تفسیر بالینی آزمون آدمک گودیناف
نقاشی در کودکان خیلی اهمیت دارد چون از طریق نقاشی می توان به خلق ، روحیه ، حالت احساسی و مشکلات روانی در کودک پی برد . در واقع نقاشی کودک یک پیام است ، آن چیزی را که کودک نمی تواند با کلمات بیان کند به ما انتقال می دهد بررسی نقاشی در کودکان اطلاعات بسیار ارزشمندی در اختیار والدین ، مربیان و روانشناسان قرار می دهد . در تفسیر بالینی آزمون آدمک گودیناف باید خاطر نشان شود که وجود همزمان تعداد نشانه ها از اهمیت خاصی برخوردار است که هرچند گاهی وجود یک نشانه از بین مجموعه نشانه ها می توان واجب آن چنان شدتی باشد که روانشناس را قانع کند تا برای آن وزن خاصی قائل شود ، اما همواره باید اکثر نشانه های یک مجموعه در نقاشی کودک وجود داشته باشد تا بتوان تشخیص دقیقی برای آن مطرح کرد . هر چند تشخیص بر اساس نشانه های مجزا هم ممکن است . در این مقاله به بررسی تفسیر بالینی آزمون آدمک گودیناف می پردازیم .
تحلیل بالینی آزمون آدمک گودیناف
عده ای از نشانه ها در نقاشی آدمک گوریناف که در تحلیل بالینی آزمون آدمک به کار می رود امکان دارد نشانه موارد زیر باشد :
- ترسیم آدمک و ویژگی های خلقی
- ترسیم آدمک و مراحل عاطفی
- جنبه های اختلالات روانی نقاشی آدمک
نشانه های مشخص کننده یک اختلال همواره به صورت همزمان مشاهده نمی شوند و ممکن است که چندین نشانه در نقاشی وجود داشته باشند تا بتوان ترسیم کننده را در مقوله مشخصی قرار داد .
ترسیم آدمک و ویژگی های خلقی
در ترسیم آدمک و برخی از ویژگی های خلقی می توان به هیجان پذیری - هیجان ناپذیری ، ملایمت – خشونت ، شادی – افسردگی و اضطراب ، حس نگری – بازداری ، صداقت – دروغگویی ، خود دوستداری ، نا پایداری روانی - حرکتی ، احساس رها شدگی ، احساس کهتری ، احساس گناهکاری ، تاخیر تحول عاطفی و واپس روی اشاره کرد . مثلاً در هیجان پذیری - هیجان ناپذیری در نقاشی آدمک ، چه آدمک بسیار کوچک باشد و چه بسیار بزرگ باشد مشکلات تماس اجتماعی و احساسات حقارت کم و بیش جبران شده را نشان می دهد . هم چنین خشونت و پرخاشگری در کودکان روی موضوع مورد توجه و شیوه خاص عمل فرد بر نقاشی تاثیر می گذارد و در نتیجه فرد هنگام نقاشی از خطوط زاویه دار ، پر رنگ و اغلب پر از تیزی می کشد . هم چنین جزئیات صورت آدمک مانند چشم دریده ، بینی با پره های باز ، لب های کلفت نشانه خشم و پرخاشگری هستند . برای متن کامل مقاله روی ترسیم آدمک و ویژگی های خلقی کلیک کنید .
ترسیم آدمک و مراحل عاطفی
در ترسیم آدمک و مراحل عاطفی مرحله دهانی ، مرحله مقعدی ، مرحله احلیلی و مرحله ادیپی – تناسلی بررسی می شود مثلاً نقاشی کودکانی که در مرحله دهانی هستند بسیار ابتدایی است و اغلب نقاشی را در یک سوم بالای صفحه می کشند . نقاشی کودکانی که در مرحله مقعدی هستند به دو صورت متضاد کشیده می شوند ، در مرحله مقعدی وقتی غلبه با برانگیختگی است ، کودک نقاشی را کثیف و خطوط را نااستوار و ضخیم می کشد بر عکس هنگامی که در مرحله مقعدی غلبه با بازداری است ، نقاشی ها بسیار تمیز و با دقتی وسواس آمیز کشیده می شوند . این کودکان از رنگ های ملایم ، آدمک های دلپذیر ، نقاشی های کوچک و واجد جزئیات استفاده می کنند . نقاشی های مرحله احلیلی معمولاً کودکانه و اغلب چوب کبریتی است . صورت آدمک واجد جزئیات کمی است اما گاهی خیلی چشم هایش را با ارزش می کشد . اعضای زبرین یکپارچه و فاقد دست هستند و اعضای زیرین بسیار کوچک و بدون پاها رسم می شوند و گردن خیلی طویل کشیده می شود . در مرحله ادیپی – تناسلی ، کنجکاوی جنسی در نقاشی مشخص می شود که شامل 4 مرحله از مرحله نخست ، تمایز نایافتگی که در آن آدمک کاملاً فاقد جنسیت است تا مرحله چهارم که ناهمجنس خواهی است که در آن کودک نقاشی های هر دو جنس را می کشد است . برای متن کامل مقاله روی ترسیم آدمک و مراحل عاطفی کلیک کنید .
جنبه های اختلالات روانی نقاشی آدمک
اختلالات روانی براساس وجود نابهنجاری هایی در نقاشی مشخص می شود مانند زمانی که رنگ کردن نامتناسب بخشی از آدمک یا تغییر شکل آن ، زمان فقدان عناصری که معمولاً باید ترسیم شوند ( فقدانی که هر اندازه آن عنصر پر اهمیت تر باشد و در پدید آیی نقاشی زودتر ظاهر گردد ، واجد وخامت بیشتری است ) و بالاخره گاهی علائم خاصی که به دلیل ندرت ( مثل ترسیم دندان ها ) یا جنبه عجیب و مضطرب کننده توجه را به خود جلب می کنند می توانند به منزله نشانه هایی از وجود اختلالات روانی باشد . هم چنین امتناع از ترسیم یا عدم تمایل به انجام آن ، کندی زیاد ، استفاده زیاد از مداد پاک کن ، انتقاد از خود ، آدمک خیلی کوچک و یا خیلی بزرگ ، ترسیم آدمک در خارج از مرکز صفحه ، انحراف محور آدمک ، ترسیم متوالی چند شخص ، پر کردن صفحه ، کشیدن بخشی از آدمک ، ناقص سازی آدمک ، کشیدن شخص از پشت سر ، حیات زدایی مانند آدم مصنوعی ، تقلیل آدمک به یک طرح کلی مانند آدمک خطی و یا ترسیم آن به صورت بسیار ابتدایی ، سیاه کردن ، سایه زدن ، خطوط موازی یا چهارخانه های تزئینی ، امتناع از رنگ آمیزی ، استفاده از رنگ ها یا رنگ آمیزی به صورت رنگین کمان ، در هم ریختگی و عدم اتصال عناصر آدمک ، عجیب و غریب بودن آدمک ، چشم های گرد درشت با یک نقطه در مرکز آن ، عدم تقارن قابل ملاحضه یا افراط در قرینه سازی در بررسی اختلالات روانی استفاده می شود . برای متن کامل مقاله روی جنبه های اختلالات روانی نقاشی آدمک کلیک کنید .
برای اطلاعات بیشتر در مورد مهارت های فرزند پروری در زندگی مانند اهمیت نقاشی در زندگی کودکان ، سن شروع نقاشی در کودکان ، نقاشی متناسب هر سن ، تفاوت نقاشی پسرها با دخترها و ... در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر در مورد مسائل مربوط به کودکان مانند سن شروع حرف زدن و راه رفتن ، نقاشی ، بازی ، دوستیابی ، انگشت مکیدن ، ناخن جویدن ، مسائل و مشکلات مدرسه مانند مشکلات ریاضی ، خواندن و نوشتن ، ترس از تنهایی ، ترس از تاریکی و ... سوال دارید و نیاز به راهنمایی دارید با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |