تاثیر ازدواج بر سلامت معنوی
با پیچیده شدن زندگی امروزی ، سلامت ابعاد گسترده تری پیدا کرده است . سوالی که در چند سال گذشته ، ذهن متخصصان پزشکی را به خود مشغول کرده ، این است که آیا ما مجازیم واژه سلامت را در ابعادی غیر از ابعاد جسمی و روانی آن به کار بریم؟ به عبارت دیگر ، آیا می توان سلامت را در ابعادی به کار برد که در حوزه پزشکی نیست؟ پاسخ به این پرسش ، مسیر سلامت را روشن تر می کند . اما هرچه باشد ، امروزه سلامت به جنبه های گوناگون زندگی ربط پیدا کرده است و مربوط می شود . این امر البته می تواند نگاه انسان به خود را کامل تر کند . به عبارت دیگر ، تفاوت است میان کسی که از جسمش کمک می گیرد تا روانش را تقویت کند با کسی که جسمی سالم دارد اما افسردگی دارد . در تقسیم بندی سلامت ، سلامت به ابعاد جسمی ، روانی ، عقلی ، معنوی و اجتماعی تقسیم می شود مثلاً شخصی که تصمیم می گیرد وزن کم کند ( سلامت جسمی ) ، ممکن است افسردگی اش را کم کند ( سلامت روانی ) و البته عزت نفس بیشتری پیدا خواهد کرد ( سلامت معنوی ) . این شخص تحرک بیشتر و در نتیجه حضور اجتماعی بیش تر و فرصت تفریح گروهی بیشتری نیز خواهد داشت ( سلامت اجتماعی ). شکی نیست که قدرت تصمیم گیری و تفکر انتقادی و قضاوت شایسته با سلامت جسمی ، روانی ، اجتماعی و معنوی افراد ارتباط دارد و عقل سالم در بدن سالم است . ارتباط ابعاد سلامت در این مثال مشخص است . در این مقاله به بررسی تاثیر ازدواج بر سلامت معنوی می پردازیم .
تعریف سلامت معنوی
یکی از ابعاد سلامت ، سلامت معنوی است سلامت معنوی یعنی حضور معنای زندگی و پویایی و ارتقای مدام آن است . این که چرخ زندگی در گرو معنای آن بچرخد و موجب تعالی آن شود ، امر مهمی است که در مباحث معنای زندگی سال ها است که راجع به آن بحث می شود . در مورد نقش ازدواج بر سلامت معنوی قضاوت های کلی و تعمیم یافته در این خصوص موجه نیست . مثلاً نتیجه ای که هرکس ازدواج نکرده پس سلامت معنوی ندارد یا برعکس ، نتیجهای معتبر نیست .
تاثیر ازدواج بر سلامت معنوی
در مورد اثر ازدواج بر سلامت معنوی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- اول ، در نظر گرفتن " دیگری "
- دوم ، گریز از اجاره نشینی عاطفی
- سوم ، ارضای میل بخشیدن
در ادامه مقاله به صورت کامل تری در مورد اثر ازدواج بر سلامت معنوی می پردازیم .
اول ، در نظر گرفتن
بخش مهمی از تصویری که ما از خودمان داریم ، نتیجه نگاه دیگران به ما است . " دیگران " گاه رهگذرانی در زندگی ما هستند که تصاویری گذرا و ناپایدار به ما می دهند و گاه نزدیکانی هستند که حضور مستمر دارند و تصویری مستمر به ما می بخشند . این نوع از " دیگران " معمولاً تصاویری دقیق تر به ما می دهند و از این جهت ما را به آنچه هستیم ، نزدیک تر می کنند . البته می توان بحث کرد که حضور مدام و مستمر دیگری می تواند صرافت طبع ما را مخدوش کند و فرصت تحول را از ما بگیرد اما به نظر می رسد اهمیت مثبت نگاه مستمر " دیگری " بیشتر از معایب آن است . ازدواج تجسم نگاه مستمر و مدام " دیگری " در ساعت های مختلف زندگی است و از این رو می تواند ما را به خودمان نزدیک تر کند .
دوم ، گریز از اجاره نشینی عاطفی
دو نوع نگاه به احساسات آدمی وجود دارد ، به عبارت دیگر ، دو جور دیگر می توان احساسات و عواطف را خرج کرد . نگاه اول را رویکرد سرمایه گذارانه می گویند . در این رویکرد ، شما ولخرجی عاطفی نمی کنید ؛ بلکه احساستان را در حوزه خصوصی پس انداز می کنید تا وقتش که رسید ، بهره ای به ازای یک عمر ببرید . شبیه کسی که ولخرجی نمی کند تا بتواند خانه ای بخرد و تا پایان عمر از اجاره نشینی نجات پیدا کند .
کسی که اجاره نشینی می کند ، حتی اگر سالیان مدام در خانه ای مستقر باشد ، همیشه ترس دارد که روزی به هر دلیل وقت آن می رسد که خانه اش را به جای دیگر بکشاند و خانه به دوش شود . مستاجران هرگز مجال این را پیدا نمی کنند که خانه صاحبخانه را به میل خود بچینند و بازسازی کنند . اجاره نشینی عاطفی عوارضی به مراتب بدتر از این دارد . هر بار که رابطه ای تمام می شود ، فرد خاطرات زخم خورده اش را بر کولش می گذارد و می رود . اما تکه ای از وجود عاطفی او هم کنده می شود که البته به این راحتی ها ترمیم و جایگزین نمی شود . در فرهنگ ما گاهی جدایی با سوز و زخم همراه است که این امر ، ماجرا را بدتر می کند . نگاه دیگر را می توان رویکرد پول خردی نامید . برخی عواطفشان را به سرعت خرج می کنند و سرمایه گذاری عاطفی برایشان مهم نیست . استفاده بدون برنامه از این آموزه عمیق عرفانی که می گوید " لحظه دریاب " ، پشتوانه ای می شود برای آن که گنجینه احساسشان را به پول خرد تبدیل کنند و هر جا که می نشیند ، بخشی از آن خرج کنند . تنوع طلبی عاطفی بیش از آن که لذت بخش باشد ، باعث آسیب به عمیقترین احساسات افراد می شود و باعث می شود هرگز فرصت ابراز احساسات را نداشته باشد . ولخرجی عاطفی در گذر عمر ، آدمی را چنان فقیر می کند که دیگر نمی تواند کسی را دوست داشته باشد . به عبارت دیگر ، عواطف ما در حوزه شخصی و خصوصی مانند سرمایه ای هستند که اگر بدون ملاحضه خرجشان کنیم ، ما را به فقر عاطفی می کشانند . بیشتر کسانی که فکر می کنند افرادی که ولخرجی های عاطفی کرده اند بیان می کنند علاقه ، عشق و محبت در بین افراد مفاهیم دروغینی هستند .
سوم ، ارضای میل بخشیدن
یکی از ویژگی های سرشت انسانی که در افراد مشترک است ، میل به بخشیدن و عطا کردن است . سرشت انسانی یا همان فطرت رویکرد سه جزیی نفس که از فیثاغورس شروع می شود و نزد افلاطون مفهوم پردازی می شود ، خیر طلبی همواره جزو مهمی از نفس فرض می شود که باعث رشد اخلاق می شود . ازدواج و به دنبال آن فرزند آوری زمینه مناسب و مهمی برای تحقق میل سرشتی و ذاتی ارضای میل بخشیدن در انسان است . ما با ازدواج فرصت پیدا می کنیم تا میل بخشیدنمان را ارضا کنیم . معنای زندگی در بخشش مدام حاصل می شود ، این رویکردی است که نقش سلامت معنوی بر ازدواج را در غالب سرشت انسانی نشان می دهد .
در صورت علاقه مندی به این مقاله می توانید باقی مقالات را در سایت هیوا مشاهده کنید و کانال تلگرام ما را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ تاثیر ازدواج بر سلامت معنوی چیست؟
✔️ در مورد اثر ازدواج بر سلامت معنوی می توان به سه مورد اشاره کرد که در متن مقاله به طور کامل مطرح شده است.
2- ✔️ در نظر گرفتن دیگری در ازدواج چه تاثیری دارد؟
✔️ بخش مهمی از تصویری که ما از خودمان داریم ، نتیجه نگاه دیگران به ما است که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ بخشیدن چه تاثیری در ازدواج دارد؟
✔️ یکی از ویژگی های سرشت انسانی که در افراد مشترک است ، میل به بخشیدن و عطا کردن است که در متن مقاله شرح داده شده است.
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |