علت دیر حرف زدن کودک
طیف گسترده ای از مسائل وجود دارد که می تواند پیشرفت گفتار کودکان نوپا را مختل کند . ممکن است اختلالی جسمی وجود داشته باشد که از شکل گیری درست کلمات در کودکان جلوگیری کند یا ممکن است یک مشکل پردازشی وجود داشته باشد . مشکل پردازشی به این معنا است که نظام ارتباطی درونی فرزندتان قادر به انتقال موثر پیام بین قسمت های مغزی مسئول گفتار نیست .
تاخیر گفتار و زبان در کودکان زمانی اتفاق می افتد که گفتار و زبان کودک با سرعتی که از آن انتظار می رود پیشرفت نمی کند . این یک مشکل رشدی شایع است که تقریباً ده درصد کودکان پیش از دبستان را درگیر می کند و همچنین با افزایش مشکلات در خواندن ، نوشتن ، توجه و اجتماعی شدن در این کودکان همراه است .
اگر نگران تاخیرهای احتمالی در مهارت های کلامی فرزند خود و یا درک زبان در او هستید عواملی که در ادامه می آید را در نظر بگیرید . همه این عوامل می توانند علت دیر حرف زدن کودک باشند .
تشخیص مشکلات گفتار و زبان در کودک
هر کودکی سرعت رشدی مخصوص به خودش را دارد اما اگر فرزندتان به اندازه کودکان همسنش صحبت نمی کند ممکن است مشکل تاخیر گفتار وجود داشته باشد . اگر فرزندتان کلمات ساده مثل مامان را تا 12 یا 15 ماهگی به طور واضح و مشخص نگوید و کلمات ساده مثل نه را تا سن 18 ماهگی درک نکند احتمالا به تاخیر گفتار دچار است . همچنین کودکان باید بتوانند تا 3 سالگی جملات کوتاه گفته و تا 4 تا 5 سالگی یک داستان ساده بگویند . اگر فرزند شما این انتظارات رشدی را براورده نکرده است احتمال مشکلات گفتاری زیاد است .
تشخیص مشکلات گفتار و زبان در کودک با مراجعه به پزشک انجام می شود . او به گفتار فرزندتان گوش داده و رشد ذهنی فرزندتان را بررسی می کند . در صورت لزوم ، پزشک ممکن است پس از آن شما را به متخصصی دیگر ارجاع دهد برای مثال شاید لازم باشد شنوایی فرزندتان ارزیابی شود .
علت دیر حرف زدن کودک
تاخیر در گفتار فرزند دلایل متعددی می تواند داشته باشد . در برخی موارد ، بیش از یک علت عامل دیر حرف زدن کودک هستند . برخی از دلایل شایع عبارت اند از :
آسیب جسمی
شکاف کام یک نمونه شدید از اختلال دهان است که می تواند بر گفتار تاثیر بگذارد . مشکل دیگری که می تواند علت دیر حرف زدن کودک باشد داشتن یک فرنولوم ( frenulum ) یا بند زبان غیر معمول کوتاه است . این فرنولوم ، رشته ای است که زبان را به سمت پایین دهان نگه می دارد و کوتاهی آن باعث محدودیت حرکتی زبان می شود . این مشکلات جسمی قبل از اینکه فرزندتان شروع به حرف زدن کند ، می تواند توسط پزشک تشخیص داده شده یا ممکن است تا زمانی که کودک را به دندانپزشکی ببرید یا تاخیر در گفتار اتفاق بیفتد شناسایی نشود .
اوتیسم
اوتیسم نوعی اختلال رشدی مبتنی بر عصب شناختی است و شروع آن قبل از 36 ماهگی اتفاق می افتد . اوتیسم با تاخیر رشد در زبان یا انحراف در رشد گفتار ، عدم توانایی ارتباط با دیگران و رفتارهای کلیشه ای و اجباری مشخص می شود . کودکان اوتیستیک دارای مشکلات گفتاری دیگری از جمله پژواک گویی و واژگونی ضمیر هم هستند . آن ها نمی توانند با دیگران ارتباط چشمی برقرار کنند ، لبخند اجتماعی بزنند یا به در آغوش گرفته شدن پاسخ دهند .
تاخیر کلی رشد کودک
تاخیر در صحبت کردن کودک ممکن است به علت سایر تاخیرهای رشدی باشد . البته هر کودکی با سرعت خاص خود به نقاط عطف رشدی می رسند اما اگر حس می کنید که توانایی ها و مهارت های دیگر بچه نیز کندتر از معمول در حال رشد هستند بهتر است با پزشک در این مورد مشورت کنید . به خصوص ، توجه کنید که چه مهارت های حرکتی ، کلامی و شناختی ای ، هدف هر سطح سنی کودکان هستند .
مشکلات گفتاری مربوط به تاخیر کلی رشد ، شامل این موارد می شوند : صحبت کردن بسیار کم ( یا اصلا صحبت نکردن کودک ) ، به نظر می رسد کودک آنچه دیگران می گویند را درک نمی کند ، تکرار گفته های دیگران ، نداشتن هیچ احساس ، صرف فعل یا زیر و بم صدا در هنگام صحبت کردن .
مشکلات شنوایی
مشکلات شنوایی نیز معمولاً با دیر حرف زدن بچه مرتبط هستند به همین دلیل لازم است هنگام نگرانی در مورد گفتار کودک ، شنوایی او توسط پزشک ارزیابی شود . کودکی که دچار کم شنوایی است ممکن است در درک گفتار دیگران و همچنین کلامی سازی های خودش با مشکلات مواجه شود . این امر ، درک کلمات خاص و تسلط بر آن ها را دشوار کرده و سپس مانع تقلید کلمات و استفاده از گفتار روان و صحیح می شود .
محرومیت جسمی
محرومیت جسمی ( فقر ، مسکن نامناسب ، سوء تغذیه ) و محرومیت اجتماعی ( تحریک نامناسب زبانی ، غیبت والدین ، استرس عاطفی و بی توجهی به کودک ) تاثیر نامطلوبی بر رشد گفتار کودک دارد . به نظر نمی رسد کودکانی که در خانواده مورد آزار قرار می گیرند دچار تاخیر گفتار شوند اما غفلت می تواند عامل آن باشد . والدینی که فرزندانشان را مورد غفلت قرار می دهند کمتر با آن ها ارتباط کلامی برقرار می کنند و به همین دلیل این کودکان ممکن است دیر حرف بزنند .
مشکلات دهانی - حرکتی
بسیاری از کودکانی که دیر حرف می زنند در حوزه های مسئول تولید گفتار به دلیل مشکلاتی مثل آپراکسی گفتار کودکی ( CAS ) دچار مشکلات ارتباطی می شوند . در این مورد ، فرزندتان در کنترل عضلات و قسمت هایی از بدن که برای صحبت کردن استفاده می شوند مشکل دارد . به عنوان مثال ، لب ، زبان یا فک او از توانایی انجام آنچه برای تولید کلمات نیاز است برخوردار نیست . این نوع از مشکلات گفتاری ممکن است به تنهایی وجود داشته باشد یا ممکن است همراه با سایر مشکلات حرکتی – دهانی مثل مشکلات خوردن همراه باشند .
عفونت گوش
متاسفانه بسیاری از کودکان قبل از تولد سه سالگی ، بیشتر از یک عفونت گوش را تجربه می کنند . این بدین معنی نیست که کودک مبتلا به عفونت گوش به طور خودکار در معرض خطر دیر صحبت کردن و مشکلات شنوایی است . بسیاری از این عفونت های گوش بعد از درمان به خوبی از بین رفته و نمی توانند خطر مشکلات گفتار را در فرزندتان افزایش دهند . آنچه خطرناک است ، عفونت های گوش مزمن است .
این نوع از عفونت ها با التهاب و عفونت در گوش میانی کودک مشخص می شوند و ممکن است با معالجه معمولی پاک نشده و یا در مدت کوتاهی دوباره بازگردد . اگر فرزند شما در این گروه قرار گرفت ممکن است پزشک اطفال به شما توصیه کند که فرزندتان را نزد متخصص گوش و حلق و بینی ببرید یا برای حل مشکل فرزندتان از ساکشن گوش استفاده شود .
پیشنهاد نهایی
همانطور که در این مقاله ، مطالعه کردید علت دیر حرف زدن کودک متعدد است که لازم است جهت تشخیص علت قطعی آن به پزشک مراجعه شود . از سوی دیگر ، غربالگری هایی که برای نوزادان انجام می شود ، به خانواده ها کمک می کند اگر فرزندشان دچار بیماری یا مشکل خاصی بود آن را زودتر شناسایی کرده و برای درمان اقدام کنند . در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر با غربالگری های نوزادان بیشتر آشنا می شوید .
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی در مورد علت دیر حرف زدن کودک داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- تاخیر در گفتار و زبان چگونه تشخیص داده می شود ؟
دیر حرف زدن در کودکان زمانی تشخیص داده می شود که کودک به اندازه همسالانش نتواند صحبت کند که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
2- علل دیر حرف زدن کودک چیست ؟
این مسئله می تواند ناشی از مشکلاتی مثل آسیب های جسمی ، مشکلات دهانی - حرکتی ، مشکلاتی شنوایی یا اوتیسم باشد که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
3- آیا دیر حرف زدن کودک می تواند نشانه اوتیسم باشد ؟
در اوتیسم مشکلات گفتار بسیار گسترده و پیچیده است برای مثال در این کودکان ، پژواک گویی و واژگونی ضمیر نیز مشاهده می شود که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |