اختلال شخصیت وابسته
ویژگی اصلی افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته این است که برای عملکرد مستقل ، احساس توانایی و کفایت نمی کنند و با افرادی که از آنها حمایت و نگهداری می کند رابطه صمیمی برقرار می کند . آنها به سرعت رابطه برقرار می کنند و مسولیت تصمیم های خود را نمی پذیرند ، بنابراین احساس بی کفایتی و ناامنی می کنند و عزت نفس پایینی دارند . همواره نگران هستند مبادا دوستان خود را از دست بدهند آنان برای حفظ دوستی هایشان بسیار سلطه پذیر و همکاری کننده هستند . افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته به ندرت با دیگران مخالفت می کنند و هیچ گاه درباره یک موضوع در موضع قدرت قرار نمی گیرد . دیگران افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته را ساده لوح ، متواضع ، بزدل ، و نافعال تلقی می کنند . شخصیت های وابسته اغلب دوست داشتنی هستند زیرا همکاری کننده ، فروتن ، و متواضع هستند و برای عقاید دیگران ارزش قایل هستند . آنان ممکن است با وفا ، خونگرم ، و دلسوز باشند .
در این مقاله به ویژگی های اختلال شخصیت وابسته ، سن شروع آن ، شیوع و تشخیص آن در مردان و زنان می پردازیم .
ویژگی های اختلال شخصیت وابسته
اختلال شخصیت وابسته یکی از انواع اختلالات شخصیت است که در گروه اختلالات شخصیت دسته C قرار می گیرد . ویژگی اصلی این اختلال نیاز بیش از حد به مراقبت شدن است که به رفتار سلطه پذیر و متکی بودن به دیگران و ترس از جدایی منجر می شود . در زیر به برخی از ویژگی های اختلال شخصیت وابسته می پردازیم .
- نیاز بیش از حد به مراقبت شدن است که به رفتار سلطه پذیر و متکی بودن به دیگران و ترس از جدایی منجر می شود .
- نیاز دارند دیگران مسولیت اغلب زمینه های مهم در زندگی او را برعهده بگیرند . مثلاً بزرگسالان مبتلا برای تصمیم گیری در مورد اینکه کجا زندگی کنند ، چه نوع شغلی داشته باشند ، با کدام همسایه دوست شوند معمولاً به همسر یا والدین خود وابسته هستند .
- در ابراز مخالفت با دیگران مشکل دارد ، چون می ترسند کمک یا تأیید دیگران را از دست دهند و اغلب در مخالفت کردن با کسانی که به آن ها وابسته هستند مشکل دارند . این افراد حتی با مسائلی که احساس می کنند غلط هستند موافقت می کنند . در شروع کردن کارها یا انجام دادن آنها به طور مستقل مشکل دارد . آن ها اعتماد به نفس ندارند و معتقدند برای شروع برای شروع و انجام کامل کارها به کمک نیاز دارند . آن ها منتظر می مانند تا دیگران کارها را شروع کنند چون همیشه اعتقاد دارند دیگران بهتر از آنها انجام می دهند .
- این افراد متقاعد شده اند به طور مستقل نمی توانند عمل کنند و به صورت آدم دست و پاچلفتی خود را نشان می دهند که به کمک مداوم نیاز دارند با این حال اگر به آنها اطمینان داده شود که فرد دیگری بر کار آنها نظارت دارد و تاییدشان می کند به طور شایسته عمل می کنند . اغلب مهارت های زندگی کردن مستقل را یاد نمی گیرند و بنابراین وابستگی دایمی می شود . افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته برای جلب مهرورزی و کمک دیگران ، از هیچ کوششی دریغ نمی کنند تاحدی که داوطلب کارهای ناخوشایند می شوند . امکان دارد فوق العاده از خودگذشتگی نشان دهند یا بدرفتاری کلامی ، جسمی ، یا جنسی را تحمل کنند .
- افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته بدون مقدار زیادی مشورت با دیگران و اطمینان آفرینی دیگران در تصمیم گیری روزمره مشکل دارند ، مثلاً برای رفتن به محل کار پیراهن با چه رنگی بپوشند .
- این افراد وقتی تنها هستند احساس ناراحتی و درماندگی می کنند ، زیرا خیلی می ترسند نتوانند خیلی از خودشان مراقبت کنند .
- وقتی رابطه ای نزدیک قطع می شود ( مثل قطع رابطه با معشوق ، مرگ مراقبت کنندگان ) ، افراد مبتلا فوراً رابطه دیگری را جستجو می کنند تا مراقبت و کمکی که نیاز دارند بدست آورند .
- افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته اغلب دل مشغول ترس از به حال خود رها شدن برای مراقبت از خودشان هستند آن ها خود را به قدری وابسته به مشورت و کمک فرد مهمی می دانند که در مورد رها شدن توسط آن فرد نگران هستند .
سن شروع و شیوع اختلال شخصیت وابسته در مردان و زنان
اختلال شخصیت وابسته در اوایل بزرگسالی یعنی حداقل در سن 18 سالگی شروع می شود شیوع اختلال شخصیت وابسته 0.6 درصد گزارش شده ، ولی شیوع آن در افرادی که مصرف الکل دارند 0.49 درصد گزارش شده است . شیوع اختلال شخصیت وابسته در زنان بیشتر از مردان است .
تشخیص اختلال شخصیت وابسته
اگر فردی 5 مورد یا تعداد بیشتری از ویژگی های مطرح شده در بالا درباره اختلال شخصیت وابسته را داشته باشد و این 5 ویژگی را حداقل برای مدت یک سال داشته باشد تا تشخیص اختلال شخصیت وابسته در مورد او مطرح شود . برای اطلاع بیشتر از انواع اختلالات شخصیت در مردان و زنان و ویژگی آن ها در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
منابع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی
اصول مصاحبه بالینی ترجمه دکتر مهدی نصر اصفهانی
آسیب شناسی روانی ترجمه مهدی گنجی
راهنمای سنجش روانی روانی ، ترجمه حسن پاشا شریفی ، و محمد رضا نیکخو
» اختلال شخصیت اسکیزوئید
» اختلال شخصیت وسواسی جبری
» اختلال شخصیت اجتنابی
» اختلال شخصیت خودشیفته
» اختلال شخصیت نمایشی
» اختلال شخصیت ضد اجتماعی
» اختلالات شخصیت
» اختلال شخصیت پارانوئید
» اختلال شخصیت مرزی
» انواع اختلالات شخصیت دسته الف یا A
» انواع اختلالات شخصیت دسته ب یا B
» انواع اختلالات شخصیت دسته ج یا C
پاسخ مشاور:
سلام .
اختلال شخصیت وابسته از سن 18 سالگی شروع می شود و درمان دارد و درمان آن روان درمانی و مراجعه به روانشناس است .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله اختلال شخصیت اجتنابی که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله اختلال شخصیت وابسته در خانم ها خیلی بیشتر از آقایان وجود دارد .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله اختلال شخصیت وسواسی جبری که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیلی ممنون از حسن توجه شما
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |