ویژگی های خلقی در نقاشی آدمک
کودکان به نقاشی علاقه زیادی دارند و چیزی را که می کشند بازتاب دنیای درونی آن ها است . یکی از چیزهایی که کودکان در نقاشی می کشند تصویر آدم است . کودک وقتی شکل آدم می کشد ، قبل از هر چیز شکل خود و یا درکی را که از بدن و تمایلاتش دارد بیان می کند . در کل نقاشی آدمک یک تست بسیار مهم برای ارزیابی ویژگی های خلقی ، عاطفی و اختلالات روانی است که توسط گودیناف ساخته شد . در این مقاله به بررسی ویژگی های خلقی در نقاشی آدمک می پردازیم .
ویژگی های خلقی در نقاشی آدمک
از مشخصات روحی در نقاشی آدمک می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- هیجان پذیری - هیجان ناپذیری
- ملایمت - خشونت
- شادی – افسردگی و اضطراب
- حس نگری – بازداری
- صداقت – دروغگویی
- خود دوستداری
- ناپایداری روانی - حرکتی
- احساس رها شدگی
- احساس حقارت
- احساس گناهکاری
- تاخیر تحول عاطفی و واپس روی
هیجان پذیری - هیجان ناپذیری
هیجان پذیری در کودک را می توان از راه خطوط کمرنگ ، مردد ، از سر گرفته شده و گاهی لرزان شناسایی کرد ، وقتی کودک نقاشی می کشد اما از آن ناراضی است از مداد پاکن استفاده می کند . دائما کار خود را از سر می گیرد ، برخی از خطوط را پرنگ می کند و برخی دیگر را خط می زند و ... .
هم چنین کودکانی که هیجان پذیر هستند گاهی آدمک را در حاشیه صفحه کاغذ می کشند . برعکس نقاشی کودکان آرام و هیجان ناپذیر ، دارای خطوط منظم و استوار است و لرزش در آن دیده نمی شود . هم چنین در کودکان هیجان ناپذیر نقاشی آدمک در مرکز صفحه کشیده می شود ، نسبتاً بهنجار است و نقاشی رنگ آمیزی متعادلی دارد .
ملایمت - خشونت
کودکی که ملایم است معمولاً از خطوط منحنی استفاده می کند و کودک بیشتر از رنگ های ملایم و شاد به ویژه آبی و نارنجی استفاده می کند زمانی که کودک در نقاشی آدمک نسبتاً کوچک می کشد نشانه تواضع او است و هنگامی که کودک در نقاشی خیلی عوامل پیرامونی یا اطراف را می کشد نشانه علاقه او نسبت به دیگران یا وابستگی به دیگران است . در کل افزایش این علامت ها ، نرمش و انعطاف پذیری زیاد کودک را نشان می دهد و کودکی که خیلی خشونت دارد معمولاً از خطوط زاویه دار ، پر رنگ و اغلب پر از تیزی می کشد . گاهی کودکان هنگام نقاشی آدمک را همراه با سلاح می کشند و در نقاشی حرکتی تهدید کننده و یا حرکتی که می تواند خطرناک باشد در او مشاهده می شود . گاهی نیز کودک آدمک را درون حلقه یا حصاری ترسیم می کند ، نکته ای که نشانه کوشش کودک در سرکوب کردن پرخاشگری است . بر اساس روانشناسی رنگ ها ، کودکانی که در نقاشی از رنگ های زننده و تند مانند رنگ قرمز همراه با رنگ سبز استفاده می کنند خشم و پرخاشگری بیشتری نشان می دهند هم چنین ترکیب این رنگ ها با رنگ سیاه نشانه احساس گناهکاری همراه با میل به آزارگری است .
شادی – افسردگی و اضطراب
کودکی که شاد است با ریتم خوبی کار می کند و از رنگ های متعدد ، زنده و شاد استفاده می کند . کودکی که افسردگی دارد معمولاً خطوط را مبهم می کشد و اغلب به سوی پایین جهت دارند و کودکی که اضطراب دارد به کندی نقاشی می کشد و از مداد پاکن زیاد استفاده می کند . برای متن کامل مقاله روی ویژگی شادی– افسردگی و اضطراب در نقاشی کودکان کلیک کنید .
حس نگری – بازداری
هنگام نقاشی ، کودکان حسی نگر معمولاً فشار بر کاغذ زیاد اما توام با نوساناتی است . هم چنین نقاشی این کودکان نوعی حساسیت نسبت به شکل ها ، رنگ ها و تزئینات را نشان می دهد . کودکان حسی نگر معمولاً آدمک آن ها بزرگ ، چاق و با صورتی نسبتاً پهن است که قاعده ای گسترده دارد و بر نقاشی اعضای حسی مانند چشم ها ، دهان ، بینی ، گوش ها و دست ها نیز تاکید می کنند . خطوط ترسیم شده توسط کودکان دچار بازداری ، سست ، مردد ، نخ مانند و منقطع است و رنگ هایی که این کودکان استفاده می کنند سرد ، غمگین و کمرنگ هستند . هم چنین نقاشی های کودکان بازداری کوچک ، ابتدایی ، و یا در حد جزئیات وسواس آمیز است ، و بازوها به تنه چسبیده اند و آدمک بی حرکت و بدون انعطاف است .
صداقت – دروغگویی
کودکی که صداقت دارد معمولاً وقتی نقاشی می کشد دوباره به چیزی که کشیده بر نمی گردد و اصلاح نمی کند و از رنگ های صریح و روشن استفاده می کند . در حالی که کودکی که عدم صداقت دارد یا دروغگویی می کند از رنگ ها به ویژه رنگ سیاه خیلی استفاده می کند و خیلی از پاک کن استفاده می کند . گاهی کودک ، آدمک را در شنلی می پوشاند یا آن که چشم هایش را زیر موها پنهان می کند و اغلب او را از نیمرخ و یا حتی از پشت سر می کشد . در اغلب مواقع آدمک چشم هایش خالی و دهانش پنهان است .
خود دوستداری
کودکانی که از خودشان رضایت و خشنودی دارند در واقع خود دوستداری دارند هم چنین علاقه به بدن ، لباس ، و جواهرات دارند . در این کودکان سر با ابعاد بزرگ نقاشی می شود و خطوط چهره به ویژه چشم ها واجد جزئیات هستند ، برعکس ساق ها خوب نقاشی نمی شوند به ویژه اگر آدمک همجنس با آزمودنی نباشد . دو نوع خود دوستداری در کودکان وجود دارد : خود دوستداری پوشاکی ( از نوع برون گرا ) که در آن فرد مجذوب خویشتن است و دیگری زمانی است که کودک بیش از حد خود را دوست دارد معمولاً در نقاشی آدمک برهنه می کشد .
ناپایداری روانی - حرکتی
کودکانی که ناپایداری روانی – حرکتی دارند آدمک را در مدت زمان کوتاهی نقاشی می کشند . هم چنین خط خطی کردن نشان می دهد که کودک سطح رشد یافتگی ضعیفی دارد . هم چنین بی مهارتی حرکتی کودکان در نقاشی بر اساس خطوط ناقرینه ، غیر ماهرانه و رنگ آمیزی نامنظم مشخص می شود . کودکانی که ناپایداری روانی - حرکتی دارند خیلی کم آدمک کامل می کشند . انگار آدمک به پایین و بالا می جهد و این حرکات او بر شکل های اطراف نیز اثر می گذارد مانند درختان متحرک و ناآرام ، دود چرخان ، نقاشی راه های متعدد و ... .
احساس رها شدگی
نقاشی کودکی که احساس رها شدگی دارد کوچک و کودکانه است و ناایمنی او براساس نااستواری ، نامساوی بودن ، ترسیم نشدن و یا بدون اتکا ء بودن پاهای آدمک مشخص می شود . در این کودکان طرح بدنی به خوبی کشیده نمی شود . هنگامی که کودک هنوز از اطرافیانش کمک می خواهد بر نقاشی خطوط چهره تا حدی تاکید می کند و بازوها را به صورت افقی یا متمایل به سوی بالا می کشد .
احساس حقارت
کودکانی که احساس حقارت می کنند معمولاً نقاشی را کم رنگ یا پررنگ می کشند و در نقاشی لرزش دارند هم چنین تکرار و پاک کردن خطوط ، نشانه هایی از فقدان اعتماد به نفس و احساس حقارت هستند . هم چنین در این کودکان نقاشی یک کلاه تزئین شده ، می تواند نشان دهنده گرایش کودک به ارزش اجتماعی باشد . هم چنین در کودکانی که احساس حقارت دارد تقریباً همیشه نشانه های اضطراب و اغلب نشانه های گناهکاری دیده می شود .
احساس گناهکاری
اغلب احساس گناهکاری با پرخاشگری یا مسائل جنسی همراه است . بنابراین هنگامی که با چنین احساسی روبه رو هستیم علائمی بر وجود پرخاشگری یا مسائل جنسی در نقاشی دیده می شوند : 1- سایه ها : سیاه کردن ، استفاده از رنگ های تیره و نقاشی در ناحیه پایین صفحه ، نشانه احساس گناهکاری است . کودکانی که پرخاشگری ، دزدی و یا استمناء می کنند اغلب دست ها و حتی بازوهای آدمک را قطع می کشند .
تاخیر تحول عاطفی و واپس روی
تاخیر تحول عاطفی کودک براساس نمرات پایین در مقیاس رشد یافتگی و از طریق برخی از علائم مانند نقاشی غیر ماهرانه ، کند و تردید آمیز مشخص می شود . هم چنین این کودکان بدون در نظر گرفتن نسبت ها در نقاشی ، سر را نامتناسب و بسیار بزرگ می کشند و در نقاشی تمام رخ و نیم رخ آن ها بهم ریختگی دیده می شود . در کودکانی که تاخیر تحول عاطفی و واپس روی دارند معمولاً در نقاشی جنسیت آدمک مشخص نیست و نقاشی شفافیت دارد ( شفافیت یعنی مثلاً دیده شدن بدن از زیر لباس یا سر از زیر موها یا کلاه که نشان دهنده فکری کودکانه و ابتدایی است ) .
برای اطلاعات بیشتر در مورد مهارت های فرزند پروری در زندگی مانند اهمیت نقاشی در زندگی کودکان ، سن شروع نقاشی در کودکان ، نقاشی متناسب هر سن ، تفاوت نقاشی پسرها با دخترها و ... در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر در مورد مسائل مربوط به کودکان مانند سن شروع حرف زدن و راه رفتن ، نقاشی ، بازی ، دوستیابی ، انگشت مکیدن ، ناخن جویدن ، مسائل و مشکلات مدرسه مانند مشکلات ریاضی ، خواندن و نوشتن ، ترس از تنهایی ، ترس از تاریکی و ... سوال دارید و نیاز به راهنمایی دارید با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
» جنبه های تحلیلی نقاشی آدمک
» ویژگی شادی ، افسردگی و اضطراب در نقاشی کودکان
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |