مسئولیت پذیری در کودکان پیش دبستانی
مسئولیت پذیری یکی از نیازهای آموزشی مهم کودکان در سنین پیش دبستانی است ، برخی از والدین در دوران تحصیل و نوجوانی شکایت دارند که که فرزندشان از انجام مسئولیت های خودش شانه خالی می کند و برای انجام امور شخصی مثل انجام تکالیف درسی ، مطالعه ، نظافت و مرتب کردن اتاق مسئولیتی بر عهده نمی گیرد و در اصل علت این مساله عدم توجه به رشد توانایی های کودک از همان سنین کودکی است و اگر والدین اشتیاق کودک را برای به کار گرفتن توانایی هایش در سنین کودکی از بین ببرند جبران آن در سنین بالاتر مشکل و حتی غیر ممکن می شود و به همین دلیل مهم است که والدین در طول رشد با توجه به توانایی های کودک تلاش کنند تا فرزندشان را مسئولیت پذیر بار بیاورند . در ادامه این مقاله به بیان راه های تقویت مسئولیت پذیری در کودکان پیش دبستانی می پردازیم .
تقویت مسئولیت پذیری در کودکان 3 تا 4 ساله
زمانی که مرز بین حقوق عمومی و خصوصی درذهن کودک شکل می گیرد کودک کم کم متوجه وظایف و مسولیت های خود می شود مثلا اینکه اگر کودک دوست دارد به جای بازی کردن در اتاق در هال بازی کند باید از مادر اجازه بگیرد و بعد بازی هم حتما وسایل خود را جمع کند ؛ البته زمانی که کودک هنوز کوچک است بهتر است که مادر از قبل به او این آگاهی را بدهد که مثلا یا یک ربع دیگر می خواهند غذا بخورند و کودک باید وسایلش را جمع کند و به مادر کمک کند .
زمانی که کودک به خانه می آید باید لباس ها و وسایل خود را در اتاقش بگذارد و نباید آنها را در هال و پذیرایی رها کند . البته این مسئولیت پذیری زمانی شکل می گیرد که والدین نیز الگوی مناسبی به نمایش بگذارند .
برای تقویت مسئولیت پذیری در کودکان بهتر است مسئولیت هایی که به کودک واگذار می شود متناسب با جنسیت او باشد مثلا وقتی پدر می خواهد ماشین را شوفاژ را تعمیر کند پسرش را با خود ببرد و در حین انجام کار نیز از او کمک بگیرد .
تشویق والدین در تقویت مسئولیت پذیری در کودکان نقش زیادی دارد مثلا وقتی پدر به خانه می اید و به مادر خسته نباشید می گوید اگر دخترش هم به مادر کمک کرده از او هم تشکر کند و بگوید " تو هم خسه نباشی ، امروز به مامان کمک کردی ؟ " و مادر هم کارهایی که دخترش انجام داده برای پدر بگوید .
افزایش مسئولیت پذیری در کودکان 4 تا 6 ساله
همرا با افزایش سن و توانایی های کودک مسئولیت های او نیز افزایش می یابد و او باید متوجه شود که افزایش سن فقط به معنای افزایش حقوق نیست بلکه باعث افزایش مسئولیت هم می شود و از جمله کارهایی که می تواند او را متوجه این تغییرات کند جدی گرفتن مناسبت هاست و والدین می توانند با گرفتن یک جشن کوچک او را متوجه این تغییرات بکنند .
مثلا وقتی بزرگ تر شده پول توجیبی اش را برای مثلا دو روز به او بدهید بخواهید برای دو روزش برنامه ریزی کند . افزایش استقلال و خودکفایی کودک در انجام امور شخصی مسولیت پذیری او را نیز افزایش خواهد داد وقتی کودک حس کند همراه با افزایش سن مستقل تر شده است اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده و در نتیجه احساس رضایت بیشتری خواهد داشت .
سوالات متداول
1- ✔️ تقویت مسئولیت پذیری در کودکان 3 تا 4 ساله چگونه است؟
✔️ برای تقویت مسئولیت پذیری در کودکان بهتر است مسئولیت هایی که به کودک واگذار می شود متناسب باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ افزایش مسئولیت پذیری در کودکان 4 تا 6 ساله چگونه است؟
✔️ همراه با افزایش سن و توانایی های کودک مسئولیت های او نیز افزایش می یابد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ تشویق والدین در تقویت مسئولیت پذیری کودک چه نقشی دارد؟
✔️ تشویق والدین در تقویت مسئولیت پذیری در کودکان نقش بسیار زیادی دارد که در متن مقاله به طور کامل شرح داده شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |