اعتیاد به مواد نیروزا
مصرف مواد نیروزا در آمریکا به صورت گسترده ای رواج دارد اما شیوع آن در زنان کم است . در دهه 1970 مصرف این داروها عمدتاً محدود به بدن سازان حرفه ای ، سایر ورزشکاران حرفه ای که وزن برایشان مهم است و ورزشکاران حرفه ای سایر رشته های ورزشی بود . اما از آن زمان به بعد ظاهراً تعداد زیادی از مردان جوان و در برخی موارد حتی زنان جوان از این داروها برای بهبود ظاهر خود استفاده می کنند تا به منظور اهداف ورزشی . دلیل عمده مصرف مواد نیروزا یا دوپینگ تقویت عملکرد ورزشی یا بهبود ظاهر جسمی است ، چون هم اثرات ورزشی و هم جسمانی آن مطلوب مصرف کننده است به خصوص اگر با رژیم غذایی و آموزش مناسب همراه باشد . هم چنین برنده شدن در رقابت ها و تحسین دیگران به دلیل ظاهر جسمانی باعث می شود افراد آن را مصرف کنند هم چنین مصرف کننده می تواند مدت طولانی تری و به میزان فشرده تری تمرین کند و کمتر خسته می شود و زمان کمتری برای استراحت در فواصل تمرینات بدنی نیاز دارد .
در این مقاله به بررسی داروهای نیروزا ، اثرات مصرف داروهای نیروزا و عوارض آن ها می پردازیم .
داروهای نیروزا چیست
استروئیدهای آنابولیک طبقه ای از داروها شامل هورمون طبیعی مردانه تستوسترون و گروهی شامل 50 داروی مصنوعی مشابه تستوسترون هستند . تولید و مصرف این داروها بیش از 60 سال است که آغاز شده و تمامی این داروها درجاتی از اثرات آنابولیک ( عضله ساز ) و آندروژنیک (مردانه ساز ) هستند . این داروها در درمان هیپوگنادیسم در مردان ( کمبود هورمون تستوسترون در مردان ) ، بیماری ایدز ، و آنژیومادم ارثی ( یک اختلال پوستی ارثی ) و کم خونی استفاده محدودی دارند . در زنان این داروها در درمان سرطان متاستاتیک پستان ، پوکی استخوان ، آندومتریوز و درمان کمکی یائسگی به کار می رود . استروئیدهای آنابولیک در میان پسرها و مردان جوانی که می خواهند حجم عضلات و قدرت بدنی خود را افزایش دهند و برای اهداف ورزشی از این داروها استفاده می کنند یا صرفاً برای بهبود ظاهر خود استفاده می کنند .
اثرات مصرف داروهای نیروزا
مواد نیروزا در ابتدا باعث سرخوشی و بیش فعالی می شود اما پس از زمان نسبتاً کوتاهی مصرف آن ها موجب خشم ، تحریک پذیری ، بی قراری ، اضطراب و افسردگی می شود . خطر اصلی مصرف آن ها خشونت زیاد است . در واقع افرادی که دوپینگ می کنند بدون سابقه ای از خشونت یا رفتارهای ضد اجتماعی مرتکب قتل و سایر اعمال خشن می شوند در برخی موارد نشانه های روان پریش هم در مصرف کنندگان دیده شده است . استروئیدهای آنابولیک اعتیادآور هستند که با قطع مصرف داروها ، مصرف کننده افسرده و مضطرب می شود .
عوارض مصرف داروهای نیروزا
رایج ترین عارضه مصرف داروهای نیروزا مشکلات قلبی –عروقی ، مشکلات کبدی ، دستگاه تناسلی ، دستگاه تولید مثل و مشکلات پوستی است . هم چنین در مردان باعث کوچک شدن بیضه ها ، ناباروری ، طاسی ، جوش صورت ، پرخاشگری ، فشار خون بالا و موی بدن بیش از حد بدن می شود و در زنان باعث چروکیده شدن بافت سینه ، بی نظمی قاعدگی ( کاهش یا قطع خونریزی ) ، جوش صورت ، پرخاشگری ، و فشار خون بالا می شود ؛ هم چنین در زنان باعث بزرگ شدن کلیتوریس ، کلفت شدن صدا ، و پرمویی نیز می شود . در واقع به این حالت ها مذکرنمایی می گویند یعنی زن خصوصیات و ویژگی های بدن مردان را می گیرد . در کودکان ممکن است باعث کوتاهی قد شود . سایر عوارض ناشایع عبارتند از : ادم یا تورم اندام ها بر اثر احتباس آب ، تشدید اختلالات تیک و خفگی در خواب . اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد انواع مواد اعتیادآور و مخدر و نحوه ترک آن ها دارید در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر داروی نیروزا مصرف می کنید و تمایل به درمان دارید با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع : خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک ، ترجمه فرزین رضاعی
» اعتیاد به مواد مخدر چیست
» علل بروز اعتیاد
» روشهای ترک اعتیاد به مواد مخدر
» قرص b2 ازمایش عدم اعتیاد
» اعتیاد به هروئین
» اعتیاد به حشیش
» اعتیاد به کوکائین
» اعتیاد به مواد توهم زا
» اعتیاد به مواد استنشاقی
» اعتیاد به تنباکو
» اعتیاد به مواد افیونی
» اعتیاد به فن سیکلیدین PCP
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |