اعتیاد به اینترنت
فضای مجازی هم برای برقراری ارتباط استفاده می شود هم پدیده ای اجتماعی است . به طور کلی ، تکنولوژی های جدید ارتباطی مانند موبایل ، بازی های آنلاین اینترنتی ، و شبکه های اجتماعی روش زندگی ما را تغییر داده اند و شرایط جدیدی را برای ارتباط با یکدیگر و فعالیت های اجتماعی فراهم کرده اند .
در دسترس بودن اینترنت مزایای زیادی دارد و منجر به پیشرفت های زیادی شده است . علی رغم تمام امکانات و مزایایی که تکنولوژی جدید ارتباطی فراهم کرده است ، استفاده نادرست از آن با تبعاتی همراه بوده است . به همین دلیل توصیه می شود که قبل از استفاده از این روش های ارتباطی ماهیت آن را بهتر شناخته و اطلاعات کافی در مورد مزایا و معایب آن به دست آورد . از خطرات اینترنت ، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی می توان به موارد زیر اشاره کرد : دزدی ، مورد تهدید و باج گیری قرار گرفتن ، مواجهه با محتوای نامناسب ( پورنوگرافی ، آسیب به خود ، خشونت ، تبعیض نژادی ) ، اعتیاد به اینترنت و بازی های اینترنتی .
در این مقاله به موضوع اعتیاد به اینترنت ، فضای مجازی ، و شبکه های اجتماعی می پردازیم .
تعریف اعتیاد به اینترنت
اعتیاد به اینترنت به معنی استفاده زیاد از اینترنت و فضای مجازی است . استفاده از اینترنت در صورتی اعتیاد محسوب می شود که فرد برای کارهای غیر ضروری هر روز 8 تا 10 ساعت یا بیشتر در اینترنت فعالیت می کند و این کار را به مدت حداقل 12 ماه ادامه دهد . اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی می تواند منجر به افزایش انزوا ، طلاق ، مشکلات خانوادگی ، افت تحصیلی ، افسردگی ، و از دست دادن شغل شود و بدهی مالی به خاطر رفتارهای وسواس گونه ی قمار اینترنتی و خرید اینترنتی ایجاد کند ؛ به همین دلیل با توجه به افزایش روزافزون کاربران کامپیوتر و اینترنت و افزایش میزان وابستگی به کامپیوتر و اینترنت ، همه افراد باید نشانه ها و علائم اعتیاد به اینترنت را بشناسند و در صورت نیاز برای درمان اعتیاد به اینترنت اقدام کنند .
با اینکه اعتیاد به اینترنت و شبکه های اجتماعی به عنوان یک بیماری و اعتیاد رسمی شناخته نمیشود ، اما شبیه به شرط بندی و قمار است . فرد معتاد به اختلال قمار بازی هیجانش این است که هر دست بازی را ببرد و پول بیشتری به دست بیاورد ، فرد معتاد به اینترنت هم این چنین است ، اما به جای پول ، واکنش و عکس العمل فعالیتی که در فضای مجازی انجام میدهد برایش مهم است مثلاً کسی که مدت زیادی را فیسبوک و اینستاگرام می گذراند ، زمانی که مطلبی را به اشتراک می گذارد تشویقی که از لایک و توجه دیگران می گیرد باعث می شود فرد بخواهد مدت زمان بیشتری را در فضای مجازی بگذراند و به مرور دچار اعتیاد به شبکه های اجتماعی می شود .
تفاوت استفادهی عادی و اعتیاد به اینترنت
اینترنت فقط محدود به کامپیوترهای خانگی نیست حتی با استفاده از موبایل ، لپ تاپ ، تبلت و بازی های کامپیوتری در هر مکانی در دسترس است .
از آن جایی که اعتیاد به اینترنت حداقل در حال حاضر تشخیص و بیماری رسمی نیست ، هیچ معیار مشخصی هم برای رفتارهای اعتیاد آور آن وجود نداشته و تعریف نشده است ؛ بلکه اعتیاد به اینترنت نشانه یک بیماری زیر بنایی در فرد است . در بسیاری از موارد افراد به دلیل افسردگی ، اضطراب و یا برای فرار از یک موقعیت ناخوشایند به استفاده بیش از حد از اینترنت پناه میبرند . نظر کارشناسان این است که اعتیاد به اینترنت فقط به ساعت هایی که فرد در اینترنت مصرف میکند مرتبط نیست ؛ مسئلهی اعتیاد به اینترنت در واقع به میزان زمانی که فرد صرف فعالیت های غیرضروری در اینترنت میکند بستگی دارد (مثلاً استفاده برای مدرسه، دانشگاه، کار ، تحقیق و … جزو استفادههای ضروری محسوب می شود). دانشجویی که برای انجام کارهای پژوهشی در روز 10 ساعت از اینترنت استفاده می کند به عنوان اعتیاد به اینترنت شناخته نمی شود ولی اگر همین دانشجو از 12ساعتی که در اینترنت است 8 ساعتش را به کارهای غیرضروری مثل وب گردی و یا فعالیت در شبکه های اجتماعی بگذراند و این کار را به مدت زمان طولانی (حداقل 12 ماه ) ادامه دهد ، این کار او اعتیاد به فضای مجازی و اینترنت محسوب می شود . برای اطلاع بیشتر در مورد اعتیاد به اینترنت ، مسائل و مشکلات آن در کانال تلگرام مشاوره اعتیاد عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منبع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی
» پیشگیری از اعتیاد به اینترنت
» درمان اعتیاد به اینترنت
» علائم اعتیاد به اینترنت
پاسخ مشاور: سلام بله ترک هر عادتی سخت است . برای ترک یک عادت حداقل سه ماه زمان نیاز است . بهتر است سعی کنید در طی هفته هر روز مثلا اجازه دهید 5 ساعت در اینترنت باشد در طی هفته بعد مثلاً 4.5 ساعت در اینترنت باشد به ترتیب ساعت حضور او را در اینترنت کم کنید . بهتر است برای ترک این عادت به روانشناس مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام بله بهتر است زن و مرد ساعت خاصی برای گذراندن در اینترنت صرف کنند و هم چنین ساعت مشخصی برای صحبت با همدیگر داشته باشند . بهتر است زن و شوهر برای زندگی خود برنامه ریزی داشته باشند تا دچار مشکل نشوند .
پاسخ مشاور: سلام . شما باید در تابستان مثلا روزی دو ساعت اجازه بازی می دادید نه کل روز و باید به فرزندتان می گفتید باید اون بازی را من هم ببینم . به کودک بگوید اول باید کارهای مدرسه انجام دهد بعد می تواند بازی کند در غیر این صورت به او اصلا اجازه ندهید حتی اگر خیلی گریه داد و بیداد و ... کرد در مقابل خواسته او تسلیم نشوید .
پاسخ مشاور: سلام یکی دو ساعت زمان صرف اینترنت اعتیاد محسوب نمی شود و هر فردی لازم دارد ببیند اخبار روز چی هست . شما بهتر است برای این یکی دو ساعت خود برنامه ریزی کنید و به همسرتان اجازه دهید در فضای مجازی باشد .
پاسخ مشاور:
سلام .
بهتر بود شما قبل از خرید هر وسیله ای مانند تبلت و کامپیوتر و ... در مورد قانون استفاده از آن به کودک تذکر می دادید .در هر حال برای ترک اعتیاد کودک به اینترنت بهتر است هر هفته یا هر ماه نیم ساعت از ورود او به اینترنت جلوگیری کنید .
پاسخ مشاور:
سلام.
برای افرادی که با اینترنت سروکار دارند استفاده بین 8 تا 10 ساعت هم اعتیاد به اینترنت محسوب نمی شود . در کل استفاده از اینترنت در صورتی اعتیاد محسوب می شود که فرد برای کارهای غیر ضروری هر روز 8 تا 10 ساعت یا بیشتر در اینترنت فعالیت می کند و این کار را به مدت حداقل 12 ماه ادامه می دهد .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله می توان اعتیاد به اینترنت را ترک کرد . بهتر است هر هفته نیم ساعت از ساعت ورود خود را به اینترنت کم کنید و این عمل را تا زمانی که احساس کردید زمان استفاده شما از اینترنت اصولی است ادامه دهید .
پاسخ مشاور:
سلام .
بهتر است شما و همسرتان هر هفته نیم ساعت از زمان ورود خود به اینترنت کم کنید و به جای آن با همدیگر صحبت کنید .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله انواع اعتیاد به اینترنت که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
اگر فردی در روز بین 8 ساعت تا 10 ساعت بدون هدف و برای کارهای غیرضروری در اینترنت باشد به آن اعتیاد به اینترنت می گویند .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله درمان اعتیاد به اینترنت که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیلی ممنون از حسن توجه شما .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |