مهارت های مدارا کردن با مشکلات
هیجانات و برانگیختگی ایجاد شده در اثر فشار روانی و موقعیت فشارزا بسیار آزاردهنده و ناراحت کننده اند و این ناراحتی باعث می شود شخص به دنبال راهی برای کاهش آن باشد . فرایندی که از طریق آن شخص سعی می کند فشارهای روانی را تدبیر کند مدارا نامیده می شود که به دو شکل اصلی صورت می گیرد ؛ یک نوع آن مدارای مشکل مدار است که در آن فرد می تواند بر مشکل یا موقعیت خاصی که پیش آمده است متمرکز شود و به دنبال راهی برای تغییر دادن این موقعیت یا اجتناب از آن در آینده باشد . نوع دوم آن مدارای هیجان مدار است که در آن شخص می تواند بر تسکین و تخفیف هیجانات موقعیت پرفشار متمرکز شود ولی نتواند آن موقعیت پرفشار را تغییر دهد . اکثر مردم در هنگام فشار روانی از هر دو نوع مدارا استفاده می کنند. در ادامه این مقاله به مهارت های مدارا کردن با مشکل که مشکل مدار و هیجان مدار هستند اشاره می کنیم .
مدارای مشکل مدار
راهبردهای بسیاری برای مشکل گشایی وجود دارند . نخست باید مساله یا مشکل را تعریف کرد و سپس راه حل های مختلف را پیدا کرد و ضرر و فایده هر کدام را سنجید .سپس یکی از آنها رانتخاب کرده و برای حل مشکل آن را پیاده کرد . می توان به جای تغییر محیط چیزی را در درون خود تغیر داد ، تغییر اهداف ، یافتن منابع دیگر برای کسب رضایت و خشنودی و آموختن مهارت های جدید از جمله راهبردهای معطوف به درون به شمار می آیند . کسانی که در موقعیت های پرفشار از مدارای مشکل مدار استفاده می کنند کمتر دچار افسردگی می شوند و افرادی هم که کمتر افسرده هستند بیشتر می توانند از راه حل های مشکل مدار استفاده کنند . افرادی که از مدارای مشکل مدار استفاده می کنند در موقعیت فشارزا انعطاف پذیرتر عمل می کنند .
مدارای هیجان مدار
یکی دیگر از مهارت های مدارا کردن با مشکلات مهارت مدارای هیجان مدار است . استفاده از مدارای هیجان مدار به منظور جلوگیری از غرق شدن در هیجان های منفی است که مانع از انجام اقدامات لازم برای حل مسئله و مشکل می شود . هم چنین وقتی مشکلی غیرقابل کنترل باشد از مدارای هیجان مدار استفاده می شود . راه های زیادی برای مقابله با هیجان های منفی وجود دارد که شامل راهبردهای شناختی و رفتاری است .
راهبردهای رفتاری شامل رو آوردن به ورزش برای منحرف کردن ذهن از مشکل ، مصرف الکل و مواد دیگر ، بیرون ریختن خشم و طلب حمایت عاطفی از دوستان است .
راهبردهای شناختی شامل کنار گذاشتن موقتی افکار مربوط به مشکل است مثلا به این نتیجه رسیده ام که این مساله ارزش آن را ندارد که خودم را ناراحت کنم .
البته برخی از این راهبردها خودشان بر فشار روانی و مشکلات موجود اضافه می کنند مانند مصرف مواد مخدر .
دریافت حمایت هیجانی از دیگران
یکی از راهبردهای مدارا با مشکلات وهیجانات منفی که به مردم کمک می کند از نظر جسمی و هیجانی با عامل تنش زا سازگار شوند طلب حمایت هیجانی از دیگران است . تحقیقات نشان داده اند افرادی که آسیب های عاطفی خود مانند مورد تجاوز قرار گرفتن را برای افراد حمایت گر بازگو می کنند از سلامت بیشتری برخوردار خواهند بود چه بلافاصله پس از آسیب و چه مدتی بعد از آن . البته کیفیت حمایت اجتماعی هم اهمیت زیادی دارد . بعضی از اقوام یا دوستان در زمان فشار روانی به جای اینکه قاتق نان باشند قاتل جان می شوند .
منبع : زمینه روانشناسی اتکینسون و هیلگارد ، ترجمه حسن رفیعی ، محسن ارجمند و حسن حمیدپور
در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ مهارت های مدارا کردن با مشکلات چیست؟
✔️ اکثر مردم در هنگام فشار روانی از دو نوع مدارا هیجان مدار و مسئله مدار استفاده می کنند که در متن مقاله مطرح شده است.
2- ✔️ مدارای مشکل مدار چگونه است؟
✔️ کسانی که در موقعیت های پرفشار از مدارای مشکل مدار استفاده می کنند کمتر دچار افسردگی می شوند که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ مدارای هیجان مدار چگونه است؟
✔️ یکی دیگر از مهارت های مدارا کردن با مشکلات مهارت مدارای هیجان مدار است که در متن مقاله شرح آن ارائه شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |