نحوه برخورد با افراد خودشیفته
افراد خودشیفته می توانند برای ما به شدت ناکام کننده باشند . به احتمال زیاد هر کسی در زندگی اش با این گونه افراد روبرو شده است ، فردی که به شدت مجذوب خودش است ، پرتوقع بوده و جایی برای افراد دیگر نمی گذارد . اختلال شخصیت خودشیفته شامل الگویی از خودمحوری ، تفکر و رفتار متکبرانه ، همدلی نداشتن ، عدم توجه به نیازهای دیگران و نیاز شدید به تحسین شدن توسط دیگران است .
در عین حال ، چیزی در افراد خود شیفته هست که ما را به سمت آن ها می کشاند که به احتمال زیاد جذاب بودن و اعتماد به نفس بالای آن ها در نگاه اول است . اما لازم است بدانید با گذشت زمان ، فرد خودشیفته به شدت کنترل گر می شود و همیشه شما کسی هستید که تمایلات و خواسته های خود را زیر پا می گذارید .
با این حال اگرچه زندگی با این افراد ، بسیار دشوار خواهد بود . گاهی اوقات افراد به دلایل مالی ، تعهد یا عشق می خواهند به رابطه خود با فرد خود شیفته ادامه دهند . در ادامه با راهکارهای مفید برای ماندن در رابطه با یک فرد خودشیفته آشنا خواهید شد .
چگونه با یک فرد خودشیفته زندگی کنیم؟
اگر تصمیم به زندگی با فرد خودشیفته گرفته اید و آماده آسیب پذیری عاطفی در برابر او هستید لازم است یک سری مهارت های انطباق و چگونگی ارتباط با او را یاد بگیرید تا بتوانید از سلامت روانی و عاطفی خود مراقبت کنید .
فریب نخورید.
خودشیفته ها می توانند به شدت مجذوب کننده و فریبنده باشند . آن ها مهارت بسیار زیادی در ایجاد تصویری خارق العاده و جذاب از خود دارند و ما مجذوب ظاهر با اعتماد نفس و رویایی آن ها می شویم ، به راحتی در دام آن ها گرفتار می شویم و فکر می کنیم آن ها ما را به آرزوی مهمتر و سرزنده تر بودن خواهند رساند . اما این فکر فقط یک خیال پردازی است و به شدت برایمان زیانبار است .
نیازهای شما برآورده و یا حتی تشخیص داده نمی شود . به یاد داشته باشید که خودشیفته ها به دنبال شریک زندگی نیستند. آن ها به دنبال تحسین شدن هستند. تنها ارزش شما برای یک فرد خودخواه این است که فقط بگویید چقدر او فوق العاده است و به این ترتیب از خودپرستی سیری ناپذیر او حمایت کنید . در رابطه با یک فرد خودشیفته، خواسته ها و احساسات شما به حساب نمی آیند .
به روشی که خودشیفته با دیگران ارتباط برقرار می کند نگاه کنید . اگر او به دیگران دروغ می گوید ، به آن ها آسیب می رساند و بی احترامی می کند در نهایت با شما نیز همین رفتارها را خواهد داشت. فریب نخورید و فکر نکنید رفتار او با شما متفاوت خواهد بود .
عینک خوش بینی افراطی را بردارید . خیلی مهم است که فرد خودبین را واقعاً همانطور که هست ببینید نه آنطور که دوست دارید باشد . بدرفتاری های او را توجیه نکنید و آسیب هایی که به شما می رساند را کوچک نشان ندهید . انکار ، مسئله ای را حل نمی کند . حقیقت این است که خودشیفته ها نسبت به تغییر بسیار مقاوم هستند و سؤالی که لازم است از خودتان بپرسید این است که آیا می توانید تا ابد اینگونه زندگی کنید ؟
بر رویاهای خود متمرکز شوید. به جای اینکه در توهمات فرد خود شیفته گم شوید بر چیزهایی که خودتان می خواهید تمرکز کنید . می خواهید چه چیزی را در زندگی تان تغییر دهید ؟ دوست دارید چه استعدادهایی را در خودتان پرورش دهید ؟ برای اینکه به واقعیتی رضایت بخش برسید چه خیال پردازی هایی را باید کنار بگذارید ؟ پاسخ به این سؤالات به شما کمک می کند که در زندگی به خواسته های خود توجه کنید .
مرزهای سالم تعریف کنید .
اساس رابطه سالم احترام و توجه متقابل است . اما خودشیفته ها قادر به بده و بستان اصیل در روابط نیستند . آن ها واقعاً نمی توانند شما را ببینند و به حرف های شما گوش دهند. آن ها شما را به عنوان کسی خارج از محدوده ی نیازهای خود به رسمیت نمی شناسند . به همین دلیل ، خودشیفته ها مرتباً مرزهای دیگران را نقض می کنند . علاوه بر این، در زیر پا گذاشتن مرزهای دیگران ، کاملاً خود را محق می دانند .
افراد خودشیفته بدون اجازه شما ، اموالتان را قرض می گیرند ، در ایمیل و مکاتبات شخصی تان تجسس می کنند ، بدون دعوت و سرزده به جایی می روند ، ایده هایتان را می دزدند و بدون اینکه بخواهید نظر می دهند و توصیه می کنند . حتی ممکن است به شما بگویند چگونه فکر یا احساس کنید . خیلی مهم است که بدانید در چه مواردی ، حقوق شما نقض می شود و بعد می توانید برای اینکه به نیازهای اساسی شما احترام گذاشته شود، مرزهای سالم تری ایجاد کنید .
برنامه ریزی کنید . اگر این الگوی همیشگی شماست که به دیگران اجازه می دهید مرزهای شما را زیر پا بگذارند به دست آوردن کنترل برایتان سخت خواهد بود . در قدم اول ، با در نظر گرفتن اهداف و موانع احتمالی، خود را برای موفقیت آماده کنید . دوست دارید چه تغییرهایی ایجاد شود ؟ آیا قبلاً کاری در مقابل فرد خودخواه انجام داده اید که جواب داده باشد ؟ چگونه بر مرزهای خود تأکید می کنید ؟ پاسخ به این سؤالات به شما کمک می کند که گزینه ها را ارزیابی کنید و برنامه واقع بینانه تری داشته باشید .
رویکرد محافظه کارانه داشته باشید . اگر رابطه با فرد خود شیفته برایتان مهم است ناچار خواهید بود به آرامی گام بردارید . با اشاره کردن به رفتارهای آسیب زننده و آزاردهنده او به خودانگاره بی نقص او آسیب می رسانید . سعی کنید در برخورد با افراد خودشیفته پیام خود را با آرامش ، احترام و تا حد امکان به نرمی مطرح کنید . به جای تأکید بر اهداف و انگیزهای فرد خودشیفته ، بر این مسئله تمرکز کنید که رفتار او چه احساسی به شما می دهد . اگر او با خشم و دفاعی شدن واکنش نشان داد سعی کنید آرام باشید و در صورت لزوم دور شوید و بعداً مکالمه خود را با فرد خودشیفته مرور کنید .
مرزی را تعیین نکنید مگر اینکه بخواهید آن را حفظ کنید . وقتی مرزی می گذارید فرد خود بین حتماً مقاومت خواهد کرد و محدودیت هایی که گذاشته اید را آزمایش می کند ، پس خودتان را آماده کنید . اگر پا پس بکشید ، این پیام را به او می دهید که نیازی نیست مرزهای شما را جدی بگیرد .
ممکن است تغییرات دیگری در رابطه تان اتفاق بیفتد . وقتی شما سعی می کنید بر زندگی خود کنترل داشته باشید ، فرد خود خواه احساس می کند تهدید شده است و آشفته می شود و سعی می کند برای جبران رفتار شما، خواسته های خود را بیشتر تحمیل کند ، برای تنبیه ، از شما فاصله بگیرد یا سعی می کند با جذب کردن بیشتر شما به سمت خودش ، مجبورتان کند که مرزهای جدید را کنار بگذارید .
چیزهایی که در رابطه اتفاق می افتد را شخصی نگیرید .
خودشیفته ها برای محافظت خود از حقارت و شرم ، باید همیشه نواقص ، کمبودها و اشتباهات خود را انکار کنند . آن ها غالباً تقصیرها را به گردن دیگران می اندازند . بسیار ناراحت کننده است از اینکه بخاطر چیزی مقصر شوید که تقصیر شما نبوده یا نقشی در آن نداشته اید . اما هرچقدر هم که دشوار باشد سعی کنید این رفتارهای فرد خود شیفته را شخصی نگیرید . این مسئله واقعاًٌ درمورد شما نیست . فرد خودشیفته تنها می خواهد اشتباهات و نقائص خود را انکار کند .
زیر بار نسخه ای که فرد خودشیفته از شما می سازد نروید . خودشیفته ها در واقعیت زندگی نمی کنند و نمی توانند دیدگاه های دیگران را در نظر بگیرند . اجازه ندهید شرم و احساس گناه دادن آن ها به عزت نفس شما آسیب برساند . از پذیرش مسئولیت و انتقادهای او خودداری کنید .
با فرد خودشیفته بحث نکنید . وقتی فرد خودشیفته به شما حمله می کند طبیعتاً می خواهید از خودتان دفاع کنید و اثبات کنید که او اشتباه می کند . اما هرچقدر هم استدلالتان منطقی باشد، او به حرف های شما گوش نخواهد کرد و بحث کردن درمورد مسئله ، تنها منجر به وضعیتی ناخوشایند می شود . انرژی خود را هدر ندهید و کنترل خشم داشته باشید . به سادگی به فرد خود خواه بگویید که با او مخالف هستید و فراموش کنید .
خودتان را بشناسید . بهترین دفاع دربرابر توهین ها و فرافکنی های افراد خودشیفته ، خودانگاره قدرتمند است . وقتی شما نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید نادیده گرفتن انتقادهای فرد خودشیفته برایتان راحت تر خواهد بود .
نیاز به تایید را کنار بگذارید . به خاطر اینکه از خودتان محافظت کنید جلب نظر فرد خودشیفته یا تمایل به خوشحال و راضی کردن او را کنار بگذارید . خودتان را قبول داشته باشید حتی اگر فرد خود بین شرایط را طور دیگری ببیند .
در جای دیگری به دنبال حمایت و هدف باشید .
اگر می خواهید با فرد خودشیفته در رابطه بمانید ، درمورد آنچه می توانید و نمی توانید انتظار داشته باشید با خودتان صادق باشید . یک فرد خودشیفته به کسی تبدیل نمی شود که برای شما ارزش قائل شود به همین دلیل باید در جایی دیگر به دنبال حمایت عاطفی و خودشکوفایی بگردید .
یاد بگیرید که روابط سالم چگونه اند و چه احساسی به شما می دهند . اگر در خانواده ای خودشیفته بزرگ شده اید و در تله های زندگی گرفتار شده اید ، احتمالاً در مورد روابط سالم و احساس آن ، چیز زیادی نمی دانید . ممکن است الگوی ارتباط با افراد خودشیفته به شما احساس راحتی بدهد . اما به یاد داشته باشید به همان اندازه که در این روابط احساس راحتی دارید ، در برخورد با افراد خودشیفته احساسات منفی زیادی را نیز تجربه می کنید . در یک رابطه متقابل، شما می توانید مورد احترام واقع شدن و آزادی را تجربه کنید و کسی را خواهید داشت که حرف های شما را گوش کند .
با کسانی وقت بگذرانید که شما را همانطور که هستید ببینند . برای اینکه زیر بار تحریف های فرد خودشیفته درمورد خودتان نروید، با کسانی در ارتباط باشید که شما را همانطوری که هستید می بینند و به احساسات و افکار شما اهمیت می دهند .
در صورت لزوم ، دوست های جدید پیدا کنید . برخی از افراد خودشیفته ، برای اینکه بتوانند همسر خود را کنترل کنند ، او را منزوی می کنند . اگر در این موقعیت قرار گرفته اید باید برای پیدا کردن دوست های جدید یا بازسازی دوستی های قدیمی وقت بگذارید .
در کار ، فعالیت های داوطلبانه یا تفریحات، به دنبال معنا و هدف باشید . به جای اینکه به دنبال این باشید که فرد خودشیفته به شما احساس خوبی بدهد ، فعالیت های معناداری را دنبال کنید که بتوانید در آن ها از استعدادهای خود استفاده کنید و بتوانید مشارکت داشته باشید .
همانطور که مطرح شد نتیجه می گیریم زندگی با افراد خودشیفته آسان نیست . اگر شما هم در برخورد با فرد خودخواه دچار مشکل شده اید لازم است بپذیرید که نمی توانید تغییر بزرگی در او ایجاد کنید . اگر نمی توانید این مسئله را بپذیرید به فکر جدایی باشید اما اگر عمیقاً می خواهید که با یکدیگر بمانید تمام تلاشتان را انجام دهید که راهکارهای گفته شده را اجرا کنید . وقتی این راهکارها را انجام بدهید بعد از مدتی احساس بهتری را تجربه خواهید کرد .
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی درمورد نحوه برخورد با فرد خودشیفته داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- با فرد خودشیفته زندگی کنم یا نه ؟
تصمیم به زندگی با فرد خودشیفته یا ترک او ، به عوامل مختلفی از جمله مسائل مالی ، عشق و غیره بستگی دارد اما اگر تصمیم به زندگی با او را گرفته اید لازم است یک سری مهارت ها در برخورد با این گونه افراد را یاد بگیرید که می توانید آن ها در مقاله مطالعه کنید .
2- آیا برای برخورد با افراد خودشیفته ، مهارت هایی را لازم است یاد بگیرم ؟
بله ، افراد خودشیفته دارای ویژگی هایی هستند که علاوه بر آشنایی با آن ها ، لازم است مهارت هایی را نیز در برخورد با آن ها یاد بگیرید که در متن مقاله به جزئیات آن پرداخته شده است .
3- آیا می توان در فرد خودشیفته تغییر ایجاد کرد ؟
افراد خودشیفته در مقابل تغییر مقاومت بسیار زیادی دارند و بهترین کار در برخورد با این گونه افراد ، دانستن روش های مناسب برای ارتباط با آن ها است که در مقاله می توانید با این روش ها آشنا شوید .
پاسخ مشاور: سلام ، به هر حال لازمه که اول امیدی به تغییر فرد نداشته باشید و بعد تصمیم بگیرید .
پاسخ مشاور: بله این نکات تو زندگی زناشویی هم کاربرد داره .
پاسخ مشاور: مهم ترین کاری که لازمه انجام بدین مراقبت از خودتونه ، حتما برای خودتون وقت بگذارید ، کارهایی که دوست دارید انجام بدید ، اهدافتون رو دنبال کنید و نذارید ویژگی های شخصیتی همسرتون زندگی شما رو تحت تأثیر قرار بده ، راهکارهای دیگه ای هم که در مقاله اومده رو حتما انجام بدید .
پاسخ مشاور: سلام ، بحث کردن نه تنها کمکی به شما نمی کنه ، بلکه به رابطه شما با همسرتون بیشتر آسیب می زنه . حتماً راهکارهایی که در مقاله مطرح شده رو انجام بدید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |