مهارت تاب آوری
تا به حال این سؤال به ذهنتان رسیده است که چرا برخی افراد در برخورد با عوامل استرس زا انعطاف پذیری خاصی دارند و خم به ابرو نمی آورند ولی بعضی دیگر برای مقابله با چنین عواملی مشکل دارند؟ پاسخ این سوال این است که گروه اول " سرسختی و تاب آوری روانی " دارند . تمام افراد در زندگی خود مشکلات مختلفی دارند ، مشکلاتی مثل بیماری ، مراقبت از عزیزان ، مشکلات مالی و کاری و ... که تنها خودشان باید با آن ها تا مدت ها دست و پنجه نرم کنند . به راستی چگونه می توان با وجود این مشکلات ، زندگی را با انرژی و بدون ناامیدی و افسردگی سپری کرد؟ در واقع این قدرت از درون خود ما سرچشمه می گیرد و می توان آن را آموخت . به عبارت دیگر با یادگیری تغییر سبک های تفکر و روش برخورد با موقعیت های دشوار و تقویت بعضی مهارت ها می توان از خود ، فردی مقاوم ساخت ، فردی که شرایط دشوار زندگی اش را مدیریت کرده و به عبارتی در مقابل آن ها تاب می آورد ، به گونه ای که یک مشکل ، تمام زندگی اش را تحت تاثیر قرار نمی دهد . در این مقاله به بررسی مهارت تاب آوری می پردازیم .
فواید آموزش سرسختی و تاب آوری روانی
تحقیقات جدید ، نشان می دهد بین سرسختی یا تاب اوری ، بیماری و طول عمر رابطه وجود دارد به این معنی که افراد تاب آور کمتر بیمار می شوند و طول عمر بیشتری دارند . در زیر برخی از فواید آموزش سرسختی و تاب آوری روانی بیان می شود .
* آموزش سرسختی و تاب آوری روانی باعث رشد و پرورش ویژگی های فردی ، روانی و شخصیتی از قبیل سازگاری ، انعطاف پذیری و تاب آوری در افراد می شود .
* شناخت و پرورش مهارت ها و توجه به استعدادهای چندگانه از فواید تاب آوری است .
* شناخت این مساله که استرس یک بخش طبیعی از زندگی است .
* درک این مساله که همه انسان ها در زندگی روزمره استرس را تجربه می کنند ، اما واکنش هر یک از آن ها در مقابل این موقعیت ها متفاوت خواهد بود .
* کسب توانایی در این حوزه که شیوه های تفکر منفی را به وسیله روش های تفکر مثبت جایگزین کنیم .
* کسب مهارت در جهت مدیریت هیجان ها و در نتیجه کنترل علائم جسمانی استرس از مشخصه های اصلی تاب اوری است .
آیا می توان تاب آوری را آموخت؟
اصطلاح تاب آوری در مورد افرادی به کار برده می شود که در برابر فشار روانی مقاوم تر هستند و نسبت به افراد دیگر ، کمتر مستعد بیماری هستند . افرادی که دارای این ویژگی هستند ، معمولاً بر زندگی خود کنترل بیشتری احساس می کنند ، نسبت به آن چه انجام می دهند تعلق خاطر بیشتری دارند ، و در قبال عقاید و تغییرات جدید پذیرا هستند . تاب آوری در هر سن و در هر سطحی رخ می دهد و سازه ای شناختی و قابل آموزش است . یعنی تاب آوری پدیده ای ذاتی نیست . بلکه از طریق تمرین ، آموزش ، یادگیری و تجربه حاصل می شود . پس اگر فکر می کنید تاب آوری کمی دارید ، می توانید آن را تقویت کنید و مهارت های خود را برای تاب آور شدن پرورش دهید .
ویژگی هایی افراد تاب آور
تاب آوری ظرفیتی برای مقاومت در برابر استرس و فاجعه است . روانشناسان همیشه سعی کرده اند که این قابلیت انسان را برای سازگاری و غلبه بر خطر ، سختی ها اضطراب افزایش دهند . از ویژگی هایی افراد تاب آور می توان به موارد زیر اشاره کرد :
* احساس ارزشمندی : این افراد خود را به عنوان فردی ارزشمند قبول دارند و نقاط مثبت خود را شناخته و آن را بیشتر تقویت می کنند همچنین نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و این ضعفها را پنهان نمی کنند بلکه آن ها را پذیرفته و سعی می کنند با واقع بینی آن ها را برطرف کنند .
* مهارت حل مسئله : این افراد وقتی با یک مسئله یا موقعیت سخت رو به رو شوند ، می توانند به بهترین شکل ، بهترین و مناسب ترین راه حل را پیدا کنند و مسئله یا موقعیت را مدیریت کنند ، در واقع مهارت حل مسئله دارند .
* مهارت های اجتماعی : افراد تاب آور مهارت های ارتباطی با دیگران را خیلی خوب آموخته اند . آن ها می توانند در شرایط سخت هم شوخ طبعی خودشان را حفظ کنند ، با دیگران صمیمی شوند و در مواقع استرس یا اضطراب از حمایت اجتماعی دیگران بهره ببرند .
* خوش بینی : اعتقاد راسخ به این که آینده می تواند بهتر باشد ، از ویژگی های افراد تاب آور است . این افراد باور دارند که می توانند زندگی و آینده خود را کنترل کنند ، و موانع احتمالی نمی تواند آن ها را متوقف سازد .
* همدلی : افراد تاب آور توانایی برقراری رابطه ای همراه با درک و احترام متقابل با دیگران یا همدلی را دارند .
افراد تاب آور چگونه رفتار می کنند؟
ممکن است بپرسید در تاب آوری فرد دقیقا چه کاری انجام می دهد ، فرد تاب آور به جای اینکه ذهن خود را بر مشکل متمرکز کند بیشتر بر توانایی های خود برای رفع مشکل تمرکز می کند و حتی تلاش می کند از این موقعیت به عنوان یک فرصت استفاده کند . در ادامه برخی از رفتارهای افراد تاب اور بیان می شود :
* افراد تاب آور دارای منبع کنترل درونی هستند . آن ها ، خود را مسئول شرایط خویش می دانند و برای هر مشکل ، شکست عشقی و مسئله ، منابع بیرونی را سرزنش نمی کنند . آن ها سهم خود را در امور زندگی ، همراه با مسئولیت ، پذیرفته اند و بر این باورند که هر عملی که انجام می دهند بر زندگیشان بازتاب می یابد . البته واضح است که برخی عوامل مانند بلایای طبیعی از کنترل ما خارج هستند . این افراد ، در ضمن تشخیص علت مسائل ، قادرند با پیدا کردن راه حل مؤثر بر موقعیت و آینده خود تأثیر مثبت بگذارند .
* افراد تاب اور از مهارت های حل مسئله برخوردارند . آن ها قادر هستند از مهارت حل مسئله در برخورد با مشکلات خود به نحو احسن افراد تاب آور می دانند که زندگی پر از فراز و نشیب است و می پذیرند که موانع ، بخشی از زندگی هر انسان است آن ها می دانند که بشر ، نمی تواند از بسیاری از مشکلات اجتناب کند ، ولی می تواند در برابر آن ها باز و منعطف باشد .
* آن ها ارتباطات محکم اجتماعی دارند . افراد تاب آور به خاطر روابط زیادی که با دیگران دارند هنگامی که با مشکل مواجه می شوند راجع به این مشکلات با دیگران صحبت می کنند و برای مشکل شان چاره جویی می کنند .
* افراد تاب آور خود را قربانی و ناتوان تصور نمی کنند ؛ وقتی با یک استرس روانی مواجه می شوند ، همواره خود را فردی نجات یافته تصور می کنند و معتقدند که می توانند بر شرایط پیروز شوند و نیز قادرند متناسب با موقعیت ، درخواست کمک کنند .
برای اطلاعات بیشتر در مورد دیگر مهارت های زندگی مانند کنترل خشم ، مدیریت استرس ، سازگاری با غم ، تنهایی و شکست عاطفی ، مشکلات زناشویی ، نحوه ارتباط با دیگران ، نحوه تصمیم گیری ، نحوه تفکر ، و همدلی با دیگران در کانال تلگرام مهارت های زندگی متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر در مورد مسائل مربوط به کودکان مانند سن شروع حرف زدن و راه رفتن ، نقاشی ، بازی ، دوستیابی ، انگشت مکیدن ، ناخن جویدن ، مسائل و مشکلات مدرسه مانند مشکلات ریاضی ، خواندن و نوشتن ، ترس از تنهایی ، ترس از تاریکی ، مسائل مربوط به بزرگسالی مانند ازدواج ، طلاق ، بیوگی ، تنهایی ، اعتیاد ، درمان شکست عاطفی ، و ... سوال دارید و نیاز به راهنمایی دارید با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |