تشویق کودک به کتابخوانی
خواندن یکی از مهارت های اساسی است که کودکان برای موفق شدن باید آن را یاد بگیرند . مهارت خواندن نه تنها از نظر تحصیلی برای کودکان مفید است بلکه مهارتی مادام العمر برای بهبود و پیشرفت می باشد . خواندن ، دایره لغات را بالا می برد و باعث افزایش توجه و تقویت تفکر تحلیلی می شود .
نکته اصلی تشویق کودک به کتابخوانی ، کتاب خواندن والدین و کودک با یکدیگر است . این کار علاوه بر اینکه برای کودک لذت بخش است ، انگیزه کتاب خواندن را در او افزایش می دهد . به هر حال ، هر کودکی اطلاعات را به صورت متفاوتی یاد گرفته و پردازش می کند و این بدین معنی است که برخی کودکان علاقه ای ذاتی به خواندن دارند و برخی نه .
اگر فرزند شما در دسته دوم قرار دارد نگران نباشید . برخی راهکارها به شما کمک می کند که بتوانید انگیزه کتاب خواندن را در کودکتان بالا ببرید . اما قبل از آن لازم است بدانید چرا فرزندتان ، خواندن را دوست ندارد .
چرا فرزندم کتاب خواندن را دوست ندارد ؟
برای پاسخ به سوال چرا فرزندم کتاب خواندن را دوست ندارد لازم است بدانید همه کودکان علاقه به کتاب خواندن ندارند . ممکن است فرزندتان احساس کند کتابخوانی کار سختی است یا در خواندن مشکل داشته باشد . همچنین ، امکان دارد که خواندن برای او خسته کننده بوده یا هنوز کتابی که با علایق او تناسب داشته باشد را پیدا نکرده باشد . خبر خوب این است که وقتی بدانید چرا فرزندتان کتاب خواندن را دوست ندارد می توانید حل مسئله کرده و خواندن را برای او لذت بخش تر کنید .
وقتی کتاب خواندن سرگرم کننده شود علاقه کودک به کتاب خوانی بیشتر شده ، عادت های خوب خواندن در او تقویت شده و یادگیری برای او آسان تر می شود .
اگر خواندن برای فرزندتان سخت است احتمالاً او یک کار سخت را به عنوان تفریح انتخاب نخواهد کرد زیرا برای انجام این کار باید تلاش زیادی کند و در نتیجه کتاب خواندن برای او لذت بخش نخواهد بود . بررسی کنید که آیا فرزندتان در روان خواندن یا دانش آوایی با مشکلات مواجه است ؟ ممکن است او مهارت های واژگانی قوی نداشته باشد و در نتیجه مجبور باشد که کلمات را حدس بزند . همچنین ممکن است کودک ، دچار اختلال خواندن یا دیگر اختلالات یادگیری باشد .
اگر از نظر فرزندتان ، خواندن حوصله سربر است در مورد آنچه فرزندتان دوست دارد فکر کنید . آیا او به یک موضوع یا سرگرمی خاصی علاقه مند است ؟ آیا پسر شما از دایناسورها خوشش می آید ؟ آیا دختر شما عاشق ژیمناستیک است ؟ وقتی کتاب هایی را پیدا کنید که موضوع آن ها مورد علاقه فرزندتان باشد به او انگیزه خواندن می دهید .
ده راهکار آسان برای تشویق کودکان به کتابخوانی
در ادامه به ده راهکار آسان برای تشویق کودکان به کتابخوانی اشاره شده است تا با ایجاد سرگرمی کتاب خواندن ، عادت های خوب خواندن را در فرزندتان تقویت کنید .
فضایی برای خواندن ایجاد کنید
یکی از راه های افزایش کتاب خواندن کودک این است که با کمک فرزندتان ، فضایی برای کتاب خوانی ایجاد کنید . یک صندلی بین بگ ( bean bag chair ) ، لوازم سرگرم کننده و کتاب های مختلفی را جمع آوری کرده تا برای فرزندتان مکانی راحت برای کتاب خواندن فراهم کنید .
خواندن را در خانه و هر جای دیگری تشویق کنید
به فرزند خود بیاموزید که خواندن ، فقط کتابخوانی نیست . خواندن منوها ، نام فیلم ها ، علائم جاده ، دستورالعمل های بازی و موارد دیگر را تمرین کرده و به این ترتیب فرزندتان را نیز به این کار تشویق کنید .
الگو باشید
به عنوان یک الگو برای فرزندتان عمل کرده و در مقابل او بخوانید ، زیرا وقتی کودک می بیند که شما مجله ، روزنامه و کتاب می خوانید متوجه اهمیت آن ها می شود . وقتی در حال خواندن هستید کودک را تشویق کنید که او نیز با کتاب مورد علاقه اش به شما بپیوندد .
بین خواندن و زندگی واقعی ، پیوند ایجاد کنید
یکی دیگر از راه های افزایش کتاب خواندن کودک این است که به کودک خود کمک کنید که از آنچه می خواند در زندگی روزانه استفاده کند . برقراری ارتباط میان کتاب ها و تجربه شخصی کودک ، علاقه او به خواندن را افزایش می دهد . برای مثال کتاب هایی در مورد ترس در کودکان وجود دارد که اگر کودک از چیز خاصی می ترسد ، خواندن این کتاب ها به او کمک می کند راه های مواجهه با ترسش را یاد بگیرد .
ابزار خواندن را در خانه نگه دارید
به فرزندتان دسترسی به کتاب و دیگر ابزارهای خواندن را در خانه فراهم کنید . این کار به او کمک می کند که بداند خواندن فقط در مدرسه اتفاق نمی افتد و می تواند در هر جایی انجام شود .
به کتابخانه محل زندگی مراجعه کنید
لذت بخش کردن کتابخوانی برای کودک می تواند با کارت عضویت کتابخانه آسان شود و علاوه بر آن می توانید به فرزندتان اجازه دهید کتابی که توجهش را جلب کرده انتخاب کند . در این صورت ، علاقه او به کتابخانه رفتن بیشتر نیز می شود .
در مورد آنچه فرزندتان می خواند صحبت کنید
برای تشویق کودک به کتابخوانی ، بعد از اینکه فرزندتان یک کتاب را تمام کرد درباره آن صحبت کنید و بپرسید قسمت مورد علاقه او چه بوده است . این کار باعث افزایش مهارت های درک فرزندتان و همچنین تبدیل کتابخوانی به یک فعالیت خانوادگی می شود .
کودک را با ژانرهای مختلف کتاب آشنا کنید
کتابی را پیدا کنید که مورد علاقه فرزندتان باشد برای مثال ، ژانرهای مختلف مثل کتاب های معمایی ، علمی تخیلی ، طنز و غیره را برای او بخرید . در این صورت ممکن است فرزندتان به ژانرهای مختلفی علاقه مند شده و در نتیجه کتاب خواندن برای او هیجان انگیزتر شود .
از فرزندتان حمایت کنید
اگر فرزندتان در کتاب خواندن با مشکلاتی مواجه است و ناامید می شود قدمی به عقب برداشته و ببینید در چه زمانی با چالش روبرو می شود . همچنین ، با معلم کودک صحبت کرده و در اسرع وقت به موضوع رسیدگی کنید .
هر شب کتاب خوانید
خواندن را به بخشی از فعالیت روتین شبانه فرزندتان تبدیل کنید زیرا این عادت به او کمک می کند یاد بگیرد آرامش را با کتاب خواندن مرتبط کند و به این ترتیب هم حسی مثبت نسبت به کتاب خواندن پیدا کند و هم بتواند برای آرام کردن خود از این کار استفاده کند . کتاب خوانی شبانه به شما نیز در تقویت ارتباط مثبت با فرزندتان کمک می کند .
نتیجه گیری
با استفاده از راهکارهایی که مطرح شد و همچنین با کمی تمرکز و راهنمایی می توانید فرزندتان را به خواندن علاقه مند کرده و به او کمک کنید که بهتر یاد بگیرد . وقتی کودکان یاد بگیرند که کتاب خواندن را به بخشی از فعالیت روزانه خود تبدیل کنند در مدرسه از مزایای آن استفاده خواهند کرد زیرا می توانند در آن جا ایده های بهتری داده و همچنین پردازش آن ها در خواندن سریع تر و موثرتر از همسالانی خواهد شد که کتاب نمی خوانند .
از سوی دیگر ، زمانی که کودک دسترس زیادی به کتاب ها و ابزارهای خواندن داشته باشد فرصت های یادگیری برای او بیشتر شده و در نتیجه اعتماد به نفس و عزت نفسش نیز در مدرسه افزایش می یابد . اگر می خواهید در مورد راه های بالا بردن اعتماد به نفس در کودکان اطلاعات بیشتری کسب کنید در ادامه و بر روی لینک زیر کلیک کنید .
اگر پس از مطالعه این مقاله، باز هم سوالاتی در مورد تشویق کودک به کتابخوانی داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- چرا فرزند من کتاب نمی خواند ؟
دلایل کتاب نخواندن در کودکان متفاوت بوده که یکی از دلایل آن می تواند سخت یا خسته کننده بودن آن برای کودک باشد که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
2- چه راهکارهایی برای تشویق کودک به کتابخوانی وجود دارد ؟
در قدم اول لازم است فضایی برای کتاب خواندن ایجاد کرده و ابزار خواندن را برای کودک فراهم کنید . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
3- آیا برای تشویق کودک به خواندن ، والدین نیز باید کتاب بخوانند ؟
بله ، وقتی والدین در جلوی چشم فرزند خود ، کتاب ، مجله یا روزنامه می خوانند فرزندشان متوجه اهمیت خواندن شده و انگیزه بیشتری برای این کار پیدا می کند . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |