حمایت های اشتباه در برخورد با معتاد
عضو خانواده بودن به معنای روبرو شدن قدرتمندانه با جهان همراه با حمایت و مراقبت از اعضای دیگر خانواده است . وقتی اعضای خانواده حاضر به قبول مسئولیت ها و علاقه مند به موفقیت باشند ، تحمل فراز و نشیب های زندگی آسانتر خواهد بود . اما وقتی یکی از اعضای خانواده به اعتیاد دچار شود ، همه ی این عشق ها و مراقبت ها ، تغییر می کنند . این تغییرات ، میدان دهی نام دارند و باعث ماندگار شدن اعتیاد در فرد معتاد می شوند .
در بسیار از اوقات ، اعضای خانواده فرد معتاد ، به دلیل ناآگاهی اقدام به میدان دهی می کنند . ممکن است آن ها خود را مقید بدانند که با کنترل اعتیاد می توانند خطرها را به حداقل برسانند . این کار منجر به یک پویایی ناکارآمد می شود که در آن خانواده ها از سبک زندگی خطرناک فرد معتاد حمایت می کنند . در ادامه با این حمایت های اشتباه در برخورد با فرد معتاد آشنا می شوید .
میدان دهی چیست ؟
میدان دهی زمانی اتفاق می افتد که دوستان و خانواده فرد مصرف کننده مواد ، با افکار یا رفتارهای خود از اعتیاد این فرد حمایت کنند . افرادی که به عنوان بالشتک معتادان عمل می کنند مانع بروز عواقب سوء مصرف مواد برای فرد معتاد می شوند . اعضای خانواده و دوستان با این کار ، احترام خودشان را از دست می دهند و فرد معتاد هم احترامی برای آن ها قائل نمی شود .
حمایت های اشتباه در برخورد با معتاد یا میدان دهی ، به این دلیل باعث از دست رفتن احتراممان می شود که می دانیم در حال حاضر کار درست را انجام نمی دهیم . این کار ، نه تنها باعث نگرش سهل گیرانه نسبت به به مصرف مواد می شود بلکه باعث می شود فرد معتاد هم تمایلی برای اقدام به درمان نداشته باشد . افراد معتادی که به آن ها میدان داده می شود ، اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و برای عزیزانی که به آن ها اجازه می دهند تا به مصرف مواد ادامه بدهند احترامی قائل نمی شوند . این مسئله می تواند در همه انواع اعتیاد اتفاق بیفتد .
نشانه های رفتار میدان دهی در خانواده
خانواده فرد معتاد ممکن است به این دلیل به او میدان بدهند که خود را مسئول معتاد شدن او بدانند . آن ها اغلب خود را به دلیل این مشکل سرزنش می کنند و سعی می کنند با فدا کردن وقت ، زمان و انرژی خود ، آن را جبران کنند . اعضای خانواده این فداکاری ها را برای کاهش درد و رنج عزیزشان انجام می دهند اما اغلب متوجه نیستند که رفتارشان مانعی برای بهبودی فرد معتاد است . حمایت های اشتباه در برخورد با معتاد به اشکال مختلفی به وجود می آیند . با شناسایی و متوقف کردن این رفتارهای ناسالم ، خانواده ها می توانند بر درمان مناسب فرد معتاد تمرکز کنند .
انکار کردن : یکی از اصلی ترین رفتارهایی است که خانواده ها وقتی می بینند یکی از عزیزانشان دچار اعتیاد شده است اتخاذ می کنند . آن ها از پذیرش این واقعیت که یکی از نزدیکانشان اقدام به سوء مصرف مواد می کند خودداری می کنند و خود را متقاعد می کنند که درمان لازم نیست و فرد معتاد می داند چگونه مصرف مواد مخدر یا الکل را کنترل کند .
توجیه کردن : انکار و توجیه رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند . خانواده ها اغلب مشکل را نادیده می گیرند و برای توجیه اعتیاد عزیزشان ، دلیل تراشی می کنند . به عنوان مثال ، ممکن است یکی از اعضای خانواده احساس کند که برای فرد معتاد ، استفاده از الکل یا مواد مخدر بعد از یک روز کاری استرس زا ، مناسب است . همچنین والدین ممکن است اعتقاد داشته باشند که مصرف مواد مخدر موقتی است و پس از تغییر در شیوه زندگی مانند گرفتن دیپلم ، متوقف می شود .
اجازه دادن به سوء مصرف مواد : اعضای خانواده ممکن است فکر کنند اگر عزیزشان در خانه مواد مخدر مصرف کند اوضاع قابل کنترل خواهد بود . حتی ممکن است آن ها برای مدیریت میزان مصرف فرد معتاد ، همراه با او مواد مخدر یا الکل مصرف کنند و همچنین فکر می کنند این کار باعث شود او به جای اینکه برای مصرف به مکان های خطرناک برود، در خانه می ماند .
سرکوب احساسات : عدم ابراز احساسات و نگرانی های خود به فرد معتاد ، باعث می شود او به سوء مصرف مواد مخدر ادامه دهد . در برخی موارد ، افراد معتاد به منظور دست کم گرفتن ترس اعضای خانواده ، به آن ها اطمینان می دهند که به مصرف مواد یا الکل ادامه نمی دهند . وقتی افراد معتاد ترس و نگرانی های اعضای خانواده را دست کم می گیرند دیگران را ترغیب می کنند که احساساتشان را برای خودشان نگه دارند .
سرزنش کردن : اتخاذ نگرش منفی نسبت به فرد معتاد ، تنها باعث می شود که او برای حل مشکلش اقدام نکند . سرزنش یا تنبیه افراد به دلیل اعتیادشان ، آن ها را نسبت به خانواده بیگانه می کند که این امر باعث رفتارهای مخرب توسط آن ها می شود .
اجتناب از مشکل : اعضای خانواده ممکن است با نادیده گرفتن مشکل ، احساس کنند که آرامش را در خانه حفظ کرده اند . در این نوع خانواده ها ، افراد به جای اینکه از فرد معتاد مراقبت کنند تمرکزشان بر این است که ظاهر را عادی جلوه دهند .
محافظت از تصویر خانواده : انگ ناشی از اعتیاد همیشه وجود دارد . ممکن است اعضای خانواده از اعتیاد عزیزشان شرمنده باشند و این امر باعث شود که به دوستان، همکاران و آشنایان خود، تصویر مثبت کاذبی از فرد معتاد نشان دهند.
دست کم گرفتن شرایط : اطرافیان فرد معتاد ممکن است با قانع کردن خود به اینکه شرایط می توانست بدتر از این باشد ، وضعیت را دست کم بگیرند . آن ها اعتیاد را به این شکل می بینند که با گذشت زمان و صبوری ، خود به خود بهبود پیدا خواهد کرد در صورتی که اعتیاد نیاز به درمان دارد .
به عهده گرفتن مسئولیت های فرد معتاد : ممکن است اعضای خانواده برای اینکه زندگی فرد معتاد از هم نپاشد ، وظایف و مسئولیت های او را انجام دهند . در عوض ، این کار باعث می شود فرد معتاد از پاسخگویی معاف شود و به طور کامل خود را غرق مصرف مواد بکند .
رفتارهای کنترل گرایانه : اعمال کنترل بر مصرف مواد فرد معتاد ، ممکن است اعتیاد او را بدتر کند . اگر اعضای خانواده در برخورد با فرد معتاد با او طوری رفتار کنند که انگار او پایین تر از آن هاست و همچنین برای او محدودیت های زیادی بگذارند ، باعث می شوند که فرد معتاد از خانواده دور شود و به همسالان معتاد خود نزدیک تر شود .
در نهایت ، کنار گذاشتن حمایت های اشتباه در برخورد با معتاد یا عادت میدان دهی ، بسیار دشوار است اما برای اینکه فرد معتاد متوجه عواقب رفتارش بشود ، اعضای خانواده باید میدان دهی را ترک کنند . گاهی اوقات این تنها روشی است که باعث می شود فرد معتاد تصمیم به درمان بگیرد . در ادامه می توانید با راهکارهای سالم کمک به فرد معتاد آشنا شوید .
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی درمورد میدان دهی به اعتیاد داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی مشاوره اعتیاد را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- آیا با سرزنش کردن فرد معتاد ، اعتیاد او تشدید می شود ؟
بله ، یکی از رفتارهایی که باعث میدان دهی به اعتیاد افراد می شود ، سرزنش و تنبیه آن ها است که به جزئیات آن در مقاله پرداخته شده است .
2- آیا ممکن است اعضای خانواده ، اعتیاد فرد معتاد را تقویت کنند ؟
بله ، در بسیاری از خانواده ها ، افراد به دلیل عدم ناآگاهی و احساس گناه نسبت به اعتیاد فرد معتاد ، با رفتارهایی به نام میدان دهی ، باعث بدتر شدن وضعیت او می شوند که با این رفتارها در مقاله آشنا خواهید شد .
3- آیا انجام دادن مسئولیت های فرد معتاد ، به او در ترک اعتیاد کمک می کند ؟
خیر ، این روش یکی از رفتارهای میدان دهی به فرد معتاد است که نه تنها باعث بهبود او نمی شود بلکه وضعیت را هم بدتر می کند ، در مقاله به جزئیات این رفتارهای میدان دهی پرداخته شده است .
پاسخ مشاور: سلام ، سرزنش کردن نه تنها کمکی به اعتیاد همسرتون نمی کنه بلکه به رابطه شما و همسرتون هم صدمه می زنه و انگیزه ترک رو هم ازشون می گیره .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |