آسیب دیدگی کودک درون و نشانه های آن
تعدادی از ما در کودکی ، درد و رنج هایی را تجربه کرده ایم که وقتی بزرگتر می شویم آن ها را همراه با کودک درونمان سرکوب می کنیم . بنابراین سال ها درگیر آسیب های گذشته می شویم و اجازه می دهیم این آسیب ها در ما ریشه بدواند . حتی اگر این دردها را به سطحی بسیار عمیق از روانمان بفرستیم مواقعی وجود دارد که آن ها دوباره به سطح برمی گردند و ما بر اساس آن ها عمل می کنیم .
علت بسیاری از رفتارها ، انحرافات و اختلالات روانی کنونی ، آسیب هایی است که افراد در کودکی دیده اند . وقتی در کودکی آسیب های جدی می بینیم برای جان به در بردن یک سری راهکارهای مقابله ای را اتخاذ می کنیم که اگرچه در کودکی کمکمان می کنند اما در بزرگسالی ناکارآمدند .
بنابراین مهم است که در بزرگسالی اجازه ندهیم کودک درونی آسیب دیده مان تصمیم گیرنده زندگی مان باشد . می توانیم با شناخت کودک درون خود و ارتباط برقرار کردن با او ، در عین حال که سعی می کنیم نیازهای تأمین نشده اش را برآورده کنیم ، اجازه ندهیم او همچنان به راهکارهای مقابله ای تکراری خود ادامه داده و زخم های کودکی در بزرگسالی هم برایمان تکرار شود .
شناخت کودک درون و آسیب های آن ، به ما کمک می کند در جهت بهبود وضعیت روحی خود گام برداریم . در ادامه با مفهوم کودک درون و اتفاقاتی که باعث می شود کودک درون آسیب دیده ای داشته باشیم و همچنین نشانه های آن آشنا خواهید شد .
کودک درون چیست ؟
کودک درون شما ، بخشی از روانتان است که همچنان معصومیت ، خلاقیت ، ترس و شگفتی اش از زندگی را حفظ کرده است . به معنای واقعی کلمه ، کودک درون ، کودکی است که در درون شما ، در درون روان شما زندگی می کند . مهم است که با این بخش حساس خود ارتباط داشته باشیم . وقتی به کودک درون خود متصل هستیم زندگی ما را به هیجان آورده و به ما نیرو و الهام می بخشد . وقتی از کودک درون خود جدا هستیم ، احساس بی حالی ، بی حوصلگی، خستگی ، نارضایتی و خالی بودن می کنیم .
دریافت احساس امنیت : زیربنای داشتن کودک درون سالم
امنیت فقط جسمی نیست ، بلکه عاطفی ، روانی و معنوی نیز هست . زمانی کودک در خانه احساس امنیت دارد که به مرزهای جسمی و عاطفی او احترام گذاشته شود ، خود اصیلش پذیرفته شود و از طرف اعضای خانواده ( به خصوص والدین ) احساس عشق و صمیمیت دریافت کند . همچنین کودکان باید اجازه رشد و تغییر داشته باشند و همه نیازهای اساسی جسمی آن ها ( آب ، غذا ، خانه یا محله امن ) برطرف شود .
اما وقتی کودک هستیم چگونه احساس ناامنی می کنیم ؟ واقعیت این است که زندگی ایده آل نیست و خانواده هایی که ما در آن ها به دنیا آمده ایم همیشه مطابق چیزی که ما می خواهیم نیستند . وقتی کودک در حال بزرگ شدن است چند روش فرزندپروری یا اتفاق باعث می شود احساس ناامنی کند . لازم به یادآوری است که در اینجا هدف سرزنش والدین یا مراقبین نیست . والدین ما با سطح تحصیلات و بلوغ عاطفی یا روانی ای که داشتند بیشترین تلاششان را کرده اند . سرزنش والدین فقط دردی که کودک درون تجربه می کند را تشدید می کند .
در اینجا برخی از متداول ترین روش هایی که باعث احساس ناامنی کودکان می شود مطرح شده است . شما کدام یک را تجربه کرده اید ؟
-
به شما آموخته شده است که درست نیست دیدگاه های خودتان را داشته باشید
-
وقتی خواسته اید عقیده خود را بلند بگویید یا به طور متفاوتی رفتار کنید تنبیه شده اید
-
اجازه خودجوش بودن به شما داده نشده است
-
اجازه نداشته اید که احساسات قوی خود از جمله خشم یا لذت را نشان دهید
-
توسط والدین یا اعضای خانواده تان شرم زده شده اید
-
مجبور شده اید که نسبت به والدین خود و احساس خوشحالی آن ها مسئول باشید
-
محبت جسمی از جمله بوسه، آغوش و نوازش دریافت نکرده اید
-
شما را از تفریح یا بازی کردن بازداشته اند
-
مرتباً به صورت کلامی مورد انتقاد یا آزار قرار گرفته اید
-
تنبیه بدنی شده اید
غفلت در کودکی ؛ عامل اصلی آسیب دیدگی کودک درون
شرایطی نیز وجود دارند که باعث می شوند کودک در خانه و به خصوص از والدینش احساس امنیت دریافت نکند و به این ترتیب اگرچه کودک بزرگتر می شود اما کودک درون او دچار زخم و آسیب است . در ادامه با انواع غفلت از کودک آشنا می شوید .
غفلت عاطفی
والدینتان به نیازهای عاطفی شما از جمله عشق ، حمایت ، مراقبت و راهنمایی توجه نکردند . آن ها یا به شما توجه نکردند یا ابراز نیازهای عاطفی تان را محکوم کردند . نتیجه احتمالی این نوع غفلت عبارت خواهد بود از اینکه:
-
خودارزشمندی و عزت نفس شما کم می شود
-
شروع به نادیده گرفتن نیازهای عاطفی خود می کنید
-
یاد گرفتید که از احساسات خود اجتناب کنید یا آن ها را سرکوب کنید
-
به دلیل اینکه در شنیدن، پذیرش و ارتباط برقرار کردن با هیجاناتتان از طریق روش های سالم ناتوان هستید دچار یک بیماری روانشناختی یا جسمی شده اید
غفلت روانشناختی
زمانی که والدینتان نتوانند به شما گوش دهند ، شما را در آغوش بگیرند و پرورش دهند این غفلت اتفاق می افتد . با بزرگتر شدن کودک ، احتمالاً غفلت روانشناختی این پیامدها را به دنبال دارد :
-
عزت نفستان به این دلایل پایین است : تمسخر شده اید ، به شما توهین شده است ، از شما انتظارات بسیار زیادی وجود داشته ، نادیده گرفته شده یا به طور مداوم تنبیه شده اید
-
خشم حل نشده ای به دلیل ضربه های روحی دوران کودکی دارید و نمی توانید خودتان را دوست داشته باشید
-
به بیماری های جسمی و روانشناختی دچار شده اید
-
قادر به برقراری روابط سالم و احترام آمیز نیستید
-
به منظور ایجاد احساسی گمراه کننده از راحتی و امنیت در زندگی ، به اعتیاد یا بیماری های عصبی دچار شده اید
غفلت جسمی
در یک سطح اساسی و بنیادی ، امنیت جسمی و تغذیه برخی از اصلی ترین عناصر یک رابطه محبت آمیز است و طبیعتاً ما آن را در روابط با والدینمان دریافت می کنیم اما اگر این اتفاق نیفتد :
- اختلال در عملکرد جنسی ( اغلب به دلیل تجربه سوء استفاده جنسی در کودکی )
-
اختلال وسواس فکری عملی ، یا رفتارهای پرخطر مثل رابطه جنسی محافظت نشده
-
اعتیاد به مواد مخدر ، الکل ، خشونت ، غذا و غیره
-
خودارزشمندی پایین منجر به غفلت جسمی از خود می شود از جمله اختلالات خوردن ( بی اشتهایی، چاقی ) ، رژیم غذایی ناسالم و خودآزارگری
25 نشانه از اینکه کودک درون شما آسیب دیده است
به این نشانه ها کاملاً توجه کنید . این نشانه ها به شما کمک می کند که میزان کلی آسیب دیدگی کودک درون خود و میزان احساس ناامنی او در این دنیا را بدانید . هرچه نشانه های آسیب دیدگی کودک درون در شما بیشتر باشد به این معنی است که باید جدی تر به فکر کار کردن بر روی کودک درون خود باشید .
در اعماق وجودم ، احساس می کنم یک مشکلی دارم
هر وقت در فکر انجام یک کار جدید هستم مضطرب می شوم
سعی می کنم افراد دیگر را راضی کنم و هویت محکمی از خودم ندارم
فردی سرکش هستم . هر وقت با دیگران درگیر می شوم بیشتر احساس زنده بودن می کنم
دوست دارم چیزها را احتکار کنم و دور ریختن آن ها برایم دشوار است
وقتی به نیازهای خودم توجه می کنم ، احساس گناه می گیرم
به عنوان یک مرد یا زن احساس ناکافی بودن دارم
می خواهم همیشه به درجات عالی برسم
خودم را به شدت گناهکار می بینم و از رفتن به جهنم می ترسم
دائماً از خودم به خاطر ناکافی بودن انتقاد می کنم
سخت گیر و کمال گرا هستم
در شروع یا تمام کردن کارها مشکل دارم
در ابراز هیجانات شدید مثل غم یا خشم ، دچار احساس شرم می شوم
به ندرت عصبانی می شوم اما وقتی عصبانی شوم به شدت از کوره در می روم
وقتی واقعاً نمی خواهم ، رابطه جنسی برقرار می کنم
از عملکردهای جسمی ام شرم زده ام
زمان زیادی را به تماشای هرزه نگاری ها می گذرانم
من به همه از جمله خودم بی اعتمادم
اعتیاد دارم یا به یک چیزی معتاد بوده ام
به هر قیمتی شده از تعارض ها اجتناب می کنم
از دیگران می ترسم و از آن ها اجتناب می کنم
نسبت به دیگران بیشتر مسئولم تا نسبت به خودم
هیچ وقت احساس نزدیکی به یکی از والدینم یا هردوی آن ها نداشته ام
عمیق ترین ترس من ترس از رها شدن است و حاضرم برای ادامه رابطه هرکاری انجام دهم
نه گفتن برایم دشوار است
در نهایت اگر در کودکی تجربه غفلت های عاطفی ، روانشناختی یا جسمی داشته اید و یا پنج یا بیشتر از پنج نشانه از نشانه های آسیب دیدگی کودک درون را دارید لازم است ارتباط با کودک درونتان بالاترین اولویت شما در زندگی باشد و به درمان آن کمک کنید تا در نتیجه زندگی شادتری داشته باشید و از سلامت روان و جسم خود مراقبت کنید . در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر می توانید با راهکارهای درمان کودک درون آشنا شوید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی درمورد آسیب دیدگی کودک درون و نشانه های آن داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- کودک درون به معنای ابعاد مثبت دوران کودکی است یا ابعاد منفی آن ؟
کودک درون بخشی از روان هر فرد است که هر دو بعد مثبت و منفی کودکی را در بر می گیرد . برای آشنایی با جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
2- چه تجربیاتی می تواند منجر به آسیب کودک درون بشود ؟
مهم ترین تجربه ای که می تواند باعث آسیب کودک درون شود عدم احساس امنیت افراد در کودکی و همچنین تجربه غفلت است که به جزئیات بیشتر آن در مقاله پرداخته شده است .
3- آسیب دیدگی کودک درون چه نشانه هایی دارد ؟
نشانه های متعددی برای آسیب دیدگی کودک درون وجود دارد که از آن جمله می توان به اضطراب در شروع یک کار جدید ، احساس ناکافی بودن ، احتکار ، برقراری روابط ناسالم اشاره کرد که برای آشنایی با نشانه های بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام ، بله یکی از عواملش می تونه همین آسیب دیدگی کودک درون باشه .
پاسخ مشاور: سلام ، بله حتما . در این سایت مقاله ای هم برای درمان کودک درون نوشته شده ، می تونید از این مقاله هم استفاده کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |