طرحواره محرومیت هیجانی
طبق نظریه یانگ طرحواره ها باورهای عمیق و مستحکمی در مورد خود و جهان هستند که در اوایل زندگی آنها را آموخته ایم . طرحواره ها در احساسی که ما از خودمان داریم ، نقش اساسی دارند و ما به این طرحواره ها پیوند داریم حتی زمانی که آنها به ما آسیب وارد می کنند. این باورها به ما قابلیت پیش بینی و قطعیت می دهد و آشنا و آرام بخش هستند . ما نمی توانیم به راحتی آنها را رها کنیم ، چرا که آنها دانش ما در مورد خود و جهان هستند ، این که چه کسی هستیم و جهان چگونه است . به همین علت روانشناسان شناختی معتقدند که طرحواره ها به سختی تغییر می کنند . یانگ طرحواره ها را تله زندگی می نامد ، تله زندگی الگویی است که از کودکی آغاز می شود و در سراسر زندگی ادامه می یابد یکی از تله های زندگی شایع " طرحواره محرومیت هیجانی " که در این مقاله به بیان آن می پردازیم .
طرحواره محرومیت هیجانی
این طرحواره یکی از طرحواره های شایع می باشد که اغلب با احساس تنهایی و افسردگی بروز می کند . فرد ممکن است زندگی خوبی داشته باشد ، فرزندان ، همسر و خانواده خوبی داشته باشد اما هیچ وقت از شرایط عاطفی اش راضی نیست و نیازش به محبت و دوست داشته شدن برآورده نخواهد شد . این افراد نیازهایشان را به شریک زندگی شان نمی گویند و وقتی که نیازشان برآورده نشد احساس ناکامی کرده و همسرشان را سرزنش می کنند .
این افراد احساس می کنند هیچکس نیست که آنها را راهنمایی کند ، کسی آنها را درک نمی کند و تنها هستند و احساس پوچی ، تنهایی و محرومیت از محبت می کنند .
رفتارهای افرادی که محرومیت هیجانی دارند
افرادی که طرحواره محرومیت هیجانی دارند رفتارهای زیر را از خود نشان می دهند :
- عدم ابراز تمایل به محبت
- عدم درخواست از افراد مهم زندگی مانند همسر برای رفع نیازهایشان
- سوال کردن از دیگران و کمتر راجع به خود حرف زدن
- انجام رفتارهایی بر خلاف احساس زیربنایی
- عدم بیان احساسات
- این افراد به خاطر ایان تله زندگی از دیگران درخواست محبت نمی کنند و بالطبع آن را دریافت نیز نمی کنند
- همسری انتخاب می کنند که نمی خواهد یا نمی تواند آنها را از نظر هیجانی ارضا کند
- این افراد از روابط صمیمی کناره گیری می کنند و انتظار رابطه صمیمی از کسی ندارند
- برخی از این افراد محرومیت هیجانی را به صورت افراطی جبران می کنند و اگر نیازهایشان برآورده نشود عصبانی می شوند . چنین افرادی معتقدند به هر طریقی شده باید نیازهایشان را برآورده کنند .
- برخی از این افراد نیز به دیده شدن نیازمندند و نیاز خود را به گونه ای بیان می کنند که در نظر دیگران افرادی وابسته ، درمانده و نمایشگر جلوه می کنند .
انواع محرومیت هیجانی
سه نوع محرومیت وجود دارد که به شرح زیر می باشد :
- محرومیت از محبت : این افراد احساس می کنند هیچ کس از آنها محافظت نمی کند و از محبت هایی مثل لمس شدن و در آغوش کشیده شدن محرومند .
- محرومیت از همدلی : این افراد احساس می کنند هیچکس نیست تا به حرف آنها گوش بدهد و یا تلاش کند بداند آنها چه کسی هستند و چه احساسی دارند .
- محرومیت از حمایت : این افراد احساس می کنند کسی نیست از آنها حمایت کرده و آنها را راهنمایی کند .
این افراد اغلب ارزش نیازهای هیجانی خود را نفی می کنند و برای نیازهای خود ارزش قائل نیستند ومعتقدند افراد قدرتمند به این چیزها نیاز ندارند . آنها خوششان نمی آید دیگران نیازهای هیجانی شان را ارضا کنند و این کار را نشانه ضعف می دانند و با اکراه می پذیرند که کودک تنهای درون آنها هم از سوی افراد مهم زندگی احتیاج به محبت و صمیمیت دارد .اگر سوالی درباره طرحواره محرومیت هیجانی دارید با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا بهره مند شوید . هم چنین می توانید در کانال تلگرام نظریه های روان درمانی عضو شوید .
» تاثیر تله رهاشدگی بر رابطه عشقی
» تاثیر تله رها شدگی بر روابط صمیمی و نشانه های آن
» تاثیر تله زندگی محرومیت هیجانی در روابط عاشقانه
» انواع تله های زندگی ؛ طرحواره ها
پاسخ مشاور: بله . باید به طرحواره درمانگر مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: اگر فکر میکنید مشکلی در این مورد دارید نشانه ها رو به دقت بخوید و به روانشناسی که در حوزه طرحواره درمانی کار میکنند مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: بیشتر به دلیل نوع رفتار مادر و پدر با کودک در دوران کودکی و فرزندپروری غلط به وجود میاد .
پاسخ مشاور:
این دقیقا یکی از نشانه های بارز داشتن طرحواره است . حتما به یک روانشناس مراجعه کنید تا زودتر مشکلتون حل بشه .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |