تفسیر رنگ ها در نقاشی
هر چند براساس تفسیر رنگ ها می توان به اطلاعات پر اهمیتی دست یافت اما امکان تفسیر نظامدار آن ها وجود ندارد و تنها با در نظر گرفتن مجموعه نقاشی ، با توجه به ترسیم متوالی و هم چنین سن و فرهنگ آزمودنی است که می توان به معنای واقعی رنگ ها دست یافت . به عنوان مثال ، غلبه رنگ در یک نقاشی را نمی توان فاجعه آمیز تلقی کرد ، اما اگر در یک ردیف نقاشی با چنین غلبه ای مواجه شویم باید گفت که مسئه ای مطرح است و توجه بیشتری را می طلبد . معنای رمزی رنگ ها توسط بسیاری از روانشناسان مورد بررسی قرارداده شده است و در حد خطوط کلی می توان گفت که رنگ های گرم نشانه برون گرایی و رنگ های سرد نشانه درون گرایی است . در این مقاله به بررسی تفسیر رنگ ها در نقاشی می پردازیم .
تحلیل رنگ ها در نقاشی
روانشناسان معتقدند غلبه رنگ های گرم ( قرمز ، پرتغالی ، صورتی ، زرد ) منعکس کننده گرایش به برونگری ، جستجوی تماس و مبادله است ، در حالی که به کار بستن رنگ های سرد ( آبی ، سبز ، خاکستری ، سیاه ) گرایش به درونگری ، فاصله جوئی یا کمروئی را نشان می دهد . فقدان رنگ در نقاشی ، نشانه خلاء عاطفی یا ناتوانی در برونریزی عواطف است . هم چنین باید نسبت بین سطح سفید و سطح رنگ آمیزی شده در نظر گرفته شود . چون در واقع ، بخشی از کاغذ که سفید گذاشته می شود به منزله فضای بدون سکونت خالی ، محسوب می شود . این فضا در عین حال که به منزله فضائی باز و دست نیافتنی است . نشانه نگفتنی ها ، سکونت و رویاپردازی نیز هست . بنابراین ، بر اساس روانشناسی رنگ ها ، گستردگی نواحی سفید نشان دهنده اهمیت زندگی درونی ، گرایش به خیال پردازی و یا مشکلات فرد در تسط بر واقعیت هستند اما باید سن آزمودنی در نظر گرفته شود و تفسیر با احتیاط همراه باشد .
برعکس ، هنگامی که تمامی نقاشی از رنگ پوشیده شده است و هیچ ناحیه سفیدی دیده نمی شود ، می توان فرض کرد که نقاش به صورت تمام تابع عوامل محیط و دارای واکنش بلافاصله و لحظه ای است . شدت و گسترده پر کردن صفحه با دوره های تحول نیز مرتبط است . پر کردن نظامدار صفحه کاغذ براساس ترسیم عناصری مانند باران ، برف یا لکه های مختلف می تواند دارای اثری اطمینان بخش باشد . بدین معنا که فرد کوشش می کند تا مجموعه فضا را با از بین بردن خلاء که شامل فقدان ، نیستی یا لایتناهی است ، در اختیار گیرد و احساس مهار کردن جهان را به دست آورد . افراط در به کار بستن این شیوه ، نشانه تنش یا اضطرابی است که باید بر اساس بررسی های گسترده تر به علت آن پی برده شود .
همخوانی عده ای از رنگ ها با یکدیگر نیز واجد معانی مشخصی است :
- قرمز و سیاه : خشونت و اضطراب
- زرد و قرمز ( یا نارنجی ) : اجتماعی خواهی
- قرمز و سبز : دو سو گرایی ، خشم
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |