کمک به فردی که خودزنی می کند

خودزنی و آسیب به خود به معنی رفتاری است که فرد از روی عمد انجام می دهد تا به خودش آسیب بزند یا موجب درد در بدنش بشود . این رفتار به قصد خودکشی انجام نمی شود اما گاهی اوقات ممکن است آسیب های جدی جسمی یا حتی مرگ را به دنبال داشته باشد .
آسیب به خود معمولاً به عنوان ابزاری برای سازگاری با احساسات منفی از جمله احساس گناه ، نفرت از خود ، افسردگی و غیره انجام شده و در مواردی پیامد ضربه روحی یا تروما (Trauma ) در زندگی فرد است . خودزنی ، ترکیبی پیچیده از هیجانات ، اقدامات و واکنش هایی است به دنیای بیرونی و درمان آن نیاز به کمک از طرف همین دنیای بیرونی دارد .
اگر شما به خودتان آسیب نمی زنید تصور اینکه یکی از اطرافیانتان از روی عمد خودزنی می کند برای شما بسیار سخت خواهد بود . فکر اینکه یک دوست یا یکی از افراد نزدیکتان به خودش آسیب می زند شوکه کننده و گیج کننده بوده و ممکن است هیچ ایده ای درمورد اینکه به او چه بگویید و چگونه کمکش کنید نداشته باشید .
برای کمک به فردی که خودزنی می کند مهم ترین مسئله درک و مراقبت از او و همچنین آگاهی از راهکارهای کمک به این افراد است . در ادامه با این راهکارها آشنا می شوید .
چرا کمک به فردی که خودزنی می کند مهم است ؟
افرادی که خودزنی می کنند معمولاً قصد آسیب جدی به بدنشان ندارند و این کار اقدام به خودکشی نیست . بسیاری از افرادی که خودزنی می گویند آن ها نمی خواهند خودشان را بکشند و می دانند چه زمانی این رفتار را متوقف کنند . اما حتی اگر قصد خودکشی در میان نباشد ، آسیب به خود می تواند منجر به آسیب های جدی به بدن یا حتی مرگ شود . این افراد در معرض خطر عفونت ، ماندن جای زخم و تشنج ( بر اثر از دست دادن خون ) هستند و اگر بریدگی های عمیقی اتفاق بیفتد که سریعاً درمان نشود ممکن است جان خود را از دست بدهند .
همچنین بدون کمک کردن به این افراد ، احساس انزوای اجتماعی و افسردگی آن ها ادامه خواهد داشت . این افراد ممکن است به مشکلات دیگری از جمله اختلالات خوردن ، اختلال شخصیت مرزی یا افسردگی شدید دچار باشند که در این موارد مراقبت های حرفه ای بلند مدت ضروری است . شما با کمک به ترک خودزنی فرد راهی برای حل مسائل دیگرش باز می کنید . اولین گام برای کمک گرفتن، معمولاً سخت ترین گام است .

احساسات شما در مواجهه با فردی که خودزنی می کند
وقتی متوجه می شوید که یکی از نزدیکانتان خودزنی می کند قطعاً بسیار ناراحت می شوید . ممکن است احساس سردرگمی یا ترس داشته باشید ، متأسف شوید که دوستتان به خودش صدمه می زند یا حتی از اینکه او چنین مسئله ای را از شما پنهان کرده عصبانی شوید . به احتمال زیاد نمی دانید نحوه برخورد شما با او چگونه باشد .
داشتن اطلاعات بیشتر به خصوص درمورد علل خودزنی و پیامدهای آن برای شما بسیار مفید خواهد بود . وقتی این اطلاعات را با دوستتان به اشتراک می گذارید می تواند یک عمل دلسوزانه باشد و ممکن است به او کمک کند که اولین قدم را برای بهبودی بردارد . درک علت رفتار فردی که خودزنی می کند به شما کمک می کند حمایت گر باشید . اما در واقع چه کاری می توانید انجام دهید که او از خودزنی دست بکشد ؟
راهکارهای کمک به فردی که خودزنی می کند
به فردی که خودزنی می کند نگاه کنید نه به آسیب جسمی ای که دیده است . به فرد فراتر از جای زخمش نگاه کنید . زخم ها مهم نیستند ، شخصی که آن ها را انجام داده است مهم است . ترک خودزنی برای فرد بسیار دشوار است و ممکن است انجام این کار مدت زیادی طول بکشد .
اگر فردی که خودزنی می کند بگوید که می خواهد دیگر به این رفتار ادامه ندهد گاهی اوقات صحبت کردن درمورد روش های کاهش تدریجی خودزنی ها می تواند مفید باشد و مهم ترین مسئله این است که او یاد بگیرد هیجاناتش را از راه دیگری بیرون بریزد . در ادامه با راهکارهای مؤثر در کمک به فردی که خودزنی می کند خواهید شد .
درمورد خودزنی صحبت کنید . ممکن است درمورد بریدگی ها و خراش ها با فردی که خودزنی می کند و برای مثال دوستتان است صحبت کنید و او موضوع را تغییر دهد ، در این مواقع دوباره تلاش کنید که در این مورد صحبت کنید . اجازه بدهید که بداند نمی خواهید او را قضاوت کنید و می خواهید تا جایی که امکان دارد کمکش کنید . اگر باز هم دوست نداشت صحبت کند فقط به او بگویید که هر زمانی که بخواهد می تواند با شما صحبت کند . گاهی اوقات این گفتگو کمک می کند که بداند شما مراقبش هستید . با این وجود ممکن است همه تلاشتان را انجام دهید اما دوستتان هنوز تمایلی به صحبت کردن نداشته باشد .
این مسئله را به کسی بگویید . اگر دوستتان یا یکی از نزدیکانتان که خودزنی می کند از شما خواست که خودزنی او را مخفی نگه دارید ، بگویید به دلیل اینکه مراقبش هستید مطمئن نیستید که می توانید این راز را حفظ کنید . به دوست خود بگویید که او لیاقت این را دارد که حال بهتری داشته باشد . سپس درمورد این مسئله به یکی از بزرگسالانی که بتواند به او کمک کند اطلاع دهید برای مثال والدینتان ، مشاور مدرسه ، معلم یا مربی ای که دوستتان به او نزدیک است . گرفتن وقت از روانشناس برای دوستتان هم می تواند کمک کننده باشد. ممکن است او در ابتدا از این کار شما عصبانی شود اما مطالعات نشان می دهند نود درصد افرادی که درمان روانشناختی گرفته اند بعد از گذشت یک سال از درمان ، در ترک خودزنی موفق شده اند .
رفتار فرد را تقویت نکنید . برخی از افراد فکر می کنند خودزنی باعث می شود جذاب به نظر برسند . اگر نگران دوست یا عزیزتان هستید اجازه ندهید که او این رفتار را نشانه قدرت ، عصیانگری ، شیک بودن یا بخشی از هویتش بداند . اگر فکر می کنید که دوستتان به خاطر جذاب به نظر رسیدن اقدام به خودزنی می کند می توانید راهکارهایی که در لینک زیر آمده را به او پیشنهاد دهید .
به فرد خود کمک کنید که منابع حمایتی را پیدا کند . سعی کنید به او کمک کنید کسی را برای حرف زدن و جایی را برای درمان پیدا کند . وبسایت هایی که در این زمینه اطلاعات می دهند نیز می توانند مفید باشند با این حال مراقب باشید که در گروه های آنلاینی عضو نشود که عکس های خودزنی را به اشتراک می گذارند زیرا مشاهده همین عکس ها باعث می شود که فرد بیشتر به این رفتار روی بیاورد .
درد عاطفی فرد را درک و با او همدلی کنید . اجازه بدهید که او بداند شما متوجه آنچه درونش می گذرد هستید . برای مثال برای بهبود نحوه رفتار خود می توانید به او بگویید : " گاهی اوقات احساساتی که تجربه می کنی تو رو شدیداً به هم میریزه " یا " تجارب سختی رو از سر گذروندی ، عجیب نیست که آسیب دیدی " یا " می خوام بهت کمک کنم تا راهی رو پیدا کنی که بیشتر از این بهت صدمه نزنه " . از گفتن جملاتی که باعث می شود دوست یا عزیزتان فکر کند شما درد او را جدی نمی گیرید اجتناب کنید (برای مثال : " اما تو زندگی خیلی خوبی داری " یا "این اتفاقات اونقدرها هم بد نیستند ") .
الگوی خوبی باشید . همه انسان ها احساسات دردناکی چون آسیب ، خشم ، سوگ ، ناامیدی ، گناه و غم را تجربه می کنند . این احساسات بخشی از انسان بودن است . کنار آمدن با احساسات شدید به جای دو برابر کردن آن ها و بهبود مهارت های زندگی نیاز به یادگیری و تکرار و تمرین آن ها دارد . برای مثال یاد بگیرید که وقتی به هم ریخته اید چگونه خود را آرام کنید ، چگونه با کلمات احساساتتان را بیان کنید و همچنین چگونه مشکلات روزانه زندگی خود را حل کنید . فردی باشید که این مهارت ها را دارد و در نتیجه دوست یا عزیزتان نیز نحوه رفتار را از شما یاد بگیرد .
به فرد کمک کنید برای آسیب به خود جایگزین های مناسب پیدا کند . برخی افراد متوجه می شوند وقتی تمایل به خودزنی در آن ها ظاهر می شود اگر کارهای دیگری مثل نقاشی ، پیاده روی ، پاره کردن کاغذ ، گوش کردن به موسیقی و غیره را انجام بدهند ، این تمایل در آن ها کاهش پیدا می کند . این راهکارها جایگزین درمان حرفه ای نیستند اما در کوتاه مدت مؤثرند .
تهدید نکنید . بهترین کاری که دوستان می توانند در نحوه برخورد با یکدیگر انجام بدهند این است که با هم همراه باشند ، بدون قضاوت یکدیگر را بپذیرند و از هم حمایت کنند . از اتمام حجت کردن پرهیز کنید ( برای مثال نگویید اگر همچنان خودزنی کند دیگر با او دوست نخواهید بود ) . این شیوه جواب نمی دهد و فقط فرد را بیشتر تحت فشار قرار می دهد . اجازه بدهید فردی که خودزنی می کند بداند شما همیشه برای شنیدن حرف هایش آماده هستید .
به او ملحق نشوید . ممکن است برخی افراد برای اینکه دیگران را به خودزنی تشویق کنند سعی کنند این رفتار را به عنوان روشی برای پیوستن به یک گروه و یا کاری جالب نشان دهند . ممکن است آن ها سعی کنند شما را متقاعد کنند که خودزنی کنید تا متوجه شوید این کار چه احساسی دارد . تحت تأثیر فشار همسالان قرار نگیرید . کسی که سعی می کند شما را به این کار تشویق کند احتمالاً دوست شما نیست .
در نهایت لازم است بدانید کمک کردن به فردی که خودزنی می کند بسیار دشوار و نیازمند صبر ، اشتیاق و درک توسط شما است . گاهی اوقات ممکن است ناامید ، غمگین یا عصبانی شوید به خصوص اگر تنها کسی باشید که از این مسئله اطلاع دارید . در این مواقع برای دریافت حمایت ، می توانید با یک بزرگسال در این مورد صحبت کنید و از سلامت جسم و روان خود مراقبت کنید . همچنین در عین حال می توانید با پیشنهاد راهکارهایی که در لینک زیر آمده است به او کمک کنید که راه های جایگزین مؤثرتری را به جای خودزنی در پیش بگیرد .

اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی در مورد کمک به فردی که خودزنی می کند ، داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- آیا لازم است به دوستی که اقدام به خودزنی می کند کمک کنیم ؟
بله ، خودزنی در فردی که اقدام به این رفتار می کند می تواند پیامدهای بسیار خطرناکی داشته باشد به همین دلیل لازم است دیگران به این فرد کمک کنند تا از خودزنی دست بکشد . راهکارهای کمک به این افراد را می توانید در مقاله مطالعه کنید .
2- آیا می توانم درمورد خودزنی دوستم با فردی قابل اعتماد صحبت کنم ؟
بله ، یکی از گام های مهم در کمک به فردی که خودزنی می کند گفتن این مسئله به یکی از بزرگسالان قابل اعتماد است مثل والدین خود، معلم یا مشاور مدرسه فردی که خودزنی می کند . همچنین انجام دیگر راهکارهای کمک به این افراد ضروری است که به جزئیات آن در مقاله پرداخته شده است .
3- اگر متوجه شوم یکی از نزدیکانم خودزنی می کند می توانم به او کمک کنم ؟
بله ، کمک کردن به فردی که خودزنی می کند دارای اصول و راهکارهایی است که در مقاله به آن ها پرداخته شده است .
پاسخ مشاور: سلام ، اول راهکارهایی که در این مقاله اومده رو انجام بدید و با دوستتون صحبت کنید . اگر خطر خودکشی وجود داشت به خانواده ش اطلاع بدید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |