اعتماد به نفس در کودکان
اعتماد به نفس داشتن یکی ار نیازهای اساسی برای داشتن سلامت روان و استقلال است و با داشتن اعتماد به نفس است که خود را مفید می دانیم و بیشتر تلاش می کنیم و با اعتماد به نفس است که ما احترام به خود را یاد می گیریم و این خود سرچشمه بخش بزرگی از تامین سلامت روان است . شما باید از همان ابتدای کودکی برای افزایش اعتماد به نفس کودکتان تلاش کنید و این شما هستید که اعتماد به نفس فرزندتان را می سازید و برای این کار باید راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان را بدانید . شما باید برای تربیت کودکتان وقت بگذارید و حس ارزشمندی و احترام را در او به وجود بیاورید تا پایه های اعتماد به نفس در او بنا شود . در ادامه این مقاله به بررسی اعتماد به نفس در کودکان می پردازیم .
راه افزایش اعتماد به نفس کودکان
توانایی های جدید کودکان در اواخر دو سالگی ( اعم از توانایی های کل حرکتی ) این امکان را به آنان می دهد تا بتوانند در انجام کارهایی مانند چیدن لباس ، جمع کردن اسباب بازی ها ، سفره انداختن و ... همکاری داشته باشند . اگر می خواهید اعتماد به نفس فرزندتان را تقویت کنید ، با ایجاد فرصت مختلف اما در حد توان ، بایستی این اجازه را به آنان دهید که توانایی های خود را به کار بگیرند ؛ به عنوان مثال کودک در دوسالگی می تواند لباس های خود را به اتاق برده و داخل کشو یا کمد بگذارد یا برای خود لباس بیاورد. اما اگر مادر مثلا به دلیل بهم خوردن لباس های داخل کشو ، خود این مسئولیت را بر عهده بگیرد به اعتماد به نفس کودک صدمه می زند .
علاوه بر فراهم کردن فرصت های مختلف برای به کارگیری توانایی ها ، توجه به این مهم ضرورت دارد که مسئولیت سپرده شده به کودک ، باید در حد توان او باشد تا بتواند آن کار را با موفقیت به انجام برساند ؛ به عنوان مثال مادر می تواند کودک را ترغیب کند تا در بردن وسایل سفره به او کمک کند . اما باید دقت کند وسایلی را که به او می دهد ، شکستنی یا قابل ریختن (مثل پارچ آب) نباشد ؛ به دلیل اینکه او باید حتما مسئولیت محول شده را با موفقیت انجام دهد تا به اعتماد به نفس دست یابد . اما اگر به دلیل بی دقتی و یا کم توجهی والدین ، مسئولیت های خارج از توان به کودک داده شود و او در این سن با شکست مواجه شود ، به اعتماد به نفس او لطمه وارد می شود ؛ مثلا اگر یک وسیله شکستنی به کودک داده شود و بعد از شکستن آن سرزنش شود ، شوق انجام کارهای بعدی از او گرفته می شود . در صورتی که با محول کردن کارهایی که کودک قادر به انجام آنهاست و تشویق او توسط والدین ، اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری او افزایش می یابد .
اعتماد به نفس کودک چگونه از بین می رود ؟
اعتماد به نفس کودک به طور کلی به دو حالت از بین می رود :
-
حالت اول زمانی است که از کودک کمتر از توانایی هایش انتظار داشته باشیم . کودکان در هر دوره سنی توانایی های رشدی جدیدی کسب می کنند که با به کارگیری آنها می توانند توانایی های جدیدی کسب کنند . زمانی که والدین به دلیل اضطراب یا نگرانی خود از کودک کمتر از حد توان او انتظار دارند این اضطراب و عدم اطمینان را به او نیز انتقال می دهند و این پیام را به کودک می دهند که " تو هنوز نمی تونی انجام بدی ، پس بذار من برات انجام بدم " . در این صورت کودک در به کار بردن توانایی های خود احساس تردید و اضطراب می کند . چون با خود فکر می کند که " حتما من نمی تونم که پدر و مادرم به من اجازه نمیدن این کار رو انجام بدم " . در صورتی که اگر والدین تلاش کودک را برای انجام کاری هر چند ساده مانند ایستادن و راه رفتن ، تشویق و حمایت کنند ، شوق به نمایش گذاشتن توانایی ها و انجام مستقل کارها را در او افزایش می دهند مثلا وقتی کودک علائم راه رفتن را از خود نشان می دهد ، مادر می گوید " آهان داری دستتو به دیوار می گیری بیا طرفم " در چنین مواقعی در صورتی که او زمین بخورد والدین با گفتن جملاتی مانند "چیزی نیست ، کسی که میخواد راه بره ، زمین هم میفته . پاشو عزیزم دوباره امتحان کن " او را در به کارگیری از توانایی هایش تشویق می کنند .
-
حالت دوم زمانی است که انتظار والدین بیش از توان کودک باشد که در این صورت نیز او را مضطرب و مردد می کند و نمی تواند توانایی اش را به درستی به کار ببندد . در چنین مواقعی مانند مثالی که در بالا زده شد (دادن شیء شکستی به کودک و سرزنش او هنگام شکستن آن) به اعتماد به نفس او لطمه وارد می شود .
بنابراین برای تقویت اعتماد به نفس در کودکان ، والدین باید شناخت صحیحی از توانایی های کودک در هر دوره سنی داشته باشند و انتظاراتی در حد توان از او داشته باشند تا او برای انجام تکالیف در مراحل بعد نیز ترغیب شود . و هم چنین زمانی که مسولیتی را به فرزندان خود می دهند و او انجام می دهد از او تشکر کنند .
سوالات متداول
1- ✔️ راه افزایش اعتماد به نفس کودکان چیست؟
✔️ شما باید از همان ابتدای کودکی برای افزایش اعتماد به نفس کودکتان تلاش کنید که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ اعتماد به نفس کودک چگونه از بین می رود؟
✔️ اعتماد به نفس کودک به طور کلی به دو حالت از بین می رود و والدین باید مراقب باشند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
3- ✔️ تقویت اعتماد به نفس در کودکان چگونه است؟
✔️ برای تقویت اعتماد به نفس در کودکان ، والدین باید شناخت صحیحی از توانایی های کودک در هر دوره سنی داشته باشند که در متن مقاله مطرح شده است.
» راه های بالا بردن اعتماد به نفس
» راه های افزایش عزت نفس کودک
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |