تکامل چهره نگاری در نقاشی کودکان
نقاشی ، همانند خواب و رویا ، کودک خود را از ممنوعیت ها رها می کند و در حالتی نا خودآگاه درباره مسائل ، مشکلات ، دلهره ها و نگرانی هایش صحبت می کند . به همین دلیل ، اگر آموزش نقاشی را بر پایه تصحیح نقاشی قرار دهیم و در آن به کودکان از سنین پایین تمرین کپی و تقلید کردن از مدل را بیاموزیم دچار اشتباه شده ایم . در نقاشی کودک خطی که بر تصویر صورت برادر کشیده است و یا حذف بعضی افراد خانواده ، اهمیت دادن بیش از حد به بعضی از قسمت های بدن خود ، به کارگیری رنگی خاص ، از بین بردن و یا بیش از اندازه بزرگ جلوه دادن بعضی حوادث ، همگی نشانه معنی هستند و بزرگسالان با کمی شناخت و دقت می توانند آن را مشاهده و تعبیر کنند .
در این مقاله به بررسی تکامل چهره نگاری در نقاشی کودکان می پردازیم .
تکامل چهره نگاری در نقاشی کودکان
کودک ، در فاصله سه تا چهار سالگی ، سعی می کند تصویر یک شخص خاص یا اشخاص را بکشد این تصویر شامل عناصر مشخص و معین مانند یک دایره به جای سر ، و در اطراف آن چند خط به جای بازوها و پاها است . علت ساده بودن نقاشی در سن 3 تا 4 سالگی به علت عدم آشنایی کودک با فنون نیست ، بلکه این همان تصویری است که کودک از بدن در ذهن دارد . این تصویر دارای یک سر است که برای کودک مهم جلوه می کند چون سر موضع حس های شنوایی و بینایی است و این دو برقراری ارتباط با خارج را ممکن می کند و دیگر این که دارای بازوهایی است که امکان گرفتن و لمس کردن اشیا را در بر دارد و دارای پاهایی است که امکان جا به جا شدن را فراهم می کند کودک در سال های اول زندگیش هنگام کشیدن آدمک ، تن او را فراموش می کند زیرا به نظر او وظیفه و عمل بدن زیاد مهم نیست . محصول گرافیکی که بر اثر ادراک کودکان به این سن و سال در همه نقاط جهان به دست می آید موجودی است که در همه جا شکل واحدی دارد ، بعد از این مرحله است که به تدریج در داخل دایره دو چشم بزرگ نمایان می شود . این موجود دارای دو چشم می شود زیرا در صورت هیچ چیز مثل چشم ها کودک را جذب نمی کند . آن چه نوزاد را به خود جذب می کند و باعث تشخیص افراد آشنا و نا آشنا می شود نیز همین چشم ها هستند . در مرحله بعدی گوش ها را نیز می کشند که اغلب به اندازه اغراق آمیز بزرگ اند ، این آدمک به تدریج صاحب ابرو و مژه هم می شود . در 6 سالگی تصویری که کودک در ذهن خود از بدن خودش دارد کامل تر است و حداقل به 10 سال نیاز دارد البته گاهی هم هرگز موفق به انجام آن نمی شود .
بر طبق نظر گودیناف تفسیر کننده نقاشی آدمک ، اصولاً نقاشی آدمک بیانگر پختگی فکری کودکان است . بسیاری از دانشمندان برای آزمون هوش نقاشی کودک را ، با در نظر گرفتن تکامل آن از نظر بدن ، لباس و غیره بررسی می کنند . آزمایش های که در این زمینه انجام شده ، نشان می دهد که نتیجه کار به عوامل زیادی از قبیل انگیزه نقاشی ، ورزیدگی در کار گرافیک و تمرین و علاقه و توجه لحظه ای کودک بستگی دارد . مثلاً اگر کودکی بخواهد تصویر شخصی را نقاشی کند ، اگر از او خوشش آمده باشد و یا به او بی اعتنا باشد ، در جزئیات و اندازه نقاشی که از او می کشد تاثیر می گذارد . در هر حال اگر بتوان در نقاشی های کودک قاعده ای کلی برای شناخت پختگی او به دست آورد این است که می توان ، با بررسی چندین نقاشی او ، با در نظر گرفتن و ارزش دادن به هر یک از اعضا مختلف بدن که نقاشی کرده و پویایی و زنده بودن صورت و جزئیات آن درجه هوش و پختگی او متوجه شد .
سوالات متداول
1- تکامل چهره نگاری در نقاشی کودکان چگونه است؟
کودک در سال های اول زندگیش هنگام کشیدن آدمک ، تن او را فراموش می کند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
2- تکامل چهره نگاری در نقاشی سه و چهار سالگی چگونه است؟
کودک، در فاصله سه تا چهار سالگی، سعی می کند تصویر یک شخص خاص یا اشخاص را بکشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- نقاشی آدمک بیانگر چیست؟
بر طبق نظر گودیناف تفسیر کننده نقاشی آدمک ، اصولاً نقاشی آدمک بیانگر پختگی فکری کودکان است که در متن مقاله مطرح شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |