انواع اختلالات اخلالگر ، کنترل تکانه و سلوک
اختلالات اخلالگر ، کنترل تکانه و سلوک ، اختلالاتی را شامل می شوند که مشکلاتی را در زمینه خویشتن داری هیجانات و رفتارها شامل می شوند . انواع اختلالات اخلالگر ، کنترل تکانه و سلوک این بخش در نقض حقوق دیگران (مانند پرخاشگری ، تخریب اموال دیگران ) و یا رعایت نکردن هنجارهای اجتماعی ، یا رعایت نکردن مقررات صاحبان قدرت (مانند والدین و کارکنان مدرسه ) با همدیگر مشترک هستند . اختلالات این بخش در مردان بیستر از زنان شایع هستند . تعدادی از علائم این اختلالات رفتارهایی هستند که می توانند تا اندازه ای در افرادی که به طور عادی رشد می کنند روی می دهند بنابراین اهمیت دارد هنگام مشخص کردن آن ها فراونی ، تداوم ، فراگیر بودن و کلیت آن ها را در همه موقعیت ها مانند خانه ، مدرسه ، محل کار و ... در نظر گرفت .
در این مقاله در مورد انواع اختلالات اخلالگر ، کنترل تکانه و سلوک و سن شروع ، علائم و شیوع هر کدام از آن ها می پردازیم .
انواع اختلالات اخلالگر ، کنترل تکانه ، و سلوک
- اختلال لجبازی و نافرمانی
- اختلال انفجاری متناوب
- اختلال سلوک
- آتش افروزی بیمارگون
- دزدی بیمارگون
اختلال لجبازی و نافرمانی
ویژگی اصلی علائم اختلال لجبازی و نافرمانی ، خلق و روحیه خشمگین ، رفتار جر و بحث یا نافرمانی و کینه ورزی زیاد و مکرر و شدید است . افراد مبتلا به این اختلال معمولاً خودشان را عصبانی ، لجباز ، یا نافرمان نمی دانند . در عوض آن ها رفتار خود را به صورت پاسخ به شرایط نامعقول مو توجیه می کنند . این اختلال در طول سال های پیش دبستانی و به ندرت بعد از نوجوانی شروع می شود . اختلال لجبازی و نافرمانی قبل از بلوغ ، در پسرها بیشتر از دخترها دیده می شود . ولی در نوجوانی یا بزرگسالی تفاوتی یافت نشده است .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال لجبازی و نافرمانی کلیک کنید
اختلال انفجاری متناوب
علایم طغیان های خشم و پرخاشگری در اختلال انفجاری متناوب سریع شروع می شود و معمولاً به مدت کمتر از 30 دقیقه تداوم دارد . این افراد پرخاشگری کلامی مانند جرو بحث و دعوای شدید دارند هم چنین پرخاشگری رفتاری مانند صدمه یا تخریب اموال و وسایل دارند . این اختلال در اواخر کودکی یا نوجوانی شایع تر است . شیوع اختلال انفجاری متناوب در بین افراد جوان (پایین تر از 35 تا 40 سال ) در مقایسه با افراد مسن تر ( بالای 50 سال ) و در افرادی که تحصیلات دبیرستانی یا کمتر دارند ، شایع تر است .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال انفجاری متناوب کلیک کنید .
اختلال سلوک
ویژگی اصلی علائم افراد مبتلا به اختلال سلوک حقوق اساسی دیگران یا هنجارها یا مقرارت اجتماعی متناسب با سن را نقض می کنند همچنین افراد پرخاشگری با افراد و حیوانات ، تخریب اموال خود و دیگران ، دزدی یا فریب دیگران ، و تخلفات جدی از مقرارت دارند . اولین نشانه اختلال سلوک معمولاً در اواسط کودکی تا اواسط نوجوانی شروع می شود . میزان شیوع از کودکی تا نوجوانی افزایش می یابد و در مردان بالاتر از زنان است .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال سلوک کلیک کنید .
اختلال آتش افروزی بیمارگون
ویژگی اصلی علایم اختلال آتش افروزی بیمارگون ، آتش افروزی عمدی و هدفمند است افراد مبتلا به این اختلال قبل از افروختن آتش احساس تنش و استرس می کنند ، و همین که آتش روش کنند احساس آرامش می کنند . افراد مبتلا به این اختلال اغلب "تماشگران " مرتب آتش سوزی ها در محله خود هستند و از موسسات ، تجهیزات ، و پرسنل مرتبط با آتش لذت می برند . در مورد سن شروع این اختلال اطلاعات کافی وجود ندارد . اختلال آتش افروزی بیمارگون در کودکی نادر است و این اختلال بیشتر در مردان روی می دهد .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال آتش افروزی بیمارگون کلیک کنید .
اختلال دزدی بیمارگون
ویژگی اصلی علائم اختلال دزدی بیمارگون ناتوانی در مقاومت کردن در برابر دزدی اشیایی است که فرد از لحاظ مصرف شخصی یا ارزش مالی به آن ها نیاز ندارد . فرد قبل از دزدی احساس تنش و اضطراب می کند و همین که عمل دزدی انجام داد احساس لذت ، خشنودی و احساس آرامش می کند . سن شروع این اختلال متغیر است اما اغلب در نوجوانی آغاز می شود . زنان 3 برابر بیشتر از مردان مبتلا به اختلال دزدی بیمارگون هستند . برای اطلاع بیشتر از انواع اختلالات اخلالگر ، کنترل تکانه ، و سلوک و علائم هر کدام از آن ها در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی عضو شوید . یا با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
جهت مطالعه متن کامل مقاله ، روی اختلال دزدی بیمارگون کلیک کنید .
منابع :
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی
آسیب شناسی روانی ترجمه مهدی گنجی