نظریه دلبستگی جان بالبی

دلبستگی یعنی اینکه یک پیوند عاطفی عمیق بین مادر و کودک برقرار شده باشد و این ارتباط باعث ایجاد اعتماد در کودک می شود . دلبستگی اولیه ای که در نوزادی بین مادر و نوزاد به وجود می آید تضمین کننده سلامت روانی فرد در آینده است . جان بالبی دانشمندی بود که نظریه دلبستگی را مطرح کرد و معتقد بود دلبستگی هایی که در کودکی شکل می گیرند بر رفتار انسان در بزرگسالی نیز تاثیر می گذارند . در ادامه این مقاله زندگینامه جان بالبی را به طور مختصر بیان کرده و به نظریه دلبستگی جان بالبی می پردازیم .
زندگینامه جان بالبی
جان بالبی در سال 1907 در لندن به دنیا آمد و پدرش پزشک معروفی در همین منطقه بود . بالبی به موضوعات علوم طبیعی ، پزشکی و روانشناسی علاقه داشت . در دانشگاه در رشته پزشکی تحصیل کرد و در سال 1933 کار در زمینه روان شناسی و روانکاوی را آغاز کرد و در همین زمان به کار کردن با ملانی کلاین بر روی کودکان پرداخت . در جنگ جهانی دوم به عنوان روان پزشک در ارتش خدمت کرد و در سال 1946به مدیریت دپارتمان کودکان و والدین تاویستوک منصوب شد . او در اواخر دهه 1950 برای مطالعه در علوم رفتاری مدتی را در استنفورد سپری کرد ولی بعد از آن به لندن بازگشت و تا زمان مرگش در سال 1990در لندن ماند .

نظریه دلبستگی جان بالبی
- مرحله اول " اعتراض " است : کودکان زمانی که مراقبان در دسترشان نیست گریه می کنند ، در برابر آرام شدن توسط دیگران مقاومت می کنند و سپس به جست و جوی مراقبشان می پردازند.
- مرحله دوم " نا امیدی " است : پس از طی مرحله اول در صورت ادامه یافتن جدایی کودکان ساکت ، غمگین ، منفعل و بی حال می شوند .
- آخرین مرحله " گسلش " نام دارد : در این مرحله اگر مادر برگردد کودک به او بی توجهی می کند و از او دوری و اجتناب می کند . کودکانی که وارد این مرحله می شود اگر مادرشان از آنها جدا شود دیگر ناراحت نمی شوند یا اینکه ناراحت می شوند ولی موقع برگشت مادر به او توجه نمی کنند ، این کودکان در بزرگسالی با هیجان کمی با فراد ارتباط برقرار می کنند و با اینکه به نظر می رسد معاشرتی هستند روابطشان را سطحی و بدون صمیمیت ادامه می دهند .
جان بالبی بر اساس این مشاهدات نظریه دلبستگی خود را ساخت و آن را در کتابی با عنوان " دلبستگی و فقدان " منتشر کرد . برای مطالعه مقالات بیشتر درباره خودارضایی در کودکان در کانال تلگرام نظریه های روان درمانی عضو شوید .
فرضیه های اصلی نظریه دلبستگی جان بالبی
- مراقب پذیرا و در دسترس ( مادر ) باید پایگاه امنی برای کودک به وجود بیاورد ؛ کودک نیاز دارد که بداند این مراقب در دسترس و مورد اعتماد است و اگر این اعتماد در کودک به وجود بیاید هنگام کاوش و جست و جوی محیط بیشتر حس اطمینان و امنیت خواهد داشت .
- وجود داشتن یا نداشتن رابطه پیوند دهنده درونی می شود و به عنوان یک مدل روانی عمل می کند که روابط دوستی و روابط عاشقانه بر آن استوار می شوند . بنابراین دلبستگی پیوند دهنده برای هر رابطه ای اهمیت دارد با این حال برای برقرای پیوند کودک نباید فقط گیرنده منفعل رفتار مادر باشد ، سبک دلبستگی یک ارتباط دو نفره است نه صفتی که مادر به کودک داده باشد بلکه این یک خیابان دو طرفه است و مادر و کودک بر هم تاثیر دارند .

» مراحل دلبستگی در کودکان
» سبک های دلبستگی در کودکان
» دلبستگی ایمن و عوامل موثر بر آن
پاسخ مشاور: ممنون از توجه شما .
پاسخ مشاور: سلام . حتما این تست را در آینده روی سایت قرار می دهیم .
پاسخ مشاور:
سلام مقاله سبک های دلبستگی در کودکان ، انواع دلبستگی را توضیح می دهد می توانید ان را مطالعه کنید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |