فرار از خانه
فرار نوجوانان از خانه و ترک اعضای خانواده بدون اجازه والدین یا صاحب قانونی در واقع نوعی واکنش نسبت به شرایطی است که از نظر فرد نامساعد و غیر قابل تحمل است . این عمل معمولاً یک واکنش برای کاهش خلاصی از محرک های آزار دهنده و مضر و دستیابی به خواسته های مورد نظر و عموماً آرزوهای دور و دراز انجام می شود . امروزه در اکثر کشورهای جهان فرار از خانه به معضل جدی اجتماعی تبدیل شده است . در نگاه اول فرار پدیده ای فردی به نظر می رسد ولی با توجه به پیامدها و سوء آن بر جامعه باید آن را از آسیب های اجتماعی محسوب کرد . فرار از خانه برای نوجوان نتیجه یک مسئله حل نشدنی است . برای خانواده یک مسئله مربوط به روابط متقابل و برای جامعه یک مسئله اجتماعی است . جوانان گاهی برای رهایی از رنج و ناراحتی ، نجات از سرزنش های مداوم و تحقیرهای مکرر و خرد شدن شخصیت خود از خانه فرار می کنند . در این مقاله به بررسی فرار از خانه می پردازیم .
تعریف فرار از خانه
فرار یعنی گریختن و گریز و ترک محیطی که دست یافتن به تمایلات ، نیازها و خواسته های فرد در آن محیط غیر ممکن است و شرایط آن برای فرد نامطلوب است و فرد نمی تواند آن را تغییر دهد . فرار بخشی از رفتار ناسازگارانه است که فرد مرتکب آن می شود فرار که در ابتدا با انگیزه رفع نیازهای عادی یا پر کردن اوقات فراغت صورت می گیرد اغلب باعث رفتار نابهنجار مانند دزدی ، فحشا ، اعتیاد و ... می شود . فرار نوعی واکنش جبرانی آرامش بخش است که فرد برای رهایی و نجات از رنج ها به آن روی می آورد .
عوارض فرار از خانه
عوارض فرار از خانه را می توان در 3 دسته تقسیم کرد :
- آسیب های جدی جسمانی و روانی که فرد در معرض آن آسیب ها قرار می گیرد .
- عوارضی که فرار بر خانواده این افراد می گذارد .
- آسیب هایی مانند بی خانمانی ، فحشا ، بی بند و باری جنسی ، اعتیاد و ... که بر اثر فرار از خانه بر جامعه تحمیل می شود .
آمار فرار از خانه
براساس آمار سازمان بهداشت جهانی سالانه یک میلیون نوجوان 13 تا 19 ساله از خانه فرار می کنند . که 74 درصد آن ها دختر هستند . هر سال 100000 کودک زیر 16 سال فرار می کنند . قصد ترک منزل معمولاً از سن 9 سالگی شروع می شود زیرا از این سن میل به استقلال و آزادی در خارج از محیط خانه پدید می آید . مطالعات نشان می دهد که برخی از کودکان 10 ساله به ویژه آن ها که حساس و زود رنج بوده اند در این سن بارها از خانه گریخته اند . شهر تهران بیشترین آمار دختران فراری دارد محل زندگی این افراد در مناطق پایین و مرکز شهر است .
برای اطلاعات بیشتر در مورد دیگر آسیب های اجتماعی مانند طلاق ، اعتیاد ، روسپیگری ، فرار از خانه و ... در کانال تلگرام روان شناسی اجتماعی متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر تمایل دارید فرار از خانه باعث چه مشکلاتی می شود و آینده این افراد چگونه است با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع :
آسیب های اجتماعی ، با تاکید بر تئوری های زیربنایی و راهکارهای مقابله ای ، دکتر شعاع کاظمی ، و جاوید
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |