تفاوت والدین کودکان عادی و معلول
کودکان استثنایی و معلول در تمامی جوامع وجود دارند و با افزایش جمعیت جهان جمعیت این دسته از افراد نیز در حال گسترش می باشد و با توجه به نیازهای ویژه این افراد و خانواده های آنها و جمعیت رو به رشد این افراد ، باید علل این معلولیت ها و ناتوانی ها شناخته شود تا از تولد این کودکان جلوگیری شود . علل معلولیت های ذهنی به سه دسته علل پیش از تولد ، علل حین تولد و علل پس از تولد تقسیم بندی می شوند و در سال های اخیر نیز مطالعات متعددی بیانگر این مساله بوده است که ویژگی های زیستی والدین هم چون قد ، سن ، گروه خونی ، سلامت عمومی ، مصرف دارد و تغذیه والدین نقش بسیار مهمی در معلولیت کودکان دارند . در ادامه این مقاله به تفاوت والدین کودکان عادی و معلول می پردازیم و هم چنین پدر و مادر کودک استثنایی و عادی را با هم مقایسه خواهیم کرد .
تاثیرات سن والدین
سن بارداری خیلی پایین و خیلی بالا می تواند زمینه ساز بروز معلولیت هایی مانند عقب ماندگی ذهنی و سایر ناهنجاری ها گردد . تحقیقات متعدد نشان داده اند که سن والدین بر سلامت کودکان تاثیر زیادی دارد ؛ افزایش سن مادر با بروز اختلالات کروموزومی مانند سندروم داون ، اختلالات مغزی ، نارساخوانی ، عقب ماندگی و ... ارتباط دارد ، هم چنین افزایش سن پدر نیز با بروز شکاف کام ، هیدروسفالی و ... ارتباط دارد . البته مادرانی که سن آنها کمتر از 18 سال است نیز ممکن است کودک کم وزن و کودک نارس به دنیا بیاورند . ازدواج زودهنگام مادر در سن نوجوانی و بارداری در همین سنین و بدون آمادگی جسمانی و روان شناختی مناسب ، اغلب موجب اختلال در رشد نوزادان می شود . به طور کلی سن خیلی پایین و سن بالای مادر هنگام ازدواج و بارداری نقش بسیار زیادی در بروز معلولیت در کودکان دارد.
هم خونی و ازدواج های خویشاوندی
عامل ازدواج خویشاوندی و هم خونی نیز یکی از عوامل مهمی است که در مقایسه پدر و مادر کودک عادی با استثنایی باید به آن توجه کرد . در ژنتیک انسانی به والدینی که یک یا دو جد مشترک داشته باشند هم خون گفته می شود . ازدواج های خویشاوندی احتمال انتقال ژن های مشابه را از والدین به فرزندان افزایش داده و در ایجاد ناهنجاری های مختلف ارثی مانند تالاسمی ، نابینایی ، ناشنوایی و اختلالات گفتاری و معلولیت های دیگر نقش زیادی دارند . عامل هم خونی و ازدواج خویشاوندی بیشتر دلیل معلولیت های ژنتیکی است . در مطالعه ای که در ایران انجام شده است مشخص گردیده که ترکیب دو گروه خونی 0- مادر و 0+ پدر ؛ A+مادر و A- پدر با اطمینان 95% از علل بروز سندرم داون می باشد .
طول مدت بارداری
متوسط دوران بارداری چهل هفته است ، نوزادانی که قبل از هفته سی و هفتم متولد می شوند نوزدان نارس خوانده می شوند ، مطالعات نشان داده اند که درصد بالایی از والدین دارای کودک استثنایی نسبت به والدین با فرزندان عادی طول مدت بارداری کمتری داشته اند . حتی گاهی اوقات نوزادنی که در 7 ماهگی به دنیا می آیند و در انکوباتور قرار می گیرند نیز دچار اختلالاتی می شوند .
تغذیه و سلامت عمومی والدین
با توجه به موارد عنوان شده می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که والدین کودکان عادی و استثنایی در ویژگی های زیستی با هم تفاوت دارند و عوامل یاد شده را می توان به عنوان پیش بینی برای بروز معلولیت در نوزادان در نظر گرفت که نیاز به پیشگری دارند .
بررسی ویژگی های زیستی ، روانی و اجتماعی والدین دارای بیش از یک فرزند استثنایی ؛ دکتر مسعود حجازی ، دکتر غلامعلی افروز ، دکتر افسانه صبحی
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |