نحوه رفتار با همسر معتاد

بسیاری از افراد ، شخصی را در اطرافیانشان می شناسند که به اعتیاد دچار است و در بسیاری از آن ها هم این فرد می تواند همسرشان باشد . زندگی با دیگران همیشه نیازمند تعادل و تفاهم برای ایجاد یک فضای امن در خانه است اما وقتی حرف از زندگی با همسر معتاد است ، دستیابی به چنین اهدافی ممکن است با چالش های متعددی روبرو شود .
اعتیاد همسر این قدرت را دارد که ازدواج و زندگی مشترک را به نابودی بکشاند و با تأثیر گذاشتن بر اطرافیان ، اوضاع را وخیم تر کند . فرد معتاد در بین دو راهی مانده است ، هم می خواهد تغییر نکند و هم می خواهد خانواده اش را داشته باشد و وقتی مشکلی پیش می آید دیگران را به خاطر رفتارهایشان سرزنش می کند .
اگرچه همسر فرد معتاد نمی تواند او را تغییر دهد اما اگر چیزهایی در خودش تغییر کند تأثیر مثبتی بر همسر و رابطه اش با او می گذارد که ممکن است شانس ترک کردن فرد معتاد را بیشتر کند . در ادامه یاد می گیرید چگونه با چالش های زندگی با همسر معتاد روبرو شوید و همچنین چگونه از او و از خودتان مراقبت کنید .
برای درک نحوه برخورد با همسر معتاد ، اول اعتیاد را بشناسید
برای درک چگونگی نحوه رفتار با همسر معتاد ، مهم است که قبل از هر چیز محرک های اعتیاد را بدانید . اعتیاد بیماری ای است که باعث تغییراتی در مغز می شود . در افراد مبتلا به اعتیاد ، گیرنده های دوپامین ( Dopamine ) فعال می شوند و به مغز می گویند که مواد مخدر ، پاداش هستند . با گذشت زمان ، مغز تغییر کرده و به مواد مصرف شده وابسته می شود .
به دلیل چنین تغییر قابل توجهی در مغز ، اعتیاد یک بیماری مزمن یا طولانی مدت محسوب می شود . این اختلال می تواند به اندازه ای قدرتمند شود که شوهر شما به سختی می تواند مصرف موادش را کنترل کند حتی با وجود اینکه می داند این کار چه عواقب جسمی ، روحی و مالی ای برای او دارد .
اما اعتیاد قابل درمان است . توانبخشی از طریق بستری شدن می تواند راه حل کوتاه مدتی باشد در حالی که مشاوره و آموزش سلامت می تواند تأثیر بلندمدت داشته باشد . در حین ترک ، کمک و حمایت دوستان و اعضای خانواده نیز ضروری است . اعتیاد می تواند یکی از جدی ترین شرایطی باشد که افراد با آن مقابله می کنند و نیاز به کمک اشخاص مختلف از جمله پزشکان ، دوستان و اعضای خانواده دارد .

اعتیاد چگونه بر خانواده تأثیر می گذارد ؟
اعتیاد همه اعضای خانواده را از طریق راه های مختلف تحت تأثیر قرار می دهد . بعضی از این تأثیرات عبارتند از :
-
اضطراب و استرس
-
افسردگی
-
احساس گناه
-
خشم و سرافکندگی
-
مشکلات مالی
-
بی ثباتی در قوانین، برنامه ها و روال ها
-
خطر جسمی و امنیتی و امکان خشونت خانگی ( این خطر زمانی که فرد مست یا به دنبال مواد مخدر است افزایش می یابد )
راهکارهایی برای زندگی با همسر معتاد
به یاد داشته باشید که شما باعث اعتیاد همسرتان نیستید اما می توانید با انجام برخی رفتارها ، به او کمک کنید که برای درمان اعتیاد انگیزه پیدا کند و همچنین گام هایی برای حفظ امنیت و مراقبت از خودتان انجام دهید . اگر شما با همسری معتاد زندگی می کنید لازم است راهکارهای زیر را در نظر داشته باشید .
انکار نکنید . اعتیاد بسیار دردناک است و از آن مهمتر یک انگ بزرگ آن را احاطه کرده است . به همین دلیل ، اعضای خانواده و دوستان فرد معتاد معمولاً چشمشان را بر این اعتیاد می بندند . گاهی اوقات ، کار راحت تر در برخورد با زن و شوهر معتاد این است که وانمود کنید اتفاقی نیفتاده است . با این حال ، این کار به شما و همسرتان کمکی نمی کند . پذیرش اعتیاد همسرتان ، کمک می کند که کنترل سلامتی خود را به دست آورید و برای قدم بعدیتان تصمیم درستی بگیرید .
درمورد روابط هم وابسته بیاموزید . به یاد بیاورید که گفتیم اعتیاد یک بیماری خانوادگی است و فقط بر روی شخص معتاد تأثیر نمی گذارد بلکه همه اعضای خانواده را نیز درگیر می کند . هرچه بیشتر با فردی که مواد مخدر مصرف می کند زندگی کنید بیشتر توسط او شکل خواهید گرفت .
به عنوان مثال ، ممکن است اکنون ، در حال تجربه طیف گسترده ای از احساسات ناسالم هستید : وقتی همسرتان تماس نمی گیرد یا به خانه نمی آید حمله های اضطرابی به شما دست می دهد ، وقتی می بینید همسرتان در حال مصرف مواد است به شدت عصبانی می شوید و درمورد هر حرکتی که او انجام می دهد وسواس پیدا کرده اید . متأسفانه وقتی که زندگی شما متمرکز بر فردی دیگر است نمی توانید روی زندگی یا اهداف و نیازهای اساسی خودتان تمرکز کنید . اغلب افرادی که عاشق فردی معتاد هستند درگیر یک اختلال می شوند : هموابستگی . با درک این اختلال ، می توانید تغییراتی تدریجی ایجاد کنید که به شما کمک کند و به نوبه خود ممکن است باعث کمکی واقعی به همسر شما بشود .
در مورد اعتیاد بخوانید . شخصی را که عاشقش شده بودید را به یاد بیاورید . او هنوز وجود دارد و هرگز نمی خواسته در این چرخه اعتیاد گرفتار شود و به شما آسیب برساند . اعتیاد یک بیماری است و در عین حال یک بیماری خانوادگی . اعتیاد باعث ایجاد اثر دومینو در زندگی زن یا شوهر معتاد و همچنین خانواده او می شود . برای درک اینکه با چه مشکلی سر و کار دارید مهم است که تا جای امکان درمورد این بیماری بیاموزید . علاوه بر اطلاعاتی که در اینترنت می خوانید با یک متخصص درمان اعتیاد که با تجربه باشد صحبت کنید . با صحبت کردن با یک متخصص ، می توانید تصویر واضح تری از رابطه و موقعیت خودتان به دست بیاورید .
مرز بگذارید . اگر همسرتان همچنان از درمان اعتیاد خودداری می کند عواقب منفی آن بیشتر از قبل ادامه خواهد یافت . همه افراد متفاوت هستند و فقط شما از شرایط خود آگاهید به همین دلیل فقط شما می توانید انتخاب کنید که چه زمانی از همسرتان جدا شوید یا طلاق بگیرید. چه مرزهای مالی باشد یا کلامی یا جسمی، آن ها را مشخص کنید و اجازه ندهید به خطر بیفتند . در بسیاری از موارد ، افراد معتاد به دنبال درمان اعتیاد می روند و در برخی موارد هرگز به این حد نمی رسند . با این وجود مهم است که در برخورد با همسر معتاد مرزهایتان را مشخص کنید .
میدان دهی را کنار بگذارید . میدان دهی مسئله ای بسیار مهم در پیشرفت اعتیاد فرد است . این کار در اصل انجام دادن کارهایی برای فرد معتاد است که او را از عواقب اعتیاد محافظت می کند و به او اجازه می دهد بیشتر مواد مصرف کند یا بنوشد . بسیاری از رفتارهای میدان دهی با اهداف خیر انجام می شوند در حالی که بیشتر از آن که به فرد معتاد کمک کند ، به او آسیب می زند .
از خودتان مراقبت کنید . در این دنیا فقط یک نفر وجود دارد که می توانید تغییرش بدهید و این فرد فقط خودتان هستید . مراقبت از خود در زندگی با فرد معتاد بسیار ضروری است و این امکان را به شما می دهد که با کار کردن بر روی رفتارها و سلامتیتان بر خودتان متمرکز شوید . مراقبت از خود ، به شما قدرتی می دهد که احتمالاً تا الان نمی دانستید در شما وجود داشته است .
در نهایت ، یک تصور غلط درمورد بایدها و نبایدها با نحوه رفتار با همسر معتاد وجود دارد این است که هر اقدامی که شما انجام می دهید باید حول محور همسرتان باشد . هنگامی که در این نوع مخمصه ها گرفتار شدید همسرتان را به عنوان کشتی ای نگاه کنید که در خطر غرق شدن است و اگر با او سوار کشتی شوید ، شما هم با او پایین می روید . این بدان معنی نیست که نمی توانید به همسرتان کمک کنید بلکه به این معنی است که نمی توانید با تلاش در کمک به او ، خودتان را قربانی کنید .
اعتیاد یک بیماری موذی است و فراموش کردن خودتان در فرایند کمک به همسر ، باعث سقوط و سوختن هردوی شما می شود . بنابراین تلاش کنید با انجام راهکارهایی که در لینک زیر مطرح شده است از سلامت روان و جسم خود مراقبت کنید .

اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی درمورد نحوه رفتار با همسر معتاد داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی مشاوره اعتیاد را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- آیا می توانم با فردی معتاد زندگی کنم ؟
زندگی با فردی که مواد مخدر یا الکل مصرف می کند بسیار دشوار است اما در این شرایط با انجام یک سری راهکارها می توانید از خودتان مراقبت کنید و در عین حال به همسرتان کمک کنید که برای ترک اعتیاد اقدام کند . در مقاله به جزئیات این راهکارها پرداخته شده است .
2- آیا می توانم همسرم را که مواد مخدر مصرف می کند تغییر دهم ؟
متأسفانه اعضای خانواده فرد معتاد ، نمی توانند او را تغییر دهند اما با انجام برخی راهکارها می توانند از خود در برابر آسیب های اعتیاد محافظت کنند و در عین حال ممکن است فرد معتاد برای ترک اعتیاد انگیزه پیدا کند . با جزئیات این راهکارها در مقاله آشنا خواهید شد .
3- آیا می توانم از خودم در برابر آسیب های اعتیاد همسرم مراقبت کنم ؟
بله ، اعتیاد علاوه بر اینکه یک بیماری است کل خانواده فرد معتاد را تحت تأثیر قرار می دهد . اعضای خانواده فرد معتاد می توانند با انجام راهکارهایی که در مقاله آمده از سلامت جسمی و روحی خود محافظت کنند .
پاسخ مشاور: سلام ، حتماً برای خودتون وقت بذارید و به نیازهای خودتون رسیدگی کنید . مراجعه به روانشناس هم توصیه میشه .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |