بلوغ جسمی در دختران
نوجوانی یکی از مهمترین دوره های زندگی است ، زیرا بلوغ جسمی ، روانی و اجتماعی در آن اتفاق می افتد . این دوره با بلوغ جسمی و بلوغ جنسی در دختران شروع می شود . که طی آن دختران از کودکی به بزرگسالی تغییر می یابند . دخترها از زمان پیش از تولد ، رشد جسمانی پیشرفته ای دارند ، به طور متوسط 2 سال زودتر از پسرها بالغ می شوند . بحرانی بودن این دوره زندگی در دختران به علت پیچیدگی تغییرات جسمانی ( قاعدگی ، بارداری و ... ) منجر به استرس های فراوان و آسیب پذیر شدن اکثر دختران می شود .
به طور کلی تغییرات مربوط به بلوغ در دختران دو نوع هستند : 1- رشد جسمی کل بدن 2- رشد ویژگی های جنسی
در این مقاله به بلوغ جسمی در دختران می پردازیم .
تغییرات هورمونی هنگام بلوغ جسمی در دختران
تغییرات هورمونی زیربنای بلوغ ، به تدریج روی می دهند و از 8 یا 9 سالگی جریان دارند . ترشح هورمون های رشد و تیروکسین افزایش می یابند و به افزایش فوق العاده اندازه بدن و رشد استخوان بندی منجر می شوند . هم چنین آندروژن های فوق کلیوی که از غدد فوق کلیوی در بالای هر کلیه ترشح می شوند ، بر جهش قد دختران تأثیر می گذارند ، و رشد موی زیر بغل و زهار را تحریک می کنند . استروژن ها در بلوغ دختران و بلوغ پسران ترشح هورمون رشد را نیز افزایش می دهند و به جهش رشد کمک می کنند ، و همراه با آندروژن ها ، افزایش تراکم استخوان را تحریک می کنند که تا اوایل بزرگسالی ادامه می یابد . برای اطلاع بیشتر در مورد بلوغ دختران و پسران در کانال تلگرام روان شناسی جنسی ، زوج و خانواده عضو شوید . یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
تغییرات جسمی هنگام بلوغ جسمی در دختران
اولین نشانه بیرونی بلوغ ، افزایش سریع قد و وزن است که جهش رشد نامیده می شود . جهش رشد در دختران آمریکایی بعد از 10 سالگی روی می دهد . در حدود 8 سالگی ، به دست ها ، پاها ، و تنه دخترها چربی اضافه می شود و این روند بین 11 تا 16 سالگی شتاب می گیرد . یک دختر معمولی در اوایل نوجوانی ، بلند تر و سنگین تر از پسران است که البته این روند رشد پایدار نیست . دختر در 14 سالگی از پسر که جهش رشد نوجوانی او شروع شده است جلو می افتد ، در حالی که جهش رشد دختر تقریباً پایان یافته است . رشد اندازه بدن در اغلب دخترها در 16 سالگی کامل می شود . در نهایت پسرها از دخترها بزرگتر می شوند چون قبل از بلوغ پسران ، پسرها 2 سال رشد پیش از نوجوانی دارند .
بین 1 تا 1.5 سال بعد از نخستین قاعدگی دختران تخمک آزاد نمی کنند ، یعنی در این دوره نمی توانند باردار شوند البته این دوره موقتی نازایی در همه دختران روی نمی دهد . به عبارت دیگر مدتی طول می كشد تا تخمک گذاری به طور منظم صورت گيرد . در اين زمان، عادات ماهيانه دختر، معمولاً بدون تخمک گذاری است و همچنین ممکن است قاعدگی نامنظم باشد . ۲۵ تا ۵۰ درصد دختران برای ۴ سال اول قاعدگی ، دوره های بدون تخمک گذاری دارند .
بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دختران مقطع سوم راهنمایی شهر ایلام در زمینه سلامت بلوغ در سال تحصیلی 93-92 نرگس نیسی و همکاران
نگرشی روان شناختی به بلوغ دختران شیوا خلیلی و آمنه بختیاری
پاسخ مشاور: بله منظم میشه ولی اگر خیلی نامنظمه به پزشک زنان مراجعه کنید .
پاسخ مشاور: تقریبا از سن 9 تا 13 سالگی
پاسخ مشاور: سلام . اگر دختری تا 16 سالگی به بلوغ نرسد دچار بلوغ دیررس شده است و بهتر است به پزشک مراجعه کنید
پاسخ مشاور: سلام . بله افراد در بلوغ افزایش وزن پیدا می کنند بعد از بلوغ می توان رژیم گرفت و وزن را کم کرد ولی اینکه فرد کاملا به وزن قبل از بلوغ خود برسد تقریباً غیر ممکن است .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیلی ممنون از حسن توجه شما .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله چه غذاهایی باعث بلوغ زودرس می شود مطالعه کنید .
پاسخ مشاور:
سلام .
فرایند بلوغ در دخترها و پسرها متفاوت است و زمان آن نیز تفاوت دارد حتی در دخترها و پسرها زمان بلوغ فرق دارد مثلاً برخی در 2 سال یه بلوغ می رسند و برخی دیگر 4 سال درگیر فرایند بلوغ هستند .
پاسخ مشاور:
سلام .
اگر دختر شما تازه پریود شده است ایرادی ندارد چون تا 18 ماه بعد از اولین قاعدگی معمولاً نامرتب است و بعداً مرتب می شود اگر باز هم نامرتب بود به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید .
پاسخ مشاور:
سلام .
بله معمولاً بلوغ زودرس در افرادی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته اند بیشتر از افراد دیگر اسنت .
پاسخ مشاور:
سلام .
برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله بلوغ جنسی و جسمی در پسران که بر روی سایت روانشناسی فیلیا قرار دارد مطالعه نمایید .
پاسخ مشاور:
سلام .
خیر علت نازایی پریود نشدن نیست . برای علت نازایی حتماً باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه شود .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |