیت این کارو کردن " خودشان دروغ گفتن را به کودکان یاد می دهند . وقتی والدین این کار را می کنند علاوه بر دروغ گفتن او را بی مسولیت نیز به بار می آورند و یادش می دهند تا با دروغ گفتن مسولیت کار خود را به گردن دیگری بیندازد و این کار موجب ناهنجاری های بزرگسالی می شود .
حفظ احساسات دوستی
هنگامی که کودکان روابط اجتماعی و یکدلی با دوستان را تجربه می کنند ، برای حفظ روابط دوستی دروغ می گویند ، در سن دبستان " حفظ راز " قسمت مهمی از دوستی است از این رو ممکن است دروغ گفتن بچه ها بخشی از آن شود .
در نظر گرفتن مصلحت یا دروغگویی مصلحتی
موقعیتی را در نظر بگیرید که به کودک هدیه ای داده شده و او در حال باز کردن آن است و وقتی باز کرد می بیند که دوستش ندارد ! ما به عنوان بزرگتر چه توقعی از او داریم ؟ از کودک انتظار داریم عصبانی و ناراحت نشود و صادقانه لبخند مودبانه ای بزند .
وقتی کودکان را برای گفتن چنین دروغ های مصلحتی تشویق می کنیم در واقع در حال تشویق آنها به دو رو بودن هستیم . آنها می فهمند که دروغ گفتن راه ساده ای است که از هم از تنبیه و درگیری دور بمانند و هم دیگران را ناراحت نکنند . کودکان دروغ گفتن برای پوشاند اعمال اشتباهشان را با دروغ گفتن مصلحتی اشتباه نمی گیرند ولی وقتی دروغی می گویند خودشان را متقاعد می کنند که این دروغ مصلحتی بود !
لو ندادن
محققان پی بردند که وقتی کودکی از هر 10 بار 9 بار را به سمت پدر و مادر می رود تا چیزی را لو بدهد ، آن کودک صادق است ولی پدر ومادر می گویند " دهن لق " است . احتمال تنبیه کودکان برای دهن لقی ده برابر بیشتر از دروغگویی است . بنابراین کودکان با قدرت " نگفتن " بزرگ می شوند و یاد می گیرند خودشان مشکلاتشان را حل کنند به همین دلیل روز به روز مشکلاتی که گریبان گیر کودکان می شود بیشتر می شود . این " نگفتن " باعث می شود تا اگر زمانی پدر و مادر چیزی از او بپرسند و بخواهند در مورد کاری که کرده اطلاعات بدهد ، راستش را نگوید .
حسادت و رقابت
منشا برخی از دروغ های کودکان حسادت و رقابت است ، اگر والدین نحوه آماده کردن کودک برای به دنیا آوردن فرزند جدید را به خوبی انجام نداده باشند ، گاهی اوقات کودک بزرگتر سعی می کند با دروغگویی توجه والدینش را دریافت کند . او می بیند خواهر یا بردار کوچک ترش با شیرین زبانی توجه پدر و مادرش را جلب کرده است بنابراین چون قدرت انجام این عمل را ندارد دروغ می گوید تا بدین وسیله خودش را نزد پدر و مادرش دوست داشتنی جلوه بدهد .
خودنمایی
گاهی یک کودک در جمع برای اینکه دست کم گفته نشود به گزافه گویی و افسانه بافی می پردازد و به دروغ از خود یا خانواده اش تعریف می کند ، و قدرت یا شایستگی قابل توجه و قابل تمجیدی را به خانواده اش نسبت می دهد . مثلا می گوید پدرش خیلی پولدار است . دروغ گویی برای خودنمایی بیشتر در کودکان محروم از محبت یا دارای احساس حقارت دیده می شود .
عدم تشخیص مرز خیال و واقعیت
کودکان زیر 5 سال تفکر پیش عملیاتی دارند و مرز بین خیال و واقعیت را تشخیص نمی دهند و این مساله را به وضوح در حرف زدنشان نشان می دهند به همین دلیل دروغ گفتنشان جنبه تخیلی دارد و از روی قصد و غرض یا با هدف خاصی دروغ نمی گویند . برای مطالعه مقالات بیشتر درباره دروغگویی در کودکان در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید . برای راهنمایی درباره دلایل دروغگویی کودکان با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید و از کمک مشاوران روانشناسی فیلیا بهره مند شوید و در کانال تلگرام روانشناسی کودک و نوجوان عضو شوید .
منابع :
روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی ؛ دکتر بهروز میلانی فر
دروغگویی کودکان و روش های اصلاح و درمان آن ؛ عاطفه دبیری ، مرضیه کاکوئی
پاسخ مشاور:
سلام . مقاله درمان دروغگویی کودکان را مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام . مقاله درمان دروغگویی کودکان را مطالعه نمایید . در این مقاله راه از بین بردن دروغگویی کودکان بیان شده است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |