انواع پاداش به کودکان
قبل از هر چیز باید تعریفی صحیح از پاداش داشته باشیم . قانون اثر در روانشناسی بیان می کند که وقتی به دنبال یک رفتار اتفاق خوشایندی روی می دھد احتمال تکرار شدن آن رفتار افزایش می یابد . این اتفاق خوشایند را تقويت كننده می نامیم . دو نوع تقویت داریم : تقویت مثبت ، تقویت منفی . پاداش يك تقويت كننده مثبت محسوب میشود .
گاهی پاداش ها بدون برنامه ریزی عمدی ما روی می دهند مثلاً کودکی عبارتی را که از نظر اجتماعی نامطلوب است با لحن کودکانه و جالب خود می گوید و اطرافیان که می شنوند از این لحن خنده شان می گیرد و لبخند می زنند . همین توجه مثبت پاداشی می شود که موجب تکرار آن عبارت توسط کودک می شود .
گاهی این پاداش اتفاقی ممکن است در ظاهر صورت خوشایندی نداشته باشد ولی چون یکی از نیازهای اساسی کودک را برآورده می کند برای کودک به عنوان پاداش عمل می کند . مثلاً کودکی که معمولاً نادیده گرفته می شود مگر آن که شیطنتی یا رفتار نامناسبی از وی سر بزند و تازه آن موقع مورد توجه قرار می گیرد ولو به صورت دعوا یا سرزنش شدن . در این جا نیز توجه منفی اطرافیان پاداشی می شود که باعث تداوم رفتار نامناسب کودک می گردد . خیلی ساده بگویم ، اگر کاری کنید که رفتار خوب و مثبت کودک شما بیشتر شود یعنی آن را تشویق کرده اید پس تشویق رخداد یک رفتار را افزایش می دهد .
در این مقاله در مورد انواع پاداشها به کودکان توضیح داده شده است .
انواع پاداش به کودکان
در ادامه این مقاله انواع پاداش به کودکان که شامل موارد زیر است به طور مختصر توضیح داده شده است .
- پاداش کلامی به کودکان
- پاداش عاطفی به کودکان يا پاداش جسمانی به کودکان
- پاداش فعاليتی به کودکان
- پاداش مادی به کودکان
برای اطلاع بیشتر از نحوه دادن پاداش و هدیه در کودکان و نوجوانان در کانال تلگرام روان شناسی کودک و نوجوان عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
پاداش كلامی به کودکان
منظور از پاداش كلامی تحسين و تمجيد رفتار كودک است ، كاری كه معمولاً به صورت مكرر توسط والدين انجام می پذیرد :" آفرين ، بارک الله ، چه دختری ، عجب پسری و ..." اين شكل پاداش می تواند ساده ترین و عملی ترين نوع پاداش به کودکان باشد زيرا نياز به زمان طولانی يا صرف انرژی و هزينه اضافی ندارد و بارها و بارها قابل انجام است .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی پاداش كلامی به کودکان کلیک کنید .
پاداش جسمانی به کودکان یا پاداش عاطفی به کودکان
منظور از جسمانی پاداش یا عاطفی رفتارهای غيركلامی هستند كه محبت و عاطفه ما را نسبت به ديگران نمايان می سازند مثل در آغوش گرفتن ، بوسيدن ، ناز و نوازش كردن ، نگاه های گرم و محبتآميزی كه تأييد يا تشكر ما را نشان می دهد ، چشمك زدن ، با دست به پشت يا شانه زدن ... اين نوع پاداش ها بسيار تأثير گذارند و می توانند با ساير پاداشها نيز همراه شوند تا تأثير آنها را تقويت كنند .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی پاداش عاطفی به کودکان یا پاداش جسمانی به کودکان کلیک کنید .
پاداش فعاليتی به کودکان
منظور فعاليت هایی هستند كه انجام يا شركت در آنها برای کودک لذت بخش و تشويق كننده می باشد . بسياری از كودكان از انجام كارهای خاص يا بازی های مطلوب بيشتر لذت می برند تا دريافت جايزه ، مثلاً توپ بازی با پدر ، كشتي گرفتن با برادر ، رفتن به پارک يا منزل اقوام ، قصه گوش كردن ، و ... به ويژه كودكانی كه از پاداش های مادی و پاداش های كلامی اشباع شدهاند و خانواده ديگر وسيله ای را پيدا نمی کنند پاداش فعالیتی می تواند مفید باشد .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی پاداش فعالیتی به کودکان کلیک کنید .
پاداش مادی به کودکان
منظور از پاداش های مادی همان جايزه يعنی اشياء دلخواه يا خوراكی های خوشمزه ای هستند كه كودک در حالت معمول به آن ها دسترسی ندارد . اين پاداش ها در شروع برنامههای اصلاح رفتار بسيار كارساز هستند ، به ويژه در مورد كودكانی كه مشكلات پرفعاليتی و نقص توجه دارند و لازم است مرتب به آنها پاداش های عينی و ملموس داده شود .
برای مطالعه متن کامل مقاله روی پاداش مادی به کودکان کلیک کنید .
منابع :
آموزش مهارت های فرزندپروری برای کودکان 12-2 سال نوشته دکتر زهرا شهریور و دکتر فریبا عربگل
» پاداش جسمانی به کودکان یا پاداش عاطفی به کودکان
» پاداش فعالیتی به کودکان
» پاداش مادی به کودکان
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله پاداش کلامی به کودکان که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیلی ممنون از حسن توجه شما .
پاسخ مشاور: سلام ، نکته مهم اینه که کار خوب رو اول تعریف کنید یعنی طوری نباشه که پسرتون دقیقا ندونه از نظر شما کار خوب چیه . سه تا رفتار که کلی هم نباشن رو به عنوان کارای خوب معرفی کنید تا اون ها رو که انجام داد امتیاز بگیره و در آخر با هم به توافق برسید با چند امتیاز چه جایزه ای بگیره . کار بد رو هم ترجیح اینه که تنبیه نکنید یعنی امتیاز کم شدن نباشه اما یک کار رو که اگر زیاد انجام می ده و مطلوب نیست مشخص کنید و به پسرتون بگید اگر تکرارش کنه مثلاً اون روز نمی تونه یک ربع کارتون ببینه (اگر برای مثال هر روز یک ساعت کارتون می بینه) .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |