بیماری های مقاربتی
همه ما به سلامتی خود اهمیت زیادی می دهیم و قطعا نمی خواهیم مشکلی برای خود و خانواده مان به وجود بیاید . ولی در حال حاضر به دلیل رایج شدن سبک روابط نادرست و عدم برخورداری افراد از آموزش های جنسی شاهد گسترش بیماری های مقاربتی هستیم ، بیماری هایی که از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتقل می شوند و اغلب به دلیل خاموش بودن افراد مبتلا دیر به درمان اقدام می کنند .
با وجود اقداماتی که برای پیشگیری از افرایش بیماری های مقاربتی صورت گرفته است ولی این بیماری ها هنوز هم از معضلات جامعه به حساب می آیند . سالانه 400 میلیون نفر از بزرگسالان در جهان به بیماری های آمیزشی مبتلا می شوند و با این آمار است که ضرورت آگاهی از این بیماری ها مشخص می شود . در ادامه این مقاله به بیان تعریف بیماری های مقاربتی و انواع شایع آن می پردازیم .
بیماری مقاربتی به چه معناست ؟
بیماری های مقاربتی ( STD ) ، بیماری هایی هستند که عموما از طریق تماس جنسی منتقل می شوند و حداقل 30 عامل باکتریایی ، ویروسی و انگلی شناخته شده برای بیماری های مقاربتی وجود دارد . بیماری های مقاربتی یا آمیزشی عوارض گوناگونی دارند از جمله ناباروری و نازایی ، بیماری التهابی حاد لگن ، بارداری خارج از رحم ، سرطان و بیماری های مادرزاری .
مبتلایان به بیماری های مقاربتی مهم ترین عامل انتقال این عفونت ها و بیماری ها هستند به همین دلیل درمان و آموزش به این افراد اهمیت زیادی دارد . اصطلاح بیماری مقاربتی برای اشاره به بیماری منتقل شده از شخص به شخص دیگر از طریق رابطه جنسی استفاده می شود که این تماس جنسی می تواند به صورت دهانی ، مقعدی یا از طریق واژن و بدون محافظت انجام شود .
بیماری های مقاربتی فقط از طریق رابطه جنسی به افراد دیگر منقل نمی شوند و بسته به نوع بیماری ، ممکن است عفونت از طریق سوزن مشترک و شیردهی نیز انتقال پیدا کند . همچنین نشانه های بیماری مقاربتی در زنان و مردان متفاوت است که در ادامه به این موضوع پرداخته شده است .
نشانه های بیماری های مقاربتی در زنان و مردان
ممکن است انتقال بیماری های مقاربتی بدون شکل گرفتن هیچ علائمی صورت بگیرد اما برخی از بیماری های مقاربتی نشانه های واضحی دارند که علائم واضح آن در مردان عبارت اند از : درد یا ناراحتی در هنگام رابطه جنسی یا ادرار ، زخم ها ، برآمدگی ها یا جوش در آلت تناسلی ، بیضه ها ، مقعد ، باسن ، ران ها یا دهان ، ترشحات غیرمعمول یا خونریزی از آلت تناسلی مرد و بیضه های دردناک یا متورم .
در بسیاری موارد ، بیماری های آمیزشی ، علائم قابل ملاحظه ای ایجاد نمی کنند اما در صورت بروز این علائم ، معمولاً زنان چنین نشانه هایی را تجربه می کنند : درد یا ناراحتی در هنگام رابطه جنسی یا ادرار ، زخم ، برآمدگی یا جوش در قسمت واژن ، مقعد ، باسن ، ران یا دهان ، ترشحات غیرمعمول یا خونریزی از مهبل و خارش داخل یا اطراف واژن .
انواع بیماری های مقاربتی
بسیاری از انواع مختلف عفونت ها می توانند از نظر جنسی منتقل شوند و علل ابتلا به این بیماری ها باکتری ها ، انگل ها و ویروس ها هستند . در حال حاضر بیشتر از 20 نوع بیماری مقاربتی شناسایی شده اند که انواع بیماری های مقاربتی در ادامه مطرح شده است .
کلامیدیا ( chlamydia )
کلامیدیا یکی از بیماری های باکتریایی می باشد و اغلب بدون علامت می باشد ولی گاهی اوقات ممکن است این علائم را ایجاد کند : درد یا ناراحتی در هنگام رابطه جنسی یا ادرار ، ترشحات سبز یا زرد از آلت تناسلی مرد یا واژن زن و درد در پایین شکم . اگر این بیماری درمان نشود می تواند منجر به عفونت مجرای ادرار ، غده پروستات یا بیضه ها ، بیماری التهابی لگن و ناباروری شود .
زگیل تناسلی
زگیل تناسلی توسط انواع مختلفی از ویروس HPV ایجاد می شود و از متداول ترین انواع بیماری های آمیزشی به شمار می رود که از طریق تماس جنسی پوست با پوست انتقال می یابد . معمولا ویروس اچ پی وی زگیل تناسلی ایجاد می کند و ریسک بالایی ندارد ولی باید برای درمان آن سریعا به پزشک مراجعه شود اما برخی از انواع آن می تواند سرطان دهانی ، رحم و مقعد را سبب شود .
تبخال تناسلی
تبخال تناسلی نام کوتاه شده برای ویروس تبخال سیمپلکس ( HSV ) بوده و یکی از بیماری مقاربتی ویروسی است . این بیماری از زمان ابتلا 2 تا 20 روز مخفی مانده و پس از آن بروز می کند . شایعترین علامت تبخال ، زخم تاول است که این زخم ها یا در اطراف اندام تناسلی ایجاد می شوند یا در دهان و اطراف آن .
سوزاک
سوزاک یک بیماری مقاربتی باکتریایی دیگر است که بسیاری از مبتلایان به بیماری سوزاک ، علامت مشخصی ندارند اما در صورت وجود علائم ، نشانه های آن عبارت اند از : ترشح سفید ، زرد یا سبز رنگ از آلت تناسلی مرد یا واژن زن ، درد یا ناراحتی در هنگام رابطه جنسی یا ادرار ، تکرر ادرار بیش از حد معمول ، خارش اطراف دستگاه تناسلی و گلو درد .
سفلیس
سفلیس یکی از بیماری های مقاربتی است که عامل آن باکتری است و از طریق تماس جنسی محافظت نشده و از مادر به جنین منتقل می شود . این بیماری اغلب با زخم های بدون درد در ناحیه تناسلی و دهان و مقعد شروع می شود و پس از آن ممکن است باکتری ها تا چند سال نهفته باقی بمانند و پس از آن دوباره بروز کرده و مرحله بعدی سفلیس در فرد شروع شود .
ایدز
ایدز از بیماری های آمیزشی رایجی است که از طریق تماس جنسی با فرد آلوده و در معتادان از طریق سوزن مشترک و فرآورده های خونی آلوده در بیمارستان ها و از مادر به جنین منتقل می شود . عامل این بیماری ویروس HIV می باشد و فرد مبتلا به این ویروس ممکن است چندین سال دچار ایدز نشود و پس از گذشت مدت ها بیماری ایدز در او بروز کند .
جمع بندی
در نهایت ، تنها راه امن برای مراقبت از خود در برابر بیماری های مقاربتی ، اجتناب از تماس جنسی است اما اگر رابطه جنسی از طریق واژن ، مقعد یا رابطه جنسی دهانی دارید راه هایی برای امن تر کردن آن وجود دارد . در صورت استفاده صحیح ، کاندوم می تواند از ابتلا به بسیاری از بیماری های مقاربتی جلوگیری کند .
کاندوم ها به طور کلی در جلوگیری از بیماری هایی مقاربتی که از طریق مایعات پخش می شوند مانند مایع منی یا خون مؤثر هستند اما آن ها نمی توانند کاملاً در برابر بیماری هایی که از پوست به پوست منتقل می شوند ، محافظت کننده باشند . همچنین کاندوم می تواند از افراد در برابر بارداری های ناخواسته نیز محافظت کند .
از سوی دیگر ، اگر می خواهید در مورد نحوه استفاده صحیح از کاندوم اطلاعات کسب کنید و به این ترتیب از خود در برابر ابتلا به بیماری های مقاربتی محافظت کنید می توانید در ادامه و بر روی لینک زیر کلیک کنید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی در مورد بیماری های مقاربتی داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی مشاوره روان شناسی جنسی ، زوج و خانواده را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ متداول ترین بیماری های مقاربتی چه نام دارند ؟
✔️ رایج ترین این بیماری ها عبارت اند از ایدز ، سفلیس ، سوزاک ، زگیل تناسلی و تبخال تناسلی که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
2- ✔️ بیماری مقاربتی در زنان چه نشانه هایی دارد ؟
✔️ برخی از این نشانه ها عبارت اند از درد در هنگام رابطه جنسی یا ادرار ، ترشحات غیر معمول یا خونریزی از واژن و خارش داخل یا اطراف آن که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
3- ✔️ بیماری مقاربتی از چه طریق منتقل می شود ؟
✔️ راه اصلی انتقال این بیماری ها از طریق رابطه جنسی است اما می توانند از طریق سوزن مشترک و شیردهی نیز منتقل شوند که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |