سطوح روان در نظریه یونگ
یونگ ، مانند فروید ، نظریه شخصیت خود را بر این فرض استوار کرد که ذهن یا روان هم سطح هشیار هم ناهشیار دارد . اما یونگ برخلاف نظر فروید معتقد بود که مهم ترین قسمت ناهشیار از تجربیات شخصی حاصل نمی شود ، بلکه از گذشته دور وجود انسان شکل می گیرد که آن را ناهشیار جمعی نامید . در نظریه یونگ ، هشیار و ناهشیار شخصی از اهمیت کمتری برخوردار است . به عبارت دیگر سطح های روان در نظریه یونگ شامل هشیار ، ناهشیار شخصی ، و ناهشیار جمعی است .
در این مقاله به بررسی سطوح روان در نظریه یونگ می پردازیم .
سطوح روان در نظریه یونگ
سطح های روان در نظریه یونگ شامل هشیار ، ناهشیار شخصی ، ناهشیار جمعی است :
- هشیار
- ناهشیار شخصی
- ناهشیار جمعی
در ادامه مقاله به صورت کامل تری در مورد ابعاد روان در نظریه یونگ می پردازیم .
هشیار
در نظریه شخصیت یونگ تصورات هشیار آن هایی هستند که خود درک می کند ، در حالی که عناصر ناهشیار با خود رابطه ای ندارند . مفهوم خود ( ایگو ) یونگ از خود فروید محدودتر است . یونگ خود را مرکز هشیاری می دانست نه محور شخصیت . خود ، شخصیت کامل نیست ، بلکه باید خود گسترده تری که مرکز شخصیت و عمدتاً ناهشیار است آن را کامل کند . خود ( ایگو ) در فردی که از لحاظ روانی سالم است ، نسبت به خود ناهشیار است ، مقام دوام دارد . بنابراین هشیاری در روانشناسی تحلیلی نقش نسبتا جزئی دارد ، و تاکید زیاد بر گسترش دادن روان هشیار فرد می تواند به عدم تعادل روانی منجر شود . البته افراد سالم با خودشان و دنیای بیرون تماس دارند ، اما آن ها به خودشان اجاره می دهند که خود ناهشیار را نیز تجربه کنند و از این رو به تفرد برسند .
ناهشیار شخصی
ناهشیار شخصی همه تجربیات سر کوب شده ، فراموش شده ، و آن هایی که به صورت نهفته درک می شوند در بر می گیرد . ناهشیار شخصی ، خاطرات و تکانه های کودکی ، رویدادهای فراموش شده ، و تجربه هایی را شامل می شود که زیر آستانه هشیاری درک می شوند . ناهشیار شخصی از تحربیات فرد تشکیل می شود و بنابراین برای هر کسی منحصر به فرد است . برخی از تصورات موجود در ناهشیار شخصی را می توان به راحتی به یاد آورد ، برخی به دشواری یادآوری می شوند و برخی دیگر ، در دسترس هشیاری قرار ندارند . مفهوم ناهشیار شخصی یونگ با نظر فروید درباره ناهشیار و نیمه هشیار آمیخته ، اندکی تفاوت دارد .
محتویات ناهشیار شخصی ، عقده نامیده می شود . عقده ، در هم آمیختگی عقاید مرتبطی است که حال و هوای هیجانی دارند . برای مثال ، تجربیات شخص در رابطه با عقده مادر ممکن است پیرامون جوهر هیجانی ای گروه بندی شده باشند که مادر فرد ، یا حتی کلمه " مادر " پاسخ هیجانی را تحریک کند ، که جلوی جریان آرام تفکر را بگیرد . عقده ها عمدتاً شخصی هستند ، اما می توانند تا اندازه ای از تجربه جمعی انسان حاصل شوند . در مثال ما ، عقده مادرانه نه تنها از رابطه شخصی فرد با مادر ، بلکه از تجربیات کل گونه انسان با مادر حاصل می شود . علاوه بر این ، عقده مادر تا اندازه ای از تصور هشیار فرد درباره مادر شکل می گیرد . بنابراین ، عقده ها می توانند تا اندازه ای هشیار باشند و امکان دارد از ناهشیار شخصی و جمعی ناشی شده باشند .
ناهشیار جمعی
برخلاف ناهشیار شخصی که از تجربیات فرد ناشی می شود ، ناهشیار جمعی در گذشته نیاکان کل گونه انسان ریشه دارد . این مفهوم بسیار بحث برانگیز و احتمالاً برجسته ترین مفهوم یونگ است . محتویات ناهشیار جمعی به ارث برده شده است و از یک نسل به نسل بعدی ، به صورت پتانسیل روانی منتقل شده اند . تجربیات نیاکان دور درباره مفاهیم همگانی مانند خدا ، مادر ، آب و غیره نسل به نسل منتقل شده اند ، به طوری که هر فرد در هر اقلیم و دوره ای ، تحت تاثیر تجربیات ابتدایی نیاکان بدوی شان قرار داشته اند .
در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ سطوح روان در نظریه یونگ چیست؟
✔️ سطح های روان در نظریه یونگ شامل هشیار، ناهشیار شخصی، ناهشیار جمعی است که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
2- ✔️ در نظریه شخصیت یونگ تصورات هشیار چیست؟
✔️ در نظریه شخصیت یونگ تصورات هشیار آن هایی هستند که خود درک می کند ، در حالی که عناصر ناهشیار با خود رابطه ای ندارند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
3- ✔️ ناهشیار جمعی چیست؟
✔️ برخلاف ناهشیار شخصی که از تجربیات فرد ناشی می شود ، ناهشیار جمعی در گذشته نیاکان کل گونه انسان ریشه دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |