افسردگی پس از زایمان در مادران ؛ علائم و عوامل موثر بر آن
در دوران بارداری زنان در برابر بیماری هایی هم چون افسردگی و اضطراب آسیب پذیرترند و همچنین تغیرات هورمونی زیادی در بدن رخ می دهد که پس از زایمان نیز این تغیرات هورمونی ادامه دارد که اغلب باعث تغیر در عواطف و احساسات و حالات جسمی مادر می شود که در ابتلای زن باردار به افسردگی پس از زایمان نقش دارد ؛ این اختلال روی رفتار مادر با نوزاد ، همسر و اطرافیان تاثیر می گذارد و گاهی باعث ایجاد مشکل در برقراری ارتباطش با نوزاد شده و در نتیجه عواقب منفی زیادی برای نوزاد خواهد داشت . میزان شیوع اختلال افسردگی در حال حاضر در جهان بسیار بالاست و با توجه به اینکه تعداد زیادی از مادران به این بیماری دچار می شوند و عواقب زیانباری که دارد ، آگاهی هر چه بیشتر مادران باردار و زنان قبل از دوران بارداری در مورد افسردگی پس از زایمان ضروری است . در ادامه این مقاله به تعریف افسردگی پس از زایمان در مادران و علائم و عوامل موثر بر آن می پردازیم .
افسردگی پس از زایمان چست ؟
افسردگی پس از زایمان یکی از انواع افسردگی است که پس از زایمان در زنان رخ می دهد و از اختلالات شایعی است که بر کودک و خانواده تاثیرات زیادی می گذارد ، این مادران احساس مسولیت و پاسخگویی کمتری در برابر نوزاد دارند و در تعامل با نوزاد دچار مشکلات زیادی می شوند . این اختلال بعد از زایمان و حداکثر 4 هفته بعد از زایمان اتفاق می افتد و ممکن است تا یک سال بعد ادامه پیدا کند . تقریبا 15 تا 25 درصد زنان ایرانی پس از زایمان آن را تجربه می کنند که در حدود یک سوم این افراد افسردگی از دوران بارداری شروع شده و پس از زایمان شدیدتر می شود . مساله مهمی که در مورد این بیماری وجود دارد تشخیص افسردگی پس از زایمان و درمان آن آن است زیرا طبق آمار نیمی از زنان مبتلا درمان نشده و به سمت افسردگی حاد پیش می روند .
علائم افسردگی پس از زایمان
علائم افسردگی پس از زایمان تا حدودی مانند سایر انواع افسردگی است و در ادامه به این نشانه ها اشاره می کنیم :
علایم افسردگی متوسط پس از زایمان :
- احساس غمگینی ، نا امیدی و دلتنگی
- کاهش اشتها و کاهش وزن
- بیانرژی بودن و خستگی
- آرام حرف زدن
- کندی سرعت فکر کردن
- سردرد و بیماری های جسمی
- سردرگمی و امید نداشتن به توانایی بهبود زندگی
- نداشتن پیوند عاطفی بین مادر و کودک ، که برای هر دو زیانآور است
- احساس بی قراری
- احساس کفری یا عصبی بودن
علائم افسردگی شدید پس از زایمان :
- احساسات تهاجمی نسبت به کودک و حمله به نوزاد
- بیاشتهایی یا غذا خوردن اجباری
- دوری کردن از دیگران
- تمایل به خودکشی و کشتن نوزاد
- به وجود آَمدن مشکلات زناشویی
با توجه به اثراتی که افسردگی پس از زایمان دارد نیاز به پیشگیری و درمان آن مشهود است و مادرانی که احساس می کنند علائم افسردگی دارند حتما باید به روانشناس مراجعه نمایند . برای مطالعه مقالات بیشتر در مورد افسردگی پس از زایمان در مادران در کانال تلگرام روان شناسی جنسی ، زوج و خانواده عضو شوید .
عوامل افسردگی پس از زایمان
عوامل متعددی مانند با افسردگی پس از زایمان مرتبط اند که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می کنیم :
- زندگی با خانواده همسر : مادراني كه از زندگي با خانوده همسران خود ناراضی هستند حمايت خوبی از طرف آنها در مورد مراقبت از نوزاد و انجام وظايف روزانه دریافت نمی کنند ، در نتیجه احساس عدم كفايت با كاهش اعتماد به نفس همراه شده و منجر به افسردگی پس از زايمان می شود .
- وقوع حوادث ناگوار زندگی
- سابقه ابتلا به بیماری روانی در خانواده و در خود فرد
- حاملگی ناخواسته : وقتی بارداری ناخواسته است یعنی شرایط برای ورود نوزاد مهیا نیست و بارداری صدمات زیادی به مادر وارد می کند .
- تمایل به سقط جنین
- ناخواسته بودن جنس نوزاد
- سازگاری با همسر و خانواده همسر
- تحصیلات پایین
- بیکاری : بیکاری و شرایط اقتصادی نامناسب احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان را بالا می برد .
- نوع زایمان : در زایمان سزارین احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان بیشتر است .
- رابطه عاطفی با همسر : زنانی که رابطه عاطفی خوبی با همسرانشان ندارند و مورد حمایت همسرانشان نیستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی بعد از زایمان هستند .
- وضعیت سلامتی نوزاد بعد از تولد بر وضعیت روانی مادر تاثیر گذار است.
- افسردگی دوران بارداری : افسردگی دوران بارداری از عوامل بسیار مهمی است که افسردگی پس از زایمان را پیش بینی می کند و درمان افسردگی در همان دوران بارداری اقدام بسیار مهمی است که قبل از تولد نوزاد باید انجام شود .
از آنجایی که مادران نقش بسیار پررنگی در پرورش نوزاد و آینده فرزندشان دارند ، مادران باید از سلامت جسمی و روحی برخوردار باشند تا بتوانند فرزند سالمی پرورش دهند ، مادران باید نسبت به سلامت روانی خود هوشیار باشند و آن را جدی بگیرند .
منابع :
- ارتباط افسردگي پس از زايمان با عوارض رواني اجتماعي مادران ؛ نعيما خدادادي ، هائيده محمودي ، سيده نوشاز مير حق جو
- افسردگی پس از زایمان و رابطه آن با برخی از عوامل مرتبط ؛ سیدحمزه حسینی ، ابوالحسن نقیبی ، محمد خادملو
- ارتباط افسردگی بعد از زایمان و نوع زایمان ؛ مهین نجفیان ، ماریا چراغی ، علی ناظري آستانه ، مهرنوش نمازی
پاسخ مشاور: این علائم شما احتمالا به دلیل تغییرات جسمی و هورمونیتون باشه . بقیه علادم بیان شده در مقاله رو مطالعه کنید .
پاسخ مشاور: سلام . باید بیشتر بررسی بشه ولی این موضوعی که شما می گید هم تاثیر داره ولی اصلا اجازه ندید نظر بقیه روی رفتار شما با فرزندتون تاثیر بگذاره و دلسردتون کنه .
پاسخ مشاور: بستگی به حاد بودن افسردگی و حمایت های خانواده داره ولی تقریبا 6 ماه .
پاسخ مشاور: شما اگر دارو می خورید حتما باید با پزشک برای بارداری مشورت کنید . امکان داره بعد زایمان افسردگیتون تشدید بشه .
پاسخ مشاور: شما احتمالا افسردگی پس از زایمان دارید . سعی کنید افکار مثبت رو پرورش بدید . یوگار برید . در جمع خانواده باشید . ولی با این همه حتما باید به روانشناس هم مراجعه کنید چون این اختلال برای مادر و نوزاد عواقب زیادی داره .
پاسخ مشاور: اگر شرایط زندگی مساعد باشد احتمال خوب شدن خودبه خود وجود دارد .
پاسخ مشاور: سلام . افسردگی بعد از زایمان در صورتی که شرایط زندگی شخصی مساعد باشد به مرور از بین میرود ولی در صورت تشدید شدن مشکلات زیادی را به وجود می اورد و برای درمان باید به روانشناس و روانپزشک مراجعه کرد . ولی بهتر است در همان ابتدای بعد از زایمان اگر متوجه مشکلی در روحیاتتان شدید حتما به روانشاس مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: بیشتر به دلیل تغییرات هورمونی در طول بارداری و زایمان گاهی اوقات در برخی زنان افسردگی پس از زایمان به وجود می آید .
پاسخ مشاور: ممنون از توجه شما . درسته اگر افسردگی بعد از زایمان درمان نشود ممکن است شدید شود .
پاسخ مشاور: سلام حتما مقاله ای در این مورد در سایت قرار خواهیم داد .
پاسخ مشاور:
سعی کنید نگران نباشید ولی به نشانه های افسردگی هوشیار باید و سعی کنید از دوران بارداریتون لذت ببرید و فرزندتون رو دوست داشته باشید .
پاسخ مشاور:
خیر در هر دو نوع زایمان ، افسردگی پس از زایمان مشاهده می شود .
پاسخ مشاور:
اگر احساس می کنید دچار افسردگی هستید و این موضوع خارج از کنترل شماست حتما به روانشناس مراجعه کنید .
پاسخ مشاور:
نشانه هایی که دارید بیان می کنید به اندازه کافی نسیت که نشان دهنده افسردگی پس از زایمان باشه ولی اگر نشانه های بیشتری دارید حتما به روانشناس مراجعه کنید .
پاسخ مشاور:
درسته مادر خوب بودن مسولیت بزرگی است .
پاسخ مشاور:
شلام . نشانه های افسردگی پس از زایمان رو دقیق بخونید و ببیند این نشانه ها را دارید یا نه ؟ اگر دارید حتما به یک مشاور مراجعه کنید و این موضوع رو جدی بگیرید .
پاسخ مشاور: سلام ، تغییر سبک زندگی مانن خواب کافی ، تغذیه مناسب ف انجام ورزش و موارد دیگر در تغییر خلق و خو شما کمک می کند و در صورت نیاز می توانید به روانشناس مراجعه کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |