روش های افزایش مهارت خودآگاهی
خودآگاهی ، مهارتی است که هر کسی می تواند آن را با تمرین و عادات صحیح یاد بگیرد . آیا بخش هایی از زندگی یا شخصیتتان وجود دارد که به نظر نمی رسد نمی توانید درک کنید ؟ آیا رفتارها یا گرایش های خاصی دارید که با وجود پیامدهای منفی آن ، بارها در شما ظاهر می شود ؟ توانایی خودآگاهی یکی از حیاتی ترین و در عین حال دشوارترین مهارت ها است که افراد می توانند به آن دست پیدا کنند .
بسیاری از افراد احساس می کنند که دارای خود آگاهی سالمی هستند اما بهتر است به آن نسبی نگاه کنید و ببینید در مقایسه با دیگران چقدر از این توانایی برخوردار هستید . خودآگاهی ، فرصتی برای ایجاد تغییر در رفتار و باورهای شخص ایجاد می کند . همچنین ، این تغییر در وضعیت ذهنی ، باعث تغییر احساسات شما و افزایش هوش هیجانیتان می شود که این یک عامل مهم برای دستیابی به موفقیت است .
یادگیری چگونگی خودآگاهی بیشتر، گامی مهم در ایجاد زندگی ای است که می خواهید . این کار به شما کمک می کند که اشتیاق ها و هیجانات خود را شناخته و بفهمید چگونه شخصیتتان می تواند در دستیابی به این زندگی ایده آل تاثیر داشته باشد . در این مقاله ، در ابتدا با این مفهوم آشنا شده و سپس روش های افزایش خودآگاهی را یاد خواهید گرفت .
مهارت خودآگاهی چیست ؟
خودآگاهی برای اولین بار در سال 1972 توسط دووال و ویکلاند (Duval and Wicklund ) در کتاب آن ها به نام نظریه خودآگاهی عینی (A Theory of Objective Self-Awareness ) مطرح شد . این کتاب استدلال می کند که اگر توجه خود را به سمت خودمان معطوف کنیم ، رفتارمان در لحظه فعلی را با معیارها و ارزش های کلی خود مقایسه می کنیم . این کار باعث خود آگاهی منصفانه می شود .
ساده تر بگوییم : تعریف خودآگاهی را می توان از دیدگاه پیشرفت شخصی به بهترین وجه مورد بررسی قرار داد . این توانایی معمولاً به معنای درک عمیق ارزش ها ، نقاط قوت و ضعف ، عادات و چرایی های شما است . در این صورت ، وقتی خطاهای خود را می پذیرید ، به طور مداوم روی راهکارهای متفاوت برای بهبود خود کار می کنید .
خودآگاهی چه تاثیرات مثبتی دارد ؟
مهارت خودآگاهی ، اولین قدم اساسی در کنترل زندگیتان ، خلق آنچه می خواهید و تسلط بر آینده خود است . به شما کمک می کند تصمیم بگیرید انرژی ، احساسات ، شخصیت و واکنش های خود را بر روی چه چیزی متمرکز کنید و در نتیجه تعیین می کند در آخر در زندگی به کجا می رسید . وقتی خودآگاه هستید ، می توانید ببینید که افکار و احساساتتان شما را راهنمایی می کنند . همچنین به شما امکان می دهد تا اقدامات خود را کنترل کنید تا بتوانید برای دستیابی به نتایج مورد نظر خود ، تغییرات لازم را انجام دهید.
توانایی شناخت خودمان ، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار ما می گذارد که می توانیم از آن ها برای داشتن زندگی بهتر استفاده کنیم . به نظر می رسد خوآگاهی منجر به ارتباط بهتر ، بهبود عزت نفس و توانایی ایجاد روابط قوی تر می شود . همچنین ، توانایی رهبری را بهبود می بخشد و در بین مدیران رده بالا ، مهارت رایجی است .
روش های افزایش خودآگاهی چیست ؟
با آگاهی از خود می توانید در زندگی به گونه ای حرکت کنید که به نیازها و احساسات خود افتخار کنید . خودآگاهی یک مهارت قابل یادگیری است که برخی از افراد احساس می کنند آن را بهتر از دیگران انجام می دهند . خبر خوب اینکه ، با تمرین و پشتکار می توانید این مهارت را بهبود ببخشید که در ادامه با روش های افزایش خودآگاهی آشنا می شوید .
به صورت عینی به خودتان نگاه کنید
تلاش برای دیدن خود، همانطور که هستید ، می تواند یک فرایند دشوار باشد اما اگر تلاش های صحیحی انجام دهید آشنایی با خود واقعیتان می تواند به شدت کمک کننده باشد . هنگامی که توانستید خودتان را عینی ببینید می توانید یاد بگیرید چگونه خود را بپذیرید و راه هایی برای بهبود آن در آینده پیدا کنید . بنابراین ، راهی آسان برای انجام این کار چیست ؟
-
سعی کنید درک کنونی خود را با نوشتن برداشت هایتان مشخص کنید . چیزهایی که که فکر می کنید در انجام آن ها خوب هستید یا چیزهایی که لازم است بهتر کنید را بنویسید . نکته اصلی در اینجا درک این مسئله است که چه چیزی برانگیزاننده رفتارهای شما است .
-
در مورد چیزهایی که به آن ها افتخار می کنید یا به دستاوردهایی که در طول زندگی داشته اید فکر کنید .
-
دیگران را ترغیب کنید که درمورد اینکه چه احساسی نسبت به شما دارند ، با شما صادق باشند و به آنچه می گویند با دقت گوش دهید .
-
به کودکی خود فکر کنید و اینکه چه چیزی باعث خوشحال شدن شما در آن زمان می شد. آیا در کودکی آسیب دیده اید ؟ آیا حس می کنید در حال حاضر بر زندگی شما تاثیر می گذارند ؟ چه چیزهایی نسبت به کودکیتان تغییر کرده و چه چیزهایی یکسان باقی مانده است ؟ دلایل تغییرات چیست ؟
دفترچه ای برای نوشتن داشته باشید
به منظور تقویت خودآگاهی ، می توانید در مورد هر چیزی در این دفترچه بنویسید حتی اگر مربوط به اهدافتان نباشد . نوشتن افکارتان باعث می شود که از آن ها خلاص شده و جایی برای افکار جدید باز کنید . هر شب ، مدتی وقت بگذارید و در دفترچه ، افکار و احساسات ، شکست ها و موفقیت های همان روز را بنویسید . این کار به شما در رشد و پیشرفت کمک می کند .
همچنین اگر مدیر هستید ، مدتی وقت بگذارید تا در مورد روش مدیریت خود فکر کنید و همچنین توجه کنید که زیردستانتان چگونه به شما نگاه می کنند . به این فکر کنید که چگونه می توانید به دیگران کمک کنید و اگر می توانید بیشتر این کار را انجام دهید . ارزش های شما چیست و در حال حاضر ، کدام یک از همه مهم تر است ؟ این سوالات خودانعکاسی ، به شما کمک می کند تا بهتر متوجه شوید که در حال حاضر چه کسی هستید و در زندگی چه می خواهید .
اهداف ، برنامه ها و اولویت های خود را یادداشت کنید
اهداف خود را طوری برنامه ریزی کنید که آن ها از ایده تبدیل به یک فرایند گام به گام شوند . اهداف بزرگ خود را به هدف های کوچک تبدیل کنید تا از دشواری آن ها کمتر شده و بتوانید راه انجام آن ها را بهتر پیدا کنید . همچنین ، این کار به شما کمک می کنید برنامه های خود را به صورت عینی دربیاورید و انگیزه شما را برای دنبال کردن آن ها بالا می برد .
خودانعکاسی را هر روز انجام دهید
برای بالا بردن خودآگاهی ، باید خودانعکاسی انجام دهید . این امر مستلزم آن است که هر روز مدتی را کنار بگذارید تا صادقانه به خود و به عنوان یک شخص و یک رهبر نگاه کنید. انجام این عمل می تواند در بهبود خود موثر باشد . در دنیای کاری پرتوقع امروزی ، حرف زدن از خودانعکاسی از انجام آن راحت تر است و همیشه بر روی افراد فشار زیادی برای کار کردن وجود دارد جریان بی نهایتی از اطلاعات با استفاده از تکنولوژی به ما می رسد .
از آنجا که خودانعکاسی ، وقت گیر است ، هر روز برای آن فقط 15 دقیقه وقت بگذارید . این کار بیشتر از همه زمانی موثر است که افکار خود را بنویسید و همچنین آن را در مکانی آرام انجام دهید .
مراقبه و سایر عادت های ذهن آگاهی را تمرین کنید
مراقبه ، تمرین بهبود ذهن آگاهی شما است . بیشتر مراقبه ها روی نفس کشیدن متمرکزند اما لازم نیست همیشه این کار را به صورت قراردادی انجام دهید . در طول مراقبه ، کمی توقف کرده و از خودتان بپرسید :
-
هدفتان چیست ؟
-
چه کار می کنید که به آن برسید ؟
-
چه کاری انجام می دهید که مانع موفقیت شما است ؟
-
چگونه می توانید این فرایند را به سمت بهبود تغییر دهید ؟
یکی از شکل های مراقبه ناشی از کارهای روزمره است که می تواند به شما احساس آرامش بدهد مانند ظرف شستن ، پیاده روی یا رفتن به محل عبادت . یادگیری چگونگی ذهن آگاهی ممکن است برای بسیاری از افراد دشوار باشد به خصوص در این دنیای پرتکاپو اما انجام آن می تواند در موفقیت شما به شدت موثر باشد .
از دوستان مورد اعتماد خود بخواهید شما را توصیف کنند
چگونه قرار است بفهمیم دیگران چگونه در مورد ما فکر می کنند ؟ ما باید به بازخورد همسالان و مربی های خود گوش دهیم و اجازه دهیم آن ها نقش یک آینه صادق را برای ما بازی کنند .به دوستان خود بگویید که به دنبال دیدگاهی باز ، صادقانه ، انتقادی و عینی از طریف آن ها هستید و وقتی دوستانتان خواستند به صورت صادقانه به شما انعکاس دهند اجازه دهید که احساس امنیت داشته باشند .
اطمینان حاصل کنید که دوستانتان این کار را برای کمک به شما انجام می دهند نه اینکه بخواهند به شما آسیب برسانند . همچنین اگر احساس می کنید در مورد یک مسئله به درک بیشتری نیاز دارید ، از آن ها سوال بپرسید . علاوه بر این ، وقتی تصمیم گرفتید چه رفتاری را در خود تغییر دهید از دوستان خود بخواهید اگر این رفتار اتفاق افتاد به شما یادآوری کنند . این روش در بهبود مهارت ارتباطی شما نیز موثر است . برای مثال ، تصمیم می گیرید در هنگام صحبت کردن دیگران در حرف هایشان نپرید و از دوستان خود بخواهید هروقت این اتفاق افتاد به شما تذکر بدهند .
در هنگام کار ، بازخورد بخواهید
علاوه بر مشورت با دوستان و خانواده ، از یک فرآیند رسمی تر در محل کار استفاده کنید تا از دیگران بازخورد بگیرید . اگر شرکت شما روشی ساختاری برای انجام این کار ارائه نمی دهد ، سعی کنید خودتان یک روش را پیاده سازی کنید مشروط بر آنکه به خوبی انجام شود و افراد بتوانند در آن به راحتی به دیگران بازخورد بدهند .
برای داشتن یک سیستم بازخورد رسمی موثر در محل کار ، به یک فرایند مناسب و یک مدیر کارآمد نیاز دارید . وقتی این فرایند تمام شد مهم است که نتایج مهم آن را برای خودتان بنویسید .نقاط قوت و ضعفی که دیگران در مورد شما به آن ها اشاره کرده بودند را نوشته و روی آن ها فکر کنید .
در آخر
تا اینجا با روش های تقویت مهارت خودآگاهی آشنا شدید . لازم است بدانید مدتی طول خواهد کشید تا خودآگاهیتان را افزایش داده و خود را بهتر بشناسید و حتی می تواند سال ها طول بکشد اما این کار به شدت بر روی روابط شخصی و حرفه ای شما موثر است . رشد این سطح از درون نگری کار آسانی نیست . اکثر افراد می ترسند که در مورد نقاط قوت ، نقاط ضعف و چالش های فعلی ، با خودشان صادق باشند اما اگر روش هایی که در این مقاله مطرح شد را انجام دهید برای شما در رشد فردی بسیار موثر است .
همانظور که مطرح شد خودآگاهی یکی از پنج مولفه هوش هیجانی و از مهمترین مولفه های آن است . در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر می توانید با هوش هیجانی بیشتر آشنا شوید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی در مورد روش های افزایش مهارت خودآگاهی داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- خودآگاهی چیست ؟
این مهارت به معنای توانایی درک عمیق ارزش ها ، نقاط قوت و ضعف و باورهای خود است که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
2- چرا خودآگاهی مهم است ؟
این مهارت به شما کمک می کند اهداف خود را تعیین کرده و بدانید در زندگی ، انرژی ، احساسات و افکار خود را روی چه چیزهایی متمرکز کنید . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
3- چگونه می توان خودآگاهی را افزایش داد ؟
برای تقویت این توانایی ، لازم است یاد بگیرید به صورت عینی به خودتان نگاه کنید افکار و اهدافتان را نوشته و در مورد خود از دیگران بازخورد بگیرید که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |